Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Ida: ”Man blir körd i botten och ekonomin också…”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?

2018

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?

10 månader 

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?

Min knäskada. Har en främre korsbandsskada. har haft av nästan hela främre korsbandet i cykelolycka i augusti 2017 och har problem med instabilitet och värk. 50 %

Hur försörjer du dig nu?

Får pengar från AFA och den nya ags försäkringen.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?

Den 25 januari 2018 får försäkringskassan bland annat till svar från vården att du skulle kunna arbeta med anpassade arbetsuppgifter. 9 februari 2018 får försäkringskassan svar av din läkare att du då bedöms kunna återgå helt i arbete inom 3-6 månader. Det gjordes att särskilda skäl kunde tillämpas, för att skjuta upp att din arbetsförmåga bedöms mot hela arbetsmarknaden. Den 31 maj får försäkringskassan ett läkarintyg där det framkommer att du ska opereras under hösten. Försäkringskassan kan därför inte längre tillämpa särskilda skäl då ingen tydlig planering finns om du kommer återgå helt i arbete innan 21 augusti. Försäkringskassan bedömer din arbetsförmåga, trots dina besvär inte är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom i förhållande till sådant arbete som normalt förekommer på arbetsmarknaden.

22 augusti 2017 cyklade jag omkull när jag jobbade i hemtjänsten. Jag hade av nästan hela främre korsbandet och skadade yttre menisken.

13 februari opererades jag första gången men kirurgen ville då bara ta menisken och ville att jag skulle testa på intensiv träning av korsbandet. Men min instabilitet (att knät viker sig när jag går) fortsatte trots 3 månaders intensiv träning.

Efter ca 1 månad pratar jag med min sjukgymnast om ett nytt knästöd då de jag hade åkte ner. Hon kommer då fram till att jag kan behöva en ortos för att knät skulle bli stabilt. Och efter att jag fått första ortosen kunde jag släppa kryckorna och börja jobba 25%. Jag fick lättare arbeten så som lite mediciner och kortare resväg. Men ändå var jobbet svårt då jag inte kan ta mig upp och ner från golvet, är inte ergonomisk för fem öre. Och ortosen är i vägen. Nu har jag jobbat 50 % hela sommaren och har som tur är bra kollegor som hjälper mig och stöttar mig.

Även min chef stöttar mig. När det blev tal om att jag ev skulle få avslag bokade han ett möte mer HR-enheten som gav oss information. Då fick jag reda på att jag kan ansöka om pengar från AFA som då pratar med min arbetsgivare och ser om de godkänner att jag är borta pga sjukskrivningen.

Men ovetskapen om hur allt skulle bli efter om jag skulle få pengar eller inte var jobbigt. Man blir körd i botten och ekonomin också, räknade med att jag skulle få ut 4000 kronor ca i lön sen visste jag inte mer. Men fick ifrån AFA, både ags försäkringen och från min arbetsskadeförsäkring. Den fick jag ifrån innan avslaget, så fram tills det fick jag pengar.

Sen denna kamp för att få läkare på ortopeden att skriva sjukintyget har fått vänta många gånger på det. Flera gånger har rehabkoordinatorn blivit inkopplad. Det gör ju också att man inte mår bra. Har som tur är en bra sjukgymnast som skickar motiveringar till läkaren om varför jag ska bli fortsatt sjukskriven. Nu ska jag efter min semester testa att jobba 75% i väntan på nästa operation.

Har alltid varit frisk, borta från jobbet en gång per år när jag varit förkyld, då jag jobbar med äldre som kan bli jättesjuka. Men nu åker jag på allt, håller just nu på med astmautredning.

/Ida A


Är du en av de #116omdagen? Vi publicerar gärna din berättelse!

Har du fått avslag på sjukpenning eller indrag av densamma under pågående sjukskrivning under åren 2016 – 2018? Vill du berätta om det för att människor ska förstå bättre vad ett avslag/indrag kan få för konsekvenser?

Läs mer här om hur du kan delta i aktionen #116omdagen


#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.

Annons


%d bloggare gillar detta: