Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Vi känner oss totalt maktlösa

#116omdagen har också i en serie inlägg (#116imedia) gestaltat ett antal personer som intervjuats av media under 2017 och 2018 angående avslag på sjukpenning.

P4 Jämtland har tagit emot många berättelser om hur Försäkringskassans strängare bedömning av rätten till sjukpenning drabbar dem. De som hört av sig vill i flera fall vara anonyma, och P4 Jämtland återger i text delar av deras berättelser den 9/11 2017.

Kvinna om beslut som dröjer:

”Känner mej totalt maktlös!” Det berättar en kvinna som efter att ha varit helt sjukskriven i 20 år kämpat sig tillbaka till arbetslivet. Hon har lyckats komma upp till 50 procent men när hon provat mer så slutar det med att hon blir helt sjukskriven igen.”

Egenföretagare som uppmanas söka annat jobb trots att han väntas bli helt frisk snart:

”Frågade handläggaren om det var rimligt att lägga ner ett företag som existerat i åtta år med en anställd. Det rör sig troligen bara om 2,5 månader med 25 procent sjukpenning.Det gick inte att diskutera, jag skulle söka ett lättare jobb, sådana är reglerna.”

Ensamstående kvinna som nekas sjukpenning

”En ensamstående kvinna med utmattning och reumatisk sjukdom som Försäkringskassan inte godtog såg sig tvingad att säga upp sig från sitt fasta jobb för att få avgångsvederlag för att kunna försörja sig och sina två barn.”

Man som nekas sjukpenning

”Då han ifrågasatte beslutet eftersom han knappt orkade gå, blev svaret från handläggaren: ”Jag begär inte att du ska gå utan att prata i telefon. Du pratar ju med mig nu, alltså har du 100 procent arbetsförmåga att jobba på ett callcenter.”

Läs alla berättelser här:

Många vittnar om att de far illa av skärpt bedömning för sjukpenning


Är du en av de #116omdagen? Vi publicerar gärna din berättelse!

Har du fått avslag på sjukpenning eller indrag av densamma under pågående sjukskrivning under åren 2016 – 2018? Vill du berätta om det för att människor ska förstå bättre vad ett avslag/indrag kan få för konsekvenser?

Läs mer här om hur du kan delta i aktionen #116omdagen


#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.

Annons


%d bloggare gillar detta: