Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Lotta: ”Hur kan de säga att jag inte fått rätt hjälp, när de inte kan berätta vilken hjälp de förväntade sig att jag skulle få?”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?

Januari 2016 

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?

Vid 360 dagar

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?

Utmattningssyndrom, 50% i 2 månader sedan 10 mån med 100%. 

Hur försörjer du dig nu?

I 1,5 år levde jag på sparade pengar och ett arv

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?

”Utifrån läkarintyg som inkommit till Försäkringskassan baseras allting utifrån anamnestiska uppgifter, alltså det som du själv berättar till sjukskrivande läkare. Det framkommer ingenstans att dessa uppgifter har verifierats med hjälp av tester, observationer mm.”

Problemet med deras motivering är att jag skickat in hela journalen från en smärt- och stressutredning där jag testats, observerats och bedömts av en psykolog, en psykiatriker, en smärtläkare och en sjukgymnast under ett antal dagar och deras gemensamma bedömning var att jag var i behov av 100% sjukskrivning samt att jag var för sjuk för deras rehab! Men Försäkringskassan glömde titta på detta trots påminnelser från mig och min jurist?

Min resa började med en utmattning som slog undan benen på mig efter många års kämpande där jag sökt hjälp för den alltmer förlamande tröttheten och smärtan som ökade i kroppen samt sömnsvårigheterna. Jag fick veta att jag bara var deppad. Vilket var fel, men det visste vi ju inte då. Jag var dessutom dum och stolt och ville inte visa hur dålig jag var, inte ens till läkaren. Förtroendet var inte på topp och att blotta sig kräver sin respekt.

När jag väl klappade ihop så försökte jag med allt man hört om. Vila, mindfullness, yoga, promenader, jag gick hos KBT som ansåg att de inte kunde hjälpa mig. Jag gick hos en stressterapeupt varje vecka i ett år där vi arbetade med kroppskännedom, meditation, akupunktur och samtal. När jag skulle prova bassängträning klarade jag att gå en gång på det lättaste passet, sedan kollapsade jag och låg en vecka. Viljan fanns, men kroppen svek mig. Jag försämrades alltmer. Försäkringskassan var dock inte intresserad av terapeutens bedömning eller resultatet av våra övningar och försök.

Min läkare började misstänka att jag inte hade utmattning utan något helt annat – ME (vilket stämde  visade det sig senare). Så remisser skickades för röntgen och alla de undersökningar som skulle göras inför en remiss till specialistmottagningen. Aldrig har min nålskräck blivit så utmanad som under denna tid. Så om Försäkringskassan tittat på alla de papper och resultat av mina undersökningar hade de sett att det var betydligt mer än mina ord som var bakom läkarens ord i intyget. Men det ville inte FK lyssna på.

Jag minns samtalet jag hade med min handläggare som gav avslaget. Hon hade minsann pratat med en FMR (en psykiatriker) som ansåg att jag inte kunde ha utmattningssyndrom under ett år utan att få hjälp. Återigen funderar jag på läskunnigheten hos FK. Jag hade ju fått massor av hjälp sa jag till handläggaren och frågade vilken hjälp de ansåg saknades. Hon stammade fram KBT (vilket jag fått) men vidare svar uteblev av förklarliga skäl för det var inte hennes uppgift att berätta. Men hur kan de berätta att jag inte fått rätt eller ingen hjälp om de inte kan berätta vilken hjälp de förväntade sig att jag skulle fått?

Maktlösheten att slåss mot Försäkringskassan när de påstår saker utan att ha belägg för sina ord är total. De skyller bara ifrån sig och det spelar ingen roll vad jag, min läkare eller någon annan säger. FK ville inte ens träffa oss eller min arbetsgivare – det hade de varken tid med eller ingick i deras arbetsuppgifter meddelade de oss.

Under 1,5 år kämpade jag utan någon ersättning och levde på sparade pengar och ett arv jag fick när min förälder gick bort under denna tid. Arbetsförmedlingen såg direkt att jag inte var arbetsför på något sätt så jag kunde varken delta i något program eller vara arbetssökande på så sätt att jag berättigades a-kassa. Dessutom hade jag min anställning. Men inskriven var jag som sökande och belastade alltså statistiken hos AF istället för hos den rätta myndigheten FK.

Efter 1,5 år godkändes plötsligt mitt intyg. Faktan i det var väldigt likt de som under 1,5 år avslagits. Ingen skillnad – förutom en ny handläggare. Därför lever jag nu med insikten om att intyget när som helst kan avslås – oavsett faktan i det – det beror på vilken handläggare jag har. Under dessa 2 år jag varit sjukskriven har jag hittills haft 14 stycken olika handläggare. Dessutom fått brev från enhetschefer som talar om för mig att de minsann är chefer och vet bäst och jag ska sluta ifrågasätta deras bedömningar. Ett mycket otrevligt bemötande som knappast känts seriöst. Numera har jag lärt mig att inte prata med FK på telefon, förutom kundtjänsten för där har de varit bra och trevliga.

/Lotta


Är du en av de #116omdagen? Vi publicerar gärna din berättelse!

Har du fått avslag på sjukpenning eller indrag av densamma under pågående sjukskrivning under åren 2016 – 2018? Vill du berätta om det för att människor ska förstå bättre vad ett avslag/indrag kan få för konsekvenser?

Läs mer här om hur du kan delta i aktionen #116omdagen


#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.

Annons


%d bloggare gillar detta: