Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Försäkringskassan berättar skrattades att de beviljar sjukpenningen för min influensa, men inte för mina andra nedsättningar.” /Jacqueline

* * * TRIGGERVARNING * * *
Mörka tankar förekommer i texten.

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2018, 4 dec, det är första gången jag fick avslag

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
Jag blev sjuk 2001 har jobbat till och från i längre och kortare perioder, 100, 50, 25% beroende av hur jag mådde. Blev fortsatt 75% sjukskriven från den  15/10 2018  till den   15/ 1 2019. Skulle gå upp i tid från den 16/1 2019  till den  10/3 2019 och ansökt om sjukpenning på 50%.

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
PTSD , Utmattningssyndrom. På kompletteringen tillskrev han ätstörningar, ångest, depression, självskadebeteende, suicidrisk

Hur försörjer du dig nu?
För tillfälle har jag tagit ut semester och ska fortsätter med att växla arbeta med att ta semester.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
”Försäkringskassan ifrågasätter inte dina besvär eller de uppgifter du har lämnat, men gör ändå bedömningen att så som dina besvär beskrivs i läkarintyget, ger de inte stöd för att din arbetsförmåga är nedsatt till följd av sjukdomen minst en fjärdedel i förhållande till alla typer av arbeten som är normalt förekommande på arbetsmarknaden.” ”Försäkringskassan bedömer att du trots dina besvär skulle klara av ett annat arbete i högre arbetsomfattning som inte kräver högt kognitiv förmåga och ett arbete där du inte utsätts för stress.” ”Försäkringskassan bedömer vidare att du inte befinner dig i någon av de situationer som nämns i Socialförsäkringsutskotts betänkande för att frångå bedömningen av arbetsförmåga mot normalt förekommande arbete.” Jag är tvungen att jobba 100 % från och med den 5/12 2018.


Mitt liv  – min mardröm eller en belastning för samhället.

Född av en ensamstående mor (oönskad ) i Östtyskland. Under Småbarnstiden utsatt för upprepade sexuella övergrepp. En svår bilolycka (i 10års ålder) där jag var en hårsmån från döden. Det finns dokumenterade bestående skador på både på kroppen och i själen.

Svår Hepatit (12 års ålder) blev inlagt på sjukhusets infektionsavdelning, för 2 månader,

där man inte tillät mig att se, eller träffa mina föräldrar. Då jag ej blev bättre skickade man mig på ett Sanatorium på landet, där jag skulle stanna en månad också det utan att få ha någon kontakt med mina föräldrar. Jag insjuknade i Anorexia/Bulimia. Vid 14 års ålder började den politiska förföljelsen av den östtyska säkerhetstjänsten. Det förekom påtryckningar och hembesök. Vid 17 års ålder blev jag utsatt för en gruppvåldtäkt. Jag var livrädd= man tog min trygghet, min självkänsla, självförtroende , min lust att leva.

Vid 19 års ålder träffade jag en svensk byggnadsarbetare i Berlin. Vi ansökte om äktensskap. Genom detta, tog man ifrån mig mitt östtyska medborgerskap, jag förlorade mitt jobb som sjuksköterska, då jag inte längre fick behandla östtyska medborgare med den rätta politiska inställningen.Jag förlorade mitt värde min identitet.

1981 kom jag till Sverige, till friheten, till meningsfriheten, tryggheten. Jag bedrog mig. I april föddes mitt första barn, en son. I äktenskapet blev jag svår misshandlad både psykiskt och fysiskt. Min äldsta son började må dålig, så vi gick på behandling på BUP i Huddinge. Jag skilde mig och ex-mannen ville mörda mig. Jag levde ständig med ångest. Jag insjuknade i självskadebeteende, ångestproblem

1987 gifte jag om mig och vi fick 3 barn till. Min son från första äktenskapet utsattes för mobbing i skolan och omflyttades till en särskola. 1995 skilde jag mig, men träffade min nuvarande sambo året därpå. Året därpå utsattes min son för ett mordförsök och jag mår allt sämre.

Under en resa till Kenya blev jag, min sambo, och de två yngsta barnen brutalt och under maskingevärshot bortrövade. Vi blev fria genom den Amerikanska Ambassadens tjänstemän. Jag insjuknar med PTSD, Hypokondri, Agrofobi, Depression, tvångsyndrom, generaliserade ångest, panikångest, paniksyndrom. Lider fortfarande av mina ätstörningar.

2003 våldtäktsförsök på min äldsta dotter och ytterligare ett mordförsök på min äldsta pojke och hans familj. Polisen rubricerade det som mordbrand, där också djuren på gården dog. Jag blir ännu sämre i mitt mående.

Min yngste dotter mobbas i skolan och insjuknar i depression och anorexia. Jag blir sjukskriven för att vårda hennes anorexia i hemmet. Jag blir sämre igen i mitt mående. Utmattningsdepression, Ptsd, Panikångest, Paniksyndrom, Gad, Depression, Ätstörningar/Bulemi, Tvångsbeteende, Hypokondri, Självskadebeteende, Agrofobi. Så läkarna anser, att jag behöver läggas in på vilohem och remitteras till Vidarkliniken, där jag är i tre veckor och genomgår olika behandlingar.

Min dotter fortsätter på BUP. Efter avslutningen, beviljas jag vårdbidrag, då hon behöver daglig stöttning. Jag blir remitterat till en Stress och utmattningsbehandling, där jag tyvärr inte blir bättre, då jag måste jobba mitt mina trauman. Jag blev remitterad till Traumabehandling på we-mind, där dock önskat resultat uteblir. Jag blir remitterat till Psykologiska Utredningsenheten, där man, förutom mina trauman, konstaterar Borderline och där jag nu stå i kö för behandling till detta.

Under de sista två åren har jag varit sjukskriven 1 år och kunnat jobba 25% i ett år. Min behandlande läkare och jag har kommit överens om att jag ska försiktig gå upp i tid i januari till 50% och i mars, om allt går bra ännu högre, eller att jag skulle börjar med min Borderline behandling. Jag har under tiden jag har varit sjuk haft god kontakt med Försäkringskassan och deras handläggare och har fått deras förståelse och stöttning. Har också känt att vården har försökt att hjälpa mig.

När jag återigen få besked om en ny handläggare, ringer jag upp henne för att presentera mig och underrätter vilka undersökningar jag gör, vilka behandlingar jag går. Hon är helt emot min sjukskrivning, fodrar in ett utförligare intyg av min läkare, vilket hon får, med kort varsel. Hon får också ett brev av mig, där jag förklara hur jag mår, jag bifogar också utlåtanden av Psykiatrin, där man skriver, att jag anses, som mycket sjuk och vid påfrestning föreligger det suicidrisk.

Tyvärr insjuknar jag den 28 november i influensa. Jag uppsöker samma dag, en läkare på Huddinges Vårdcentral och blir sjukskriven till den 4 December. Han skickar sjukintyget elektroniskt till Försäkringskassan. Jag blir uppringt av dem samma dag, men ligger tyvärr i sängen och hör inte telefonen. Då man lämnat ett meddelande, ringer jag upp dagen därpå. Återigen har jag fått en ny handläggare, som förklara skrattandes till mig, att hon godkänner min sjukpenning för influensan, men att hon ska trycka på knappen, dan därpå och avslå min sjukpenning efter detta. Hon berättar glättrigt vidare för mig att jag är 100 % arbetsför och ska infinna mig på arbetsförmedlingen. Det ska jag däremot inte göra, jag är för sjuk för att söka ett nytt jobb. Jag kan inte heller ta mitt liv, då min yngsta dotter behöver mitt stöd. Jag återgår till min tjänst inom Demensvården.

jag får ser hur länge jag håller.

/Jacqueline

Bild: Privat

Har du mörka tankar eller självmordstankar?
Kontakta någon att prata med.


Känns det akut och outhärdligt ? Ring 112

Mind Självmordslinjen Telefon: 901 01Självmordslinjen drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa, chatta anonymt eller ställa frågor via mejl. Telefonlinjen och chatten är öppen klockan 6 till 24, alla dagar i veckan. Chatten når du på mind.se

Jourhavande medmänniska Telefon: 08-702 16 80 Ibland behöver du dela dina upplevelser, tankar och känslor med någon som lyssnar. För dig som söker medmänskligt stöd på natten. Information om öppettider med mera finns på jourhavande-medmanniska.se

Jourhavande präst Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Den som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att det ni pratar om inte får föras vidare. Du kan också vara anonym, om du vill. Det går också att skicka in ett digitalt brev eller chatta. Mer information finns på svenska kyrkans webbplats,

Anhöriglinjen Telefon: 0200-23 95 00 Behöver du stöd i din roll som anhörig eller närstående? Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund. Du är även välkommen att mejla. Information om öppettider med mera på anhorigasriksforbund.se

Kyrkans Jourtjänst Telefon: 031-80 06 50 Att dela det svåra med någon gör skillnad. Du kan kontakta jourtelefonen eller SOS-brevlådan anonymt. De som svarar är vanliga medmänniskor som har tystnadsplikt och är utbildade att ge känslomässigt stöd i svåra situationer. Tystnadsplikt betyder att det du säger eller skriver inte får berättas vidare för någon annan. Du kan också skriva till SOS-brevlådan. Då får du svar inom 72 timmar. Inloggning samt information om öppettider med mera nås på kyrkansjourtjanst.se

Du är alltid anonym och flera av telefonnumren syns inte på din telefonräkning. (Källa: 1177)


Din berättelse är viktig.
Berätta så att fler får möjligheten att förstå.
Skicka in din berättelse till oss här.

Har du fått, eller riskerar du att få, indragen eller avslagen sjukpenning under åren 2016-2020? Eller är du anhörig och vill berätta ur ett anhörigperspektiv? Din berättelse bidrar till att fler kan få en möjlighet att förstå vad ett avslag/indrag på sjukpenningen kan få för konsekvenser för en person och dess anhöriga.

Du får vara anonym.

#116omdagen koncentrerar sig på avslagen eller indragen sjukpenning i dagsläget
samt att det ska ha skett under åren 2016-2020. Sjukersättning, aktivitetsersättning och andra former av avslag från Försäkringskassan kan vi dessvärre inte publicera i dagsläget då vi skulle förlora ”den röda tråden” och då vi själva är sjuka så skulle vi inte mäkta med ett så stort projekt. Vi är mycket medvetna om att alldeles för många har väldigt upplysande berättelser kring andra år och andra ersättningar inom sjukförsäkringen, men hoppas att ni respekterar vår begränsade ork som vi behöver fokusera på ett område.


#116omdagen tar avstånd från all form
av rasism och främlingsfientlighet

#116omdagen tar också avstånd från alla försök att utnyttja
vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar. Vi anser inte att människor som säger att de strider för att förbättra för en utsatt grupp är trovärdiga, om de gör det genom att smutskasta och försämra förutsättningarna för en annan utsatt grupp! Att utnyttja sjukas utsatta position som slagträ i en debatt som borde omfatta alla utsatta grupper i vårt samhälle, går rakt mot våra värderingar.

Annons


%d bloggare gillar detta: