Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Det är något som skaver i sjukförsäkringen

(Triggervarning: Ett inlägg om svåra konsekvenser av att hamna utanför samhällets trygghetssystem. Tanken är inte att sänka dig som fått avslag ytterligare. Utan att få friska, normfungerande – som är i position att kunna påverka – att vakna!)

I en artikel i Aftonbladet idag ser vi konsekvenserna av ett avslag från Försäkringskassan när en människa är för sjuk för arbete och hamnar mellan stolarna. En mamma som kämpar mot sjukdom och genom att Försäkringskassan inte godkänner hennes arbetsoförmåga blir konsekvensen att en hel familj med ett litet barn vräks ut på gatan, eller som i det här fallet ett rum på ett vandrarhem. Våra hjärtan gråter, för vi känner  igen med varje cell den otryggheten man idag får uppleva om man har oturen att bli sjuk.

I media har ansvariga från både regering och Försäkringskassa länge hävdat att sjukförsäkringen fungerar och att de som får avslag återgår i arbetet, att bedömningarna som Försäkringskassan gör är rättssäkra och att de ökande antalet avslag beror på att Försäkringskassan ökat kvaliteten i undersökningarna. De blundar för alla fall som visas och säger att de uttalar sig inte om enskilda fall. Förra året var de enskilda fallen 49 439 stycken…

Den tillförordnade Generaldirektören på Försäkringskassan Maria Hemström Hemmingsson kommer från myndigheten Inspektionen för socialförsäkringen vars uppdrag är: ”Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) har till uppgift att genom systemtillsyn och effektivitetsgranskning värna rättssäkerheten och effektiviteten inom socialförsäkringsområdet” . Den myndigheten har i ett antal rapporter visat på brister i just sjukförsäkringen och de områden som de ansvariga nu hävdar i media fungerar rätt och säkert. Man kunde ha hoppats att Maria läst rapporterna och verkligen ville göra ett bra arbete som generaldirektör för en så viktig myndighet. Nu syns det istället tydligt att manuset gått i arv, för orden har vi hört. Nytt är bara att de framförs lite mer som om hon pratade till ett barn och inte ett vuxet samhälle och genom det spär på den avhumanisering som pågått av de människor som slitit ut sig i välfärden.

I ett modernt, demokratiskt samhälle borde man inse vikten och fördelen av att arbeta som ett team, att hjälpa varandra. När viktiga myndigheter börjar nedvärdera och avhumansiera sina medmänniskor i syfte att lyfta siffror som det viktigaste, bör vi alla fundera på om det är ett sånt samhälle vi vill leva i. När en myndighet tillåts vrida och vända på regler så att de passar senaste uppdraget bör vi också fundera på hur det är möjligt.

Alla kan bli sjuka. Sjukdom väljer man inte. Därför borde en trygg och rättssäker sjukförsäkring angå alla, även ni som är friska idag. Hade mamman här valt att bli sjuk hade hon aldrig utsatt sin familj och sitt barn för det som nu sker. Hade mamman varit såsom det gärna framställs av vissa, lat och behövde lite motivation för att resa sig ur soffan, så hade hon gjort det. Hon hade aldrig utsatt sitt barn för otryggheten att förlora sitt hem. Genom berättelserna syns det att den som får avslag ofta sätts i en svår ekonomisk situation där de säljer av saker, lånar av vänner och familj, får gå till soc och mycket mer. De skulle inte heller utsätta sig för det om de kunde arbeta.

Vi har skrivit tidigare om faktumet att fler än den som är sjuk blir drabbad av ett avslag från Försäkringskassan och att ett avslag påverkar genom hela live genom upplevelsen av en ökad otrygghet, av att samhället vänder ryggen och man som människa inte är värdefull när siffror och ord får viktigare betydelse än kunskap och människa. Läs gärna det inlägget och alla berättelser från de som lever i verkligheten av Försäkringskassans bedömningar.

”Vi är medvetna om att vi målar en svart bild idag. Men att behandla människor som platta siffror skapar en stor otrygghet som kommer att kosta i ohälsa för samhället framöver. Vi kan inte blunda för konsekvenserna ett avslag har, både för den enskilde och för alla runt omkring. Vi ser det tydligt: Ingen blir rik av att vara sjuk – och ingen blir friskare bara för att den blir fattiggjord.

Ringarna på vattnet växer fort runt den som fått avslag. När ringarna blir många skapas ett oroligt, otryggt stormande hav – som påverkar hela samhället.”

Vi ber er friska att börja lyssna på de som genom sina berättelser visar på att systemet inte fungerar såsom ni luras att tro. Vi behöver er. Vi är sjuka och orkar av naturliga skäl inte protestera högljutt och organiserat. Igår var det en demonstration där man visade sitt missnöje med nya budgeten – och på sjukforumen suckade många längtansfullt efter antalet som demonstrerade. Sista åren har det demonstrerats för sjukförsäkringens systemhaveri också, men ytterst få friska människor har anslutit. Tänk om vi alla hjälptes åt i att sjuka också ska få en trygg tillvaro när de haft oturen at bli sjuk eller drattas av olycka. .

Länkar till några rapporter från ISF:

Andelen personer som får sin sjukpenning indragen varierar kraftigt i landet

Sjukskrivningsprocessen fungerar inte som tänkt

Om du har tankar på att ta ditt liv, eller har en närstående med sådana tankar, kan du vända dig till Mind Självmordslinjen. Deras telefonlinje har öppet mellan 06 – 24 på telefonnummer 90101. Det finns också möjlighet att mejla eller chatta.

Mind Självmordslinjen

Annat stöd


Är du en av de #116omdagen? Vi publicerar gärna din berättelse!

Har du fått avslag på sjukpenning eller indrag av densamma under pågående sjukskrivning under åren 2016 – 2018? Vill du berätta om det för att människor ska förstå bättre vad ett avslag/indrag kan få för konsekvenser?

Läs mer här om hur du kan delta i aktionen #116omdagen


#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.

Annons


%d bloggare gillar detta: