#116omdagen

En bön om hjälp

Jag behöver din hjälp! Eller vi är många som behöver din hjälp…

Ni har säkert hört att avslagen på sjukpenning har ökat!? Kanske har läst om människor som ”talar ut i media” om Försäkringskassans obegripliga beslut. Kanske tänkt att det är överdrifter? Hört ansvariga från Försäkringskassan och politiken bagatellisera ökningen med orden ”de allra flesta får sin sjukpenning godkänd”…?

Eller så delar du eller någon i din närhet erfarenheter med oss som står bakom den här aktionen.

Att få sin verklighet förnekad, och sedan få det bagatelliserat är fruktansvärt nedbrytande. Och vi är så många som har det så här. Förra året fick sammanlagt 116 personer avslag eller indrag av sjukpenning VARJE DAG. Den största andelen indrag (det vill säga avslag under pågående sjukfall) finns i gruppen som varit sjukskrivna mer än 180 dagar.

Skärmavbild 2018-07-12 kl. 18.41.37
Syntolkning: Ett diagram över antalet avslag/indrag på sjukpenning under åren 2006-2017. Lägst är antal antalet avslag/indrag år 2008 (8485 personer) och högst år 2017 med 42.345 stycken. Rehabiliteringskedjan togs i bruk 2008, i den fanns en begränsning i antalet dagar någon kunde vara sjukskriven. Denna maxgräns togs bort i slutet på 2015 medan övriga gränser i kedjan finns kvar. Den stora ökningen indrag/avslag kommer i anslutning till att regeringen sätter ett mål för sjuktalen strax efter den bortre parentesen (stupstocken) i rehabiliteringskedjan tas bort.

Vi som startat aktionen #116omdagen är ett gäng som själva är sjuka eller anhöriga, som är påverkade av de ökade avslagen på olika sätt och i olika grader. Vi har inte kapacitet att demonstrera på gator och torg, men är beredda att dela vår berättelse på det sätt vi kan, och hoppas göra skillnad. Tillsammans arbetar vi för en tryggare sjukförsäkring!

Målet med aktionen är att visa vilka människor som döljer sig bakom statistiken över de ökade avslagen – och vad konsekvenserna blir i vår vardag. Och vi hoppas att fler ska förstå att detta är något som inte går att bagatellisera, även om majoriteten fortfarande får sin sjukpenning godkänd!

Du kan hjälpa oss på flera sätt, även om du själv inte är direkt drabbad! 

1. Läs berättelserna och låt dig beröras! Förstå att detta kan drabba vem som helst!

2. Sprid berättelserna vidare på det sätt du kan!

3. Hjälp oss att efterlysa fler berättelser! Kanske har du något att berätta? (Läs mer om hur du kan delta här.)

4. Fundera över hur du skulle vilja bli bemött om du var i vår situation, och rösta därefter i kommande val!

5. Har du idéer eller vill hjälpa till!? Välkommen att höra av dig. Vi svarar på e-post i den takt vi förmår!

Tusen tack för hjälpen! ❤️


I detta inlägg finns mer att läsa om bakgrunden till aktionen


#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.%d bloggare gillar detta: