Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Funkisfeministen: ”Då följer en helt bisarr cirkus…”

Vi har tidigare talat om att långt fler än de som i slutänden får avslag på sjukpenning påverkas av Försäkringskassans striktare bedömningar. För att ni ska förstå vidden av konsekvenserna kommer vi därför också publicera några inlägg på detta tema.

Denna berättelse kommer från bloggaren Funkisfeministen:

Jag har inte fått avslag utan slutligen fått sjukpenning men har vid flera tillfällen fått gå igenom absurda och förnedrande processer som har gjort mig permanent sjukare. (Med undantag för den period 2015 då sjukförsäkringen var tidsbegränsad och jag hade aktivitetsersättning i tre månader, eftersom jag bedömdes vara alldeles för sjuk för arbetslivsinriktad rehab av både läkare, FK och AF.)

Jag har varit sjukskriven sedan 2012 men det blev avsevärt mycket värre att hantera kontakten med Försäkringskassan vid varje förlängning från hösten 2016

Först var jag sjukskriven för utmattningssyndrom och hypermobilitetssyndrom, sedan tillägg av ADHD. Sedan för ME/CFS, hypermobilitetssyndrom och ADHD. 100% eftersom jag har fullt sjå med att med hjälp av hemtjänst och partner klara basala aktiviteter som att äta och tvätta mig.

Jag har sjukpenning och ska i dagarna ansöka om sjukersättning. Ansökan om sjukersättning skulle egentligen har gjorts för fyra månader sedan men min läkare har haft så fullt upp med att skriva kompletteringar till FK att hen inte hunnit klart med mitt läkarutlåtande förrän nu.

Jag har som sagt fått sjukpenning men vid flera tillfällen har det varit ett helvete av kompletteringar och tjafs för att fortsätta få det. En gång om året så byter FK ut min handläggare till en ny och då följer en helt bisarr cirkus. Den nya handläggaren får ingen överlämning från den gamla och verkar inte läsa anteckningar så jag, min partner och mina läkare får lägga väldigt många timmars arbete på att få den nya handläggaren att förstå läget vid varje byte.

Vid varje ny handläggare så ringer de mig trots att jag inte kan prata i telefon (de ska ringa min partner men den anteckningen faller bort i deras system verkar det som), kräver kompletteringar av information som står i intygen, väljer lite på måfå vilka intyg de läser, vill skicka mig på nya utredningar trots att det styrks av flera läkare att det med stor sannolikt skulle orsaka permanent försämring av min sjukdom osv.

Senast när min partner pressade handläggaren på vad det är för information de tror sig ska kunna få av en arbetsförmågeutredning så fick han svaret ”men de är ju läkare, nåt måste de ju kunna göra” vilket är helt absurt eftersom jag redan har genomgått tre stora teamutredningar och flera mindre och FK har journalanteckningar och utlåtande från alla dessa utredningar som styrker att jag har en för komplex sjukdomsbild för stora delar av vården. För nej, någon integritet i vården har jag inte rätt till utan FK begär regelbundet ut alla journalanteckningar som finns om mig.

Varje sån här kafkaprocess har förvärrat min sjukdom ME avsevärt, ändå bara fortsätter det. Jag hoppas att jag får sjukersättning även om jag vet att chansen är liten. Till skillnad från många andra så har jag i alla fall lite sparpengar undanstoppade för att kunna anlita en jurist för att ha någon chans att slutligen få sjukersättning, för jag räknar med att behöva överklaga.

En av de bisarra turerna med Försäkringskassan finns beskriven här.


Är du en av de #116omdagen? Vi publicerar gärna din berättelse!

Har du fått avslag på sjukpenning eller indrag av densamma under pågående sjukskrivning under åren 2016 – 2018? Vill du berätta om det för att människor ska förstå bättre vad ett avslag/indrag kan få för konsekvenser?

Läs mer här om hur du kan delta i aktionen #116omdagen


#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.

Annons


%d bloggare gillar detta: