Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Anonym: ”Försäkringskassans handlande sparkade mig ner i depression, två gånger.”

Vi har fått en anonym berättelse som handlar om saker som ligger väldigt nära i tid. Om ett avslag, och ett hot om avslag som kommit under mindre än ett halvårs tid, som gjort att personen inte bara behövt kämpa med sin ursprungliga sjukdom utan också med en sekundär reaktiv depression på grund av Försäkringskassans handlande.

*** Triggervarning: Självmordstankar ***


Liten bakgrund om mig. I tonåren hade jag flera episoder av allvarliga depressioner. Jag fick höra att jag behövde ta antidepressiva under resten av mitt liv för att hålla depression borta. Mycket riktigt, med hjälp av medicinen har jag klarat mig i ca 20 år.

I november 2017 fick jag en autoimmun diagnos, som förklarade besvären som jag hade i mer än ett års tid. Därefter sjukskrivning. Jag blev snabbt sämre under behandlingen och bad därför om mer sjukskrivning. När sjukskrivningen gick från 25% till 50% hade Försäkringskassan åsikt om det och nekade mig 50% sjukskrivning. Skälet som de uppgav var: Försäkringskassa bedömer att du har bara 25% nedsatt arbetsförmåga.

Jag fick en reaktiv depression och kunde inte arbeta alls. Detta hände mars 2018. Depressionen och utebliven förbättring från immunsuppressiva bekymrade reumatologen, så han satte ut all medicin och sjukskrev mig på heltid.

Jag fick höjd dos på antidepressiva och så fick jag kognitiv terapi. På egen hand började jag med kost och kosttillskott för att hantera inflammationen i kroppen. Det var rena trial and error, så fortfarande hade jag hög inflammation i kroppen. Hela system är påverkade.

Men psykiskt började jag hämta mig och mådde alltmer bättre. Då tyckte reumatologen att jag ska tillbaka till arbetet. Han gjorde upp en plan där jag jobbade 25% juli för att gå upp till 50% augusti och till sist 75% i september. Jag tittade på honom, då sa han snabbt att det bara var en preliminär plan. Jag hade noll läkemedel för min autoimmuna sjukdom, eftersom standard behandling för sjukdomen gjorde mig sämre. Så min inflammation har fortsatt att vara hög.

Jag klarade inte ens 25% i juli. Då bad jag om förlängd 25 % i augusti också. Reumatologen hade inte problem med det, men nu vaknade FK. Min nya handläggare meddelade mig att hon hade vänt sig till min läkare för ytterligare info. Min mage knöt sig. Det var så de började förra gången de nekade mig sjukpenningen. Min läkare gjorde allt vad han kunde men Försäkringskassan hävdade att den nya informationen från läkaren inte ändrade deras bedömning.

Detta hände för en vecka sedan. Jag började få stark ångest, kände mig rädd och grät hela dagen. Idag, var jag på cykel när en tanke dök upp i huvud. En självmordstanke. ”Tänk om det finns ett sätt som kan smidigt och smärtfritt ta livet av sig, jag skulle göra det.”; ”Vera skulle kunna få ta hand om katterna, då vet jag att de kommer att ha det bra.”; ”Fia och Helen kan få dela på pengar som blir kvar efter mig, det skulle de kunna ha bra användning på”…

20 år fri från depression, och nu har jag självmordstankar. Det skrämde vettet ur mig. Jag kunde inte prata med någon av mina vänner om det. Kan inte belasta dem med något så mörkt och tungt. Ringde istället till Mind Självmordslinje. Imorgon kommer jag att ringa till VC för att få hjälp med depressionen. Istället för att jobba på återgång till arbetet, har jag nu en fullblommande depression att ta hand om.

Och det var inte det värsta. Det värsta vore om Försäkringskassan drar in min sjukpenning kommer jag inte att kunna betala räkningar i slutet av månaden. Med tiden kommer jag att förlora mitt hem, en bostadsrätt. Mitt liv kommer att vara helt förstört.

Det enda jag vill är att bli frisk så jag kan få mitt liv tillbaka.

/Anonym


Om du har tankar på att ta ditt liv, eller har en närstående med sådana tankar, kan du vända dig till Mind Självmordslinjen. Deras telefonlinje har öppet mellan 06 – 24 på telefonnummer 90101. Det finns också möjlighet att mejla eller chatta.

Mind Självmordslinjen

Annat stöd


Är du en av de #116omdagen? Vi publicerar gärna din berättelse!

Har du fått avslag på sjukpenning eller indrag av densamma under pågående sjukskrivning under åren 2016 – 2018? Vill du berätta om det för att människor ska förstå bättre vad ett avslag/indrag kan få för konsekvenser?

Läs mer här om hur du kan delta i aktionen #116omdagen


#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.%d bloggare gillar detta: