Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”independent”: Det enda jag önskar är trygghet i livet utan att konstant slåss med myndigheter.

Här kommer en berättelse från ”independent” som berättar om sin långa kamp. I över 10 år har personen fått avslag, kämpat med att komma tillbaka till arbetet och åter hamnat i sjukskrivning med avslag:

Jag fick mitt första avslag 2008 tror jag (tio år har ju passerat så lite svårt att minnas) blev utbränd -07 och hade varit sjukskriven några månader innan jag blev utkastad.

Har hunnit med dom flesta diagnoser under utmattning, utmattningsdepression, utmattningssyndrom, och nu till sist har jag fått diagnosen me/cfs men inte varit sjukskriven sen jag fick den diagnosen.

Under mina första sjukskrivningar försörjde jag mig med lån tyvärr, eftersom jag ställdes utan inkomst och hade räkningar att betala så jag lånade. Många smålån blev det med tiden. Utimellan försökte jag gå tillbaka i arbete gång på gång och gick sedan i väggen igen efter en kort period. Vissa perioder hade jag även sjukpenning av arbetsgivaren.

Men efter några år med återkommande sjukskrivningar kombinerat med föräldraledighet så var dom givetvis less på mig och jag tvingades till att gå med på att köpas ut, detta var 2014.

Efter det har jag levt på avgångsvederlag, a-kassa och numera aktivitetsstöd via arbetsförmedlingen. Alla mina skulder och lån hamnade givetvis hos kronofogden när jag inte längre hade möjlighet att betala av dom.

Försäkringskassan har motiverat sina avslag på många olika sätt, allt ifrån att läkarintyget inte styrker att jag har nedsatt arbetsförmåga till att ”kan du ta hand om dina barn så kan du jobba”

För tillfället lever jag som sagt på aktivitetsstöd och är inskriven på arbetsförmedlingen, vilket innebär att jag måste provas mot arbete, har arbetstränat sen årsskiftet och kommer aldrig upp i mer än 15h/vecka och kraschar konstant. Men alternativet är ju sjukskrivning och jag vet ju av egen erfarenhet att det är omöjligt att få sjukpenning så jag fortsätter kämpa. Snart kommer jag dock bli utkastad eftersom arbetsförmedlingen insett att jag inte har någon arbetsförmåga och då är min enda utväg som ensamstående mamma att söka pengar från socialen 😢

Jag älskade mitt jobb! Hade jag klarat av att jobba så hade jag givetvis gjort det, vem vill leva utan pengar? Jag saknar att jobba, jag saknar att rida, jag saknar att umgås med vänner, jag saknar att ha fint hemma. Men allt sådant har jag tyvärr fått välja bort för att klara av det allra nödvändigaste i livet.

I tio år har jag kämpat, gråtit och tagit nya tag för att sedan slås ner igen, det enda jag önskar är trygghet i livet utan att konstant slåss med myndigheter om rätten att vara sjuk! Självklart skulle jag också vilja bli frisk men det kommer uppenbarligen aldrig att inträffa.

/”independent”


Är du en av de #116omdagen? Vi publicerar gärna din berättelse!

Har du fått avslag på sjukpenning eller indrag av densamma under pågående sjukskrivning under åren 2016 – 2018? Vill du berätta om det för att människor ska förstå bättre vad ett avslag/indrag kan få för konsekvenser?

Läs mer här om hur du kan delta i aktionen #116omdagen


#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.%d bloggare gillar detta: