Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Mona: ”Jag kommer aldrig att hämta mig från detta…”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?

Jag fick avslag på sjukpenning 2017

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?

Jag hade då varit sjukskriven i ett och ett halvt år

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?

Läkaren sjukskrev mig 100 % för spinal stenos (ryggmärgsbråck) samt ett 30 cm långt bukbråck med tarminnehåll, med depression, kroppslig och mental utmattning, kroniska smärtor, extrem trötthet som inte kan vilas bort, kan inte stå och gå längre än ett par minuter etc

Hur försörjer du dig nu?

Jag får idag socialbidrag

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?

Försäkringskassan motiverar beslutet med att jag kan ta ett jobb till 100 % som inte kräver fysisk eller mental ansträngning eller koncentration, där jag kan vila när jag behöver.

Med avslaget följde uppmaningen att jag skulle ställa mig till arbetsmarknadens förfogande, dagen efter beslutet. Jag var då så sjuk att jag var sängbunden. Jag frågade handläggaren om det verkligen är rätt att påstå sig söka jobb när man inte ens klarar att leva? Det hade inte han med att göra, sa han. Det var arbetsförmedlingens uppgift att ta hand om det, och det var mitt val att göra det. Jag orkade inte söka jobb, det var bara så fullständigt genomgripande fel, och dessutom en ren lögn. För att vara arbetssökande skall man vara redo att ta ett jobb omgående på minst tre timmar om dagen.

En vecka efter beslutet togs jag in på akuten med brusten gallblåsa och blev inlagd i två veckor. Då fick jag besked att de tagit bort min SGI. Jag svarade att jag var för sjuk för att söka jobb. Då svarade handläggaren, ja då är det ditt val. Jag är ensamstående och har nu, snart 10 månader senare fått socialbidrag, som inte ens täcker mina fasta utgifter. De utreder om jag måste sälja huset jag byggt själv för att få socialbidrag.

Jag anser på fullaste allvar att handläggarna begår brott mot sjuka människor. Jag kommer aldrig att hämta mig från detta, och JO-anmäler nu Försäkringskassan. Jag måste, jag har inga pengar och har blivit mycket sjukare av denna behandling. Jag har gedigna läkarintyg och sitter hemma i det närmaste orörlig. Arbetsförmedlingen gav ingen rätt till a-kassa eftersom jag är jobbsökande utan arbetsförmåga. Fortfarande när jag själv skriver dessa rader har jag svårt att fatta att det är sant, det är en sinnessjuk hantering av människor.

Myndigheternas legitimitet gör också att relationer bryts ned eftersom människor i ens närhet börjar tänka att Försäkringskassan måste ju göra rätt- det är ju en välfärdsmyndighet. En rättssäker myndighet där sjuka har rätt att få trygghet vid sjukdom. Jag är glad att vara med i #116omdagen. Framtidens analytiker kommer inte att vara nådiga mot den byråkratiska grymhet som knäckt mig. Jag som klarat allt! Men sjuk och utan pengar, det klarar jag helt enkelt inte.

Mitt ärende ska in till förvaltningsrätten och jag vet inte hur jag ska kunna kraftsamla en gång till för detta.

/Mona


Är du en av de #116omdagen? Vi publicerar gärna din berättelse!

Har du fått avslag på sjukpenning eller indrag av densamma under pågående sjukskrivning under åren 2016 – 2018? Vill du berätta om det för att människor ska förstå bättre vad ett avslag/indrag kan få för konsekvenser?

Läs mer här om hur du kan delta i aktionen #116omdagen


#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.

Annons


%d bloggare gillar detta: