Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Maria: ”Livet krymper och krymper…”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?

Första gången var 2006. Sedan i mars 2017

Hur länge har du varit sjukskriven när du fick avslag?

2006 i drygt 4 veckor. 2017 i knappt 12 år.

Vad vill läkaren sjukskriva dig för?

Utmattningssyndrom, depression, fibromyalgi och cervikobrakialt syndrom (nackskada). 100% sedan 2006. Kronisk utmattning med senare återkommande depressioner har utvecklats under åren, 2017 konstaterades även en ofarlig hjärntumör.

Hur försörjer du dig nu?

Sedan december 2017 har jag ingen ersättning, vi lever på min mans lön.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?

De bedömer att jag inte har arbetsoförmåga ens till en fjärdedel. Helt arbetsför mot den öppna arbetsmarknaden. 

Under en 7 års period rehabiliterades och arbetstränade jag mer eller mindre kontinuerligt. Orkade aldrig mer än 9 timmar i veckan och den längsta perioden var då 7 månader. Denna tid har jag arbetstränat på fem olika ställen, utretts av psykolog hos Arbetsförmedlingen genomgått TMU, SLU, hälsoutlåtande av läkare och en stor NP utredning som visade på kronisk utmattningssyndrom och rekommendation att söka sjukersättning.

Under nästan fyra år var jag sjukskriven med sjukpenning. I februari 2017 begärde jag ett möte med olika parter hos Försäkringskassan, inga problem sa de. Sedan ringde samma person och meddelade att jag skulle få indragen sjukpenning 14 mars. Mötet uteblev, jag bytte handläggare som kom fram till samma bedömning som den första handläggaren – avslag. Handläggare 2 ombeds via sjukintyget att kontakta läkaren vilket hon inte gör, hon blir också påmind två gånger utan att ta kontakt. Inget överlämningsmöte i god tid till Arbetsförmedlingen gjordes. Intygen jag har från utredningarna används godtyckligt, i exempelvis SLU är övervägande delen för min sak, FK använde tre meningar med måttlig nedsättning på sida tre av sju att ta hänsyn till. Hösten 2017 arbetstränade jag igen under 8 veckor, klarade max 4 timmar i veckan, stor försämring och sex veckor av åtta sov jag bort.

Två och en halv månad utan ersättning 2017, som jag nu 2018 juni fått rätt till efter Förvaltningsrättens dom. Sjukersättning ger avslag trots specialistens bedömning att sjukersättning behövs.

MITT LIV – hur mår jag i detta – SKIT helt enkelt. Vänner sedan 20–30 år tillbaks i tiden kan gå i god för den stora förlust och hur jag inte kan leva idag. Det är verkligheten av att vilja göra massor av saker allt från måsten till roliga. Jag kan inte delta i familjen eller samhället, ett handikapp som det faktiskt blir som inte är uppenbart med en rullstol eller annat. Jag är så sjukt trött på detta vill bara vara lite pigg och känna mig NORMAL igen, som det var före, jag längtar så efter att orka dansa en stund varje vecka utan att bli liggande i flera dagar efteråt då hjärnan inte orkar vara koncentrerad. Träffa mina vuxna barn, åka till ett jobb, ha arbetskamrater after work, helg och semester.

Jag fattas mig. En dag, nästa dag. Jag ska försöka stå ut en dag till. Mina behov tas ingen hänsyn till, livet krymper och krymper.

/ Maria


Är du en av de #116omdagen? Vi publicerar gärna din berättelse!

Har du fått avslag på sjukpenning eller indrag av densamma under pågående sjukskrivning under åren 2016 – 2018? Vill du berätta om det för att människor ska förstå bättre vad ett avslag/indrag kan få för konsekvenser?

Läs mer här om hur du kan delta i aktionen #116omdagen


#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.%d bloggare gillar detta: