Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Therese: ”Försäkringskassan säger att jag ska söka arbeten utan stress och ljud.”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?

16/6-18

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?

Varit sjukskriven i olika grader sen november 2011.

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?

100% för utmattningssyndrom, medelsvår depression och ADHD

Hur försörjer du dig nu?

Får pengar från AFA försäkringar 180 dagar och är inskriven på Arbetsförmedlingen.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?

Att jag ska jobba 100% i ett arbete utan stress och ljud.

Tyvärr så är det så att jag fått avslag. Från den 16 juni anses jag klara 100 % trots att jag precis försökt jobba 75% med motsatt resultat och gått tillbaka till 50%. Varit sjukskriven i olika grader sen november 2011. Men det finns ju alltid andra fiktiva jobb man kan klara på 100%… för min del något utan stress och ljud…

Har utmattningssyndrom, medelsvår depression och ADHD. Kommer nu få hjälp från AFA försäkringar i upp till 180 dagar och är nu även inskriven på Arbetsförmedlingen. Har sedan 20 år tillbaka en tillsvidareanställning på 100% som barnskötare i kommunen.

Varit sjukriven sen november 2011 bara ett par veckor på heltid, efter några månader var jag uppe i 75%. Men efter 180 dagar bestämde min dåvarande handläggare att jag fick lösa mina 25% på annat sätt. Jag kunde ju vara föräldraledig istället. Orkade inte göra annat så det fick bli så i ca 1 år innan jag blev sjukskriven igen. Då som nu fick jag diagnosen utmattningssyndrom och depression. Har sedan hankat mig fram på 50% eller 75%, provat 75% vid flera tillfällen men fallit tillbaka.

I maj 2015 var jag utredd och fick även diagnosen ADHD. Inte konstigt att jag kraschade hela tiden. Fick en superbra läkare på psykiatrin som sjukskrev mig på 50%. Fick godkänt men hela tiden fick jag frågan när jag skulle prova 75%.

2016 i maj drabbades jag av en inflammerad galla och blev såklart sjukskriven på heltid. Blev operation i september och där missades en sten som orsakade ett helvete av smärta och akutbesök. När jag efter mycket om och men och att jag även nu utvecklat ångest och fick stenen väck efter 5 dagar på sjukhuset, fick jag det där brevet från Försäkringskassan om att mitt nästa intyg troligtvis inte skulle godkännas på 50%. Jag var nu tvungen att prova 75% trots daglig svår ångest, sömnbrist och nu även en reciderad medelsvår depression.

Detta resulterade i att jag var nära att krascha helt men hankade mig fram på 50% igen, och efter ett möte med läkare, handläggare, chef, facklig representant förstår min handläggare läget och föreslår att det kanske är dags att byta ut 25% sjukpenning mot sjukersättning.

Resten av 2017 fram till årsskiftet 2018 hände inte så mycket men sen fick jag det där brevet igen i mars efter att jag på eget bevåg provat gå upp på 75%. Nu skulle jag troligtvis inte få rätt till någon sjukpenning alls. Efter 7 veckor på 75% bestämdes att jag inte skulle få mitt nästa intyg godkänt. Men efter 3 månader på 75% funkade det inte och jag blev åter sjukskriven av min läkare på 50%.

Men där och då hade Försäkringskassan redan bestämt att jag inte längre hade rätt till sjukpenning. Jag bedöms klara av ett normalt förekommande arbete utan stress och ljud. Och jag hade tydligen normal psykisk status när jag träffade min samtalskontakt den 26 april (så står det inte i journalen).

Så från den 16 juni 2018 står jag helt utan sjukpenning, arbetar mina 50% och är inskriven på arbetsförmedlingen trots en 100% heltidstjänst.

/Therese


Är du en av de #116omdagen? Vi publicerar gärna din berättelse!

Har du fått avslag på sjukpenning eller indrag av densamma under pågående sjukskrivning under åren 2016 – 2018? Vill du berätta om det för att människor ska förstå bättre vad ett avslag/indrag kan få för konsekvenser?

Läs mer här om hur du kan delta i aktionen #116omdagen


#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.

Annons


%d bloggare gillar detta: