Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Katarina: ”Jag orkar inte ens höra talas om Försäkringskassan längre!”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?

 Juni 2017

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?

Tre år heltid, till och från deltid sedan 2004

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?

ME, fibromyalgi, astma, IBS, kroniska inflammationer i axlar, handleder och höfter, hjärtrytmrubbningar, vänstersidigt skänkelblock, kronisk bihåleinflammation, migrän, glutenintolerans, mjölkallergi, köldallergi mm. Läkaren vill sjukskriva mig på 100%.

Hur försörjer du dig nu?

Inskriven på arbetsförmedlingen i något program, utan att vara aktiv. Min man får ta största ekonomiska ansvaret, och mina föräldrar som är runt 80!

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?

”Försäkringskassan bedömer att din arbetsförmåga inte är nedsatt med minst 25%. Objektiva verifierbara fynd saknas.” Eller: Det läkaren beskriver är bara vad patienten berättat. Även i kris när de tog bort sjukpenning, då svarade de: ”Det är en förväntad reaktion på ett avslag från Försäkringskassan.”

Jag har varit sjuk med i stort sett samma besvär sedan 2002. Jag har idag elva fastställda kroniska diagnoser. Första gången sjukskrevs jag i tre år för frozen shoulder. 2006 diagnosticerades jag med fibromyalgi efter många många års fundering om vad som var fel.

2007 fick jag en vanlig förkylning med feber. Jag hade närmare 40 graders feber i åtta veckor och man konstaterade att det berodde på CMV (cytolomegavirus) som satte sig på levern. Jag misstänker att den infektionen kan ha bidragit till att jag sedan fått ME.

2008 började jag på Försäkringskassan, som utredare på avdelningen för familjeförsäkring, sedan på kundcenter. Jag jobbade där i nästan 10 år. 2014 gick jag ett program för blivande chefer inom myndigheten, men tvingades sjukskriva mig på halvtid för värk i axlar, nacke. Efter utbildningen tvingades jag sjukskriva mig på heltid. Det var 2015. Det var så konstigt under utbildningen få jag blev tröttare och tröttare och somnade under möten trots att vi bara var 4-5 personer på mötet och det var intressanta saker. Hamnade sedan på Arbetsförmedlingen och deras utredning visade på ingen arbetsförmåga. Du förstår väl att du blir uppsagd nu, sa min chef då på mötet om Arbetsförmedlingens utredning, dvs helt utan förberedelse för mig.

Det var under en period när Försäkringskassan i Sundsvall sa upp folk hejvilt. De hade höga sjuktal, många långtidssjukskrivna i personalen som de ville bli av med.  Min läkare och min handläggare Försäkringskassan menade att jag givetvis skulle få sjukersättning, med tanke på min situation. Jag var så trött och orkade inte opponera mig, jag tänkte att jag kanske måste acceptera sjukersättning och göra det bästa av situationen. Men sen visade det sig att jag inte fick någon sjukersättning.

Jag har skickat in sjukintyg hela tiden och fått sjukpenning i perioder. 2015 var jag med på en så kallad Team medicinsk utredning, TMU, som Försäkringskassan beställt. Läkaren i teamet sa efter att ha gått igenom min sjukdomshistoria att det vore ”helt orimligt” att begära att jag ska arbeta. ”Men det får jag inte rapportera”, sa läkaren.

Vem som än läser mina läkarintyg förstår att jag inte kan arbeta, utom Försäkringskassan. Jag kraschar vid aktivitet. Vid en större påfrestningar, tex som att åka bil några timmar (3-4) stänger kroppen ner. Magen pajar, illamående, svimmar, hjärtrusning mm kan inget annat än att ligga helt stilla och vänta, överleva..i timmar innan det vänder. Som om jag låg i koma fast jag är medveten om allt runt omkring och hur fruktansvärt dåligt jag mår. I huvudet snurrar ” överlever jag detta, ring ambulans” samtidigt som jag inte orkar röra mig eller prata.

2016 diagnosticerades jag på Gottfriesmottagningen med ME/CFS, efter att ha kraschat helt flera gånger. Jag har blivit otroligt mycket sämre och sover större delen av dygnet. Jag har lämnat in flera nya läkarintyg, men efter den 31 maj 2017 har jag inte fått några pengar. Enligt Försäkringskassan saknas ”objektiva fynd”

Jag bollas fram och tillbaka mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Arbetsförmedlingens utredning visar att jag inte kan arbeta. Min man får ta största ekonomiska ansvaret, och mina föräldrar som är runt 80!

Om man slapp den ekonomiska stressen och slapp kämpa varje dag i kontakterna med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen så skulle man kanske inte bli friskare men man skulle må psykiskt bättre. Jag orkar inte ens höra talas om Försäkringskassan längre.

/Katarina


Är du en av de #116omdagen ?

Har du fått avslag på sjukpenning eller indrag av densamma under pågående sjukskrivning under åren 2016 – 2018? Vill du berätta om det för att människor ska förstå bättre vad ett avslag/indrag kan få för konsekvenser?

Läs mer här om hur du kan delta i aktionen #116omdagen


#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.

Annons


%d bloggare gillar detta: