I morgon är det julafton. En dag många längtat till, men också en dag många förknippar med ledsamhet och ångest. Låt oss ändra på de känslorna. Om vi hjälps åt kan vi göra julen till den kärleksfulla och hoppfulla högtid den borde vara.
Som sjuk, och kanske berövad en ekonomisk trygghet ter sig julen som ett stort svart hål där förväntningar, traditioner och verklighet inte går ihop och det finns säkert någon i din närvaro som kämpar. Det är ganska troligt att de inte vågat berätta allt om sitt dilemma för det finns alldeles för mycket fördomar kring oss sjuka. Visa att du bryr dig. Det är otroligt värdefullt att bara finnas där och visa att du tänker på dem, kanske bjuda in dem till er.
Tillsammans är ett värdefullt ord på många sätt. Julen är en tid av omtanke och omsorg. En bra tid att ta hand om varandra. Passa på att ringa den där vännen som du tänkt på. Gå över med en blomma till grannen som alltid ställer upp. Skriv ett brev eller ett sms till någon.
2018 har varit turbulent och #116omdagen var bara en aktion som startades i ren frustration och med en stark vilja att upplysa och belysa att sjukförsäkringen inte fungerar såsom det uppges i media av ansvariga. Människor behandlas illa och de göms bakom anonyma siffror så att ingen ska beröras inför svåra beslut. #116omdagen vill fortsätta att visa att det som göms bakom siffrorna är människor med barn, familj, vänner och där livet får konsekvenser när siffror i statistiken ska ljuga.
Vi tar nu lite ledigt över jul o nyår, för att ta hand oss själva och umgås med våra familjer.
Under tiden tiden hoppas vi att ni läser berättelserna här, delar dem och att ni som kan, berättar om era upplevelser av sjukförsäkringen och skickar in till oss. 2019 kommer vi fortsätta och vi hoppas att ni följer oss, berättar, delar och sprider berättelserna.
Ni är de som är värdefulla i allt detta. Ni, och det ni berättar.
Tack.
Här finns lite telefonnummer mm för dig som känner dig ensam och skulle tycka att det är skönt att få prata med någon, eller för dig som vet om någon är utsatt för något annat.
1000 möjligheter är en organisation som stöttar dig som är barn eller ung, oavsett om du är kille, tjej, transperson eller om du inte vill definiera dig alls. Här finns även ett särskilt stöd för dig som har erfarenheter av att ha sex mot ersättning. De som jobbar där är unga vuxna. Alla som arbetar på 1000 möjligheter har tystnadslöfte, vilket innebär att det du säger eller skriver inte får berättas vidare för någon annan. Mer information på webbsidan 1000 möjligheter.
Alkohollinjen Telefon: 020-84 44 48
Du kan ringa Alkohollinjen om du funderar över dina egna eller någon annans alkoholvanor. Du kan få stöd för att ändra ditt drickande, eller få råd om hur du ska göra om någon du känner har problem med alkohol.
Anhöriglinjen Telefon: 0200-23 95 00
Behöver du stöd i din roll som anhörig eller närstående? Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund. Du är även välkommen att mejla. Information om öppettider med mera på anhorigasriksforbund.se
BRIS för barn Telefon: 116 111
BRIS, Barnens rätt i samhället, stödjer barn som far illa. Du kan ringa, mejla eller chatta. Du behöver inte säga vem du är och det är kostnadsfritt för barn och ungdomar upp till 18 år. Chatten når du på bris.se. Där finns även information om öppettider, med mera.
BRIS för vuxna Telefon 0771-50 50 50
BRIS har stödverksamheter för båda barn och vuxna. Du som är vuxen och orolig för ett barn i din närhet kan kontakta BRIS vuxentelefon. Mer information om öppettider mer mera på Bris – för vuxna om barn.
Brottsofferjouren – unga brottsoffer Telefon: 0200-21 20 19
Brottsofferjouren kan ge dig stöd, råd och information om du utsatts för brott, blivit vittne till ett brott eller känner någon som har utsatts för ett brott. Brottet behöver inte vara anmält. Det kostar inget, och du kan vara anonym. Brottsofferjouren har en särskild verksamhet för unga mellan 12 och 25 år. Mejl: fraga@boj.se
Brottsofferjouren Telefon: 0200-21 20 19
Du som är utsatt för brott, är anhörig eller vittne till brott kan få stöd av Brottsofferjouren. På webbplatsen brottsofferjouren.se hittar du också brottsofferjouren just där du bor.
DroghjälpenTelefon 020-91 91 91, måndagar och torsdagar klockan 09.00 – 16.00.
Du som har funderingar kring dina drogvanor kan kontakta Droghjälpen. Det är en stödlinje som erbjuder anonymt stöd via nätet och telefon, och drivs av Beroendecentrum i Stockholm. Du som närstående är också välkommen att höra av dig. Mer information hittar du på webbplatsen Droghjalpen.se.
Föreningen Storasyster Kontakt:jour@foreningenstorasyster.se
Föreningen Storasyster är en feministisk, partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening som erbjuder stöd till dig som utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Alla är välkomna att höra av sig, oavsett sexuell läggning eller könsidentitet. Föreningen Storasyster har tystnadslöfte, vilket innebär att det du säger eller skriver inte berättas vidare för någon annan. Du kan vara anonym om du vill. Mer information om föreningen finns på Föreningen Storasyster.
Föräldratelefonen Telefon: 020-85 20 00
För föräldrar eller andra vuxna som är oroliga för barn eller ungdomar i sin närhet. Föräldratelefonen drivs av föreningen Mind och de som svarar är utbildade psykologer eller socionomer med lång yrkeserfarenhet. Hit kan du ringa anonymt. För information om öppettider med mera, besök mind.se.
Hjälplinjen Telefon: 0771-22 00 60
Hjälplinjen erbjuder tillfälligt psykologiskt stöd till människor i kris. Både du som ringer till Hjälplinjen och den som svarar är anonyma. De som svarar är psykologer, socionomer eller sjuksköterskor och har stor erfarenhet av att stödja människor i kris. Du kan även kontakta Hjälplinjen om du är orolig för någon närstående. Du kan nå Hjälplinjen också via Texttelefoni.se. Information om öppettidet med mera finns här.
Jourhavande kompis är en chattjour där barn och ungdomar upp till 25 år kan chatta anonymt om vad som helst. Chatten och information om öppettider med mera hittar du på jourhavandekompis.se
Jourhavande medmänniska Telefon: 08-702 16 80
Ibland behöver du dela dina upplevelser, tankar och känslor med någon som lyssnar. För dig som söker medmänskligt stöd på natten. Information om öppettider med mera finns på jourhavande-medmanniska.se
Jourhavande präst Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.
Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Den som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att det ni pratar om inte får föras vidare. Du kan också vara anonym, om du vill. Det går också att skicka in ett digitalt brev eller chatta. Mer information finns på svenska kyrkans webbplats,
På Killfrågor.se kan du som känner dig som kille chatta anonymt när du behöver någon som lyssnar, stöttar och peppar. Du kan prata om vad du vill. De som svarar är vuxna volontärer. Chatten når du på chatt.killfragor.se/
Kvinnofridslinjen Telefon: 020-50 50 50
Stödtelefon för dig som utsatts för hot eller våld. Närstående är också välkomna att ringa. Den som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att det du säger inte får berättas vidare för någon annan. Du som ringer kan vara anonym, och samtalet syns inte på telefonräkningen. Mer information på kvinnofridslinjen.se
Kyrkans Jourtjänst Telefon: 031-80 06 50
Att dela det svåra med någon gör skillnad. Du kan kontakta jourtelefonen eller SOS-brevlådan anonymt. De som svarar är vanliga medmänniskor som har tystnadsplikt och är utbildade att ge känslomässigt stöd i svåra situationer. Tystnadsplikt betyder att det du säger eller skriver inte får berättas vidare för någon annan. Du kan också skriva till SOS-brevlådan. Då får du svar inom 72 timmar. Inloggning samt information om öppettider med mera nås på kyrkansjourtjanst.se.
Mind Självmordslinjen Telefon: 901 01
Självmordslinjen drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa, chatta anonymt eller ställa frågor via mejl. Telefonlinjen och chatten är öppen klockan 6 till 24, alla dagar i veckan. Chatten når du på mind.se
Palveleva puhelin – Svenska kyrkans finskspråkiga telefonjour Telefon: 020-26 25 00
Ruotsin kirkon Palvelevassa puhelimessa soittoosi vastaa suomenkielinen lähimmäinen. Voit keskustella elämäntilanteestasi kertomatta nimeäsi tai asuinpaikkaasi. Päivystäjä on vaitiolovelvollinen, tehtäväänsä koulutettu vapaaehtoinen. Svenska kyrkans finska telefonjour är öppen för alla som vill prata om sin livssituation på finska. Du ringer anonymt, den som svarar har tystnadsplikt. Det innebär att det ni pratar om inte får föras vidare. Samtalen är kostnadsfria.
PrevenTell – Hjälplinjen vid oönskad sexualitet Telefon: 020-66 77 88
PrevenTell är en nationell hjälplinje som du kan ringa om du upplever att du tappat kontrollen över din sexualitet och känner oro för dina tankar och handlingar. Du kan också ringa om du är rädd att göra dig själv eller andra illa. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen. Du kan ringa när som helst på dygnet och lämna meddelande på telefonsvararen. Då blir du uppringd nästkommande vardag.
Rädda Barnens föräldratelefon och mejl Telefon: 020-78 67 86
Du som har frågor kring barn och föräldraskap kan mejla, chatta eller ringa Rädda Barnen. För information om öppettider med mera besök Rädda Barnen.
Rädda Barnens orostelefon mot radikalisering Telefon: 020-100 200
Rädda Barnen erbjuder råd och stöd på olika språk om du är orolig för att någon du känner dras till en våldsam, extrem rörelse eller ideologi. Du kan ringa Rädda Barnen kostnadsfritt och anonymt. Rädda Barnens orostelefon mot radikalisering svarar på samtal från vuxna och barn och unga. Information om telefontider finns på Rädda Barnen.
Rädda Barnens stödlinje på flera språk Telefon: 020-077 88 20
Samtalsstöd på arabiska, dari, pashto, somaliska, tigrinja, svenska och engelska för barn, ungdomar och föräldrar. Anonymt och gratis. Information om telefontider hittar du på Rädda Barnen.
Rädda Barnens stödchatt för barn och unga
Anonym stödchatt för dig som är barn eller ung och är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck. Chatten finns för dig som känner att du inte får bestämma över ditt liv och din framtid. De som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att allt som det skrivs och pratas om i chatten inte får föras vidare. Chatten och information om öppettider med mera finns på webbplats dinarattigheter.se.
Föreningen SHEDO stödjer dig som har ätstörningar eller självskadebeteende. De har en jourmejl dit du kan skriva om du behöver prata med någon. Du kan också höra av dig om du har funderingar kring psykisk ohälsa. De som svarar på mejlen har egna erfarenheter av ätstörningar eller självskadebeteende, men mår bra idag.SHEDO driver också självskadechatten som är öppen några dagar i veckan. Mejl: jour@shedo.se Chatt: shedo.se/chatt
SPES Ungdom – Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd Telefon: 08-34 58 73
SPES Ungdom är till för dig som är ung och närstående till någon som tagit sitt liv. SPES kan hjälpa dig att få stöd genom exempelvis träffar och har även en telefonjour som du kan ringa till. Alla som du har kontakt med har själva förlorat någon genom självmord.SPES – Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd Telefon: 08-34 58 73
SPES är till för dig som är närstående till någon som tagit sitt liv. SPES har en telefonjour som du kan ringa till. Alla som du har kontakt med har själva förlorat någon genom självmord.För öppettider, information med mera, besök spes.se
Stödlinjen Telefon: 020-81 91 00
Du kan kontakta Stödlinjen för råd och stöd om du har problem med ditt spelande, eller om du är orolig för någon annans spelande. Du kan ringa, chatta eller mejla. Det är gratis och du kan vara anonym. För mer information besök Stödlinjens webbplats.Sveriges Veteranförbund Fredsbaskrarnas KamratstödtelefonTelefon: 020-666 333Fredsbaskrarnas kamratstödtelefon är till för dig som har tjänstgjort i den militära utlandsstyrkan. De som svarar har egen erfarenhet av utlandstjänst och kan ge stöd och råd. e-post: 020666333@fredsbaskrarna.seFör mer information, besök Sveriges Veteranförbunds webbplats.Tjejjouren.se är en portal ut till landets 60 tjejjourer. På Tjejjouren.se kan du som definierar dig som tjej hitta bra information och komma i kontakt med en tjejjour. Du kan få stöd via chatt, mejl och telefon. Mer information finns på tjejjouren.se.
Äldretelefonen Telefon: 020-22 22 33
Föreningen Minds stödtelefon för dig som är äldre och mår psykiskt dåligt. Information och öppettider med mera på mind.se.
…………………………………………………………………………….
Du är alltid anonym och flera av telefonnumren syns inte på din telefonräkning. Tänk på att öppettiderna kan variera kring jul.
Bild: Pixaby
Är du en av de #116omdagen ?
Har du fått avslag på sjukpenning eller indrag av densamma under pågående sjukskrivning under åren 2016 – 2018? Vill du berätta om det för att människor ska förstå bättre vad ett avslag/indrag kan få för konsekvenser?
Läs mer här om hur du kan delta i aktionen #116omdagen
#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.