Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Tänk om jag inte orkar…” /Aca

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
9/8-2017

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
Till och från sen 2015, 364 dagar 9/8 -2017

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Flera diskbråck i ländrygg samt bröstrygg. Spinal stenos med känselbortfall i benen, samt sömnstörningar pga av värk. Artros i rygg/bröstrygg, bäcken samt ben. Hjärntrötthet, ljud och ljuskänslig pga av smärta. Koordinations- och balansproblematik.

Hur försörjer du dig nu?
Är tvungen att jobba så mycket jag kan. Lever på minsta möjliga, samt på ett arv.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Att trots mina besvär kunna utföra ett arbete där jag inte behöver stå eller sitta längre stunder, eller vara i en miljö där jag inte får för många intryck utifrån, ett jobb som inte kräver koncentrationsförmåga.


Det började med att jag fick en arbetsskada på mitt jobb, en helkroppsvibrationsskada, efter många år med vibrationer. Det var inga problem att få den klassad som arbetsskada, med ekonomisk livränta, vilket jag har för den delen som motsvarar mellanskillnaden för mitt tidigare nattjobb till dagtidsarbete utan alla tilläggen. Så långt är allt bra. Det innebär att Försäkringskassan faktiskt har godkänt min arbetsskada.

Jag sökte sjukpenning och sjukersättning 50%. Båda fick jag avslag på direkt. Överklagat bägge men även där avslag. Kontaktade LO TCO rättskydd som driver sjukpenningsfallet åt mig i Förvaltningsrätten nu. Men det ser ganska utsiktslöst ut enligt dem.

Nu har jag fått väl anpassade arbetstider och min arbetsplats är optimalt anpassat, men det gör inte att jag har mindre smärta. Och det som jag har blivit omplacerad till är inte ett job som jag skulle söka till om jag varit frisk. Ett kontorsjobb. Från ett tidigare spännande rörligt arbete.

Mina dagar består av att ta mig till jobbet varje dag, sen direkt hem för att lägga mig och vila ryggen och hjärnan ett par timmar. Allt jag ska göra utöver mitt arbete kräver noggrann planering. Kan oftast bara göra en sak var dag utöver jobbet. Jobbar ca 75% men är helt slut när jag åker hem. I slutet av veckan är värken så jobbig att jag bara ser fram emot helgen då jag i princip ägnar mig åt återhämtning för att klara jobbet kommande vecka. Hela mitt liv går ut på att sova och jobba. Man får lära sig att avstå från mycket  (eller nästan allt) av sitt gamla liv. Fjällvandra, rida, vara social aktiv.

Min största rädsla är att min kropp klappar ihop. Känner sedan länge tillbaka att jag är på väg in i en utmattningssituation. Vad skulle hända då? Jag kommer troligen inte kunna vara sjukskriven för min huvudsakliga skada, eftersom jag ”det inte uppkommit några nya fynd”?

Har hela tiden sökt hjälp själv för att få komma till specialister och få adekvat hjälp med smärthantering/medicinering. Det är svårt att få min husläkare att skriva remisser så jag har fått söka på egen hand och resultatet blir bara en evig väntan. Det är stressande och ovärdigt!

Inser givetvis att det finns de som har det mycket värre än var jag har både med smärta och ekonomiskt, men man är ju sig själv närmast när man är i denna situationen. Tycker synd om alla som hamnat i denna situationen.

/Aca


Din berättelse är viktig.
Berätta så att fler får möjligheten att förstå.
Skicka in din berättelse till oss här.

Har du fått, eller riskerar du att få, indragen eller avslagen sjukpenning under åren 2016-2020? Eller är du anhörig och vill berätta ur ett anhörigperspektiv? Din berättelse bidrar till att fler kan få en möjlighet att förstå vad ett avslag/indrag på sjukpenningen kan få för konsekvenser för en person och dess anhöriga.

Du får vara anonym för vi vet själva hur utsatt man känner sig.

#116omdagen koncentrerar sig på avslagen eller indragen sjukpenning i dagsläget samt att det ska ha skett under åren 2016-2020.

Sjukersättning, aktivitetsersättning och andra former av avslag från Försäkringskassan kan vi dessvärre inte publicera i dagsläget då vi skulle förlora ”den röda tråden” och då vi själva är sjuka så skulle vi inte mäkta med ett så stort projekt. Vi är mycket medvetna om att alldeles för många har väldigt upplysande berättelser kring andra år och andra ersättningar inom sjukförsäkringen, men hoppas att ni respekterar vår begränsade ork som vi behöver fokusera på ett område.


#116omdagen tar avstånd från all form
av rasism och främlingsfientlighet

#116omdagen tar också avstånd från alla försök att utnyttja
vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar. Vi anser inte att människor som säger att de strider för att förbättra för en utsatt grupp är trovärdiga, om de gör det genom att smutskasta och försämra förutsättningarna för en annan utsatt grupp! Att utnyttja sjukas utsatta position som slagträ i en debatt som borde omfatta alla utsatta grupper i vårt samhälle, går rakt mot våra värderingar.%d bloggare gillar detta: