Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Johanna: ”Jag trodde inte att kriget skulle vara mot Försäkringskassan”

#116omdagen kommer i en serie inlägg också gestalta ett antal personer som intervjuats av media under 2017 och 2018 angående avslag på sjukpenning.

Här får ni möta Johanna Tollart som berättar i en debattartikel i Expressen den 26/2 2017:

Vilket år fick personen avslag på sjukpenning?

2016

Hur länge hade hen varit sjukskriven när hen fick avslag?

6 månader

Vad ville läkaren sjukskriva hen för och i vilken omfattning?

Utmattningssyndrom. 100%.

Hur försörjer hen sig nu?

Johanna trappade upp arbetet tillsammans med sin läkare och levde då på 25% och sedan 50% lön. Resten ingenting. Försäkringskassan har nollställt SGIn för att hon valde att ta hand om sin hälsa och därför inte gick tillbaka i arbete på 100%.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?

Står inte uttryckligen i artikeln, men troligen hänvisar Försäkringskassan till regelverket om att den sjukskrivne ska bedömas mot hela arbetsmarknaden efter 180 dagar.

”Jag förstår verkligen inte hur det kan anses vara lagenligt att FK underkänner en hel läkarkårs sjukintyg? Jag förstår inte heller hur det kan anses vara rättssäkert att behöva bli utan försäkring från staten, trots att man de facto fortfarande är sjuk med läkarintyg? 

Känslan av att när man jobbat aktivt med att själv acceptera sitt sjukdomstillstånd och man till slut accepterat att man är sjuk, när man har jobbat med att bygga upp den självkänsla och egenvärde som så länge varit eftersatt och orsaken till att man blivit sjuk i utmattningssyndrom, att då av FK som ska vara vårt skyddsnät plötsligt bli ifrågasatt om man ”verkligen” är så sjuk så att man ”verkligen” inte kan jobba; det är som att rullgardinen dras ned på nytt, en ren käftsmäll.”

Läs hela intervjun med Johanna Tollart här:

Jag trodde inte att kriget skulle vara mot Försäkringskassan


Är du en av de #116omdagen? Vi publicerar gärna din berättelse!

Har du fått avslag på sjukpenning eller indrag av densamma under pågående sjukskrivning under åren 2016 – 2018? Vill du berätta om det för att människor ska förstå bättre vad ett avslag/indrag kan få för konsekvenser?

Läs mer här om hur du kan delta i aktionen #116omdagen


#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.

Annons


%d bloggare gillar detta: