Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Problemen började när jag fick byta handläggare” /UTE I KALLA SNÖN

*** Triggervarning: Självmordstankar ***

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
Maj 2018

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
Sedan 11/1 2016

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?Utmattningssyndrom, även haft samsjuklighet med problem med synen samt svår snedställning pga hallux valgus, hammartår mm.  (den värsta man sett på Ortopedmottagningen) Omfattning 25%.

Har nu genomgått en stor operation av foten och är 100% sjukskriven av ortopedläkaren i 10 v. (Försäkringskassan håller på och utreder och det är inte säkert de godkänner den sjukskrivningen heller. Just nu har jag 0 kr i inkomst.)

Hur försörjer du dig nu?
Arbetat 75% och fått leva på den inkomsten, sedan den 7/12 helt sjukskriven pga större fotoperation. Inte säkert de godkänner den sjukskrivningen heller. Har just nu 0 kronor i inkomst.

Fick ta ett banklån för att kunna betala mina räkningar. De utreder och utreder och tiden går och de ändrar hela tiden vilkoren vad som gäller. Jag håller på att gå in en depression och har börjat få självmordstankar.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Enligt Försäkringskassan är inte min arbetsförmåga nedsatt till 25% i förhållande till andra på arbetsmarknaden normalt förekommande arbeten.

Trots att jag i ett 5 sidor långt brev i detalj har beskrivit hur min arbetsförmåga ser ut och vilka begränsningar jag har (både i arbete och på fritiden) anser Försäkringskassan att jag visst kan arbeta 100% i ett arbete som inte kräver någon större kognitiv förmåga, något arbete framför datorskärm eller att jag går och står. De kan dock inte tala om vilka normalt förekommande arbete de menar som ser ut på det sättet.

Min läkare har skrivit till Försäkringskassan att det är direkt olämpligt för mig att byta arbete då det skulle orsaka mer stress och försämra mitt tillstånd. Men det bryr de sig inte heller om. Har överklagat beslutet efter att först begärt omprövning (där de bara repeterade sitt tidigare beslut). Ärendet ligger nu i förvaltningsrätten där jag ska yttra mig över ett svar som Försäkringskassan’s jurist skrivit. Det är det mest kränkande jag någonsin läst.


Mina upplevelser av FK’s avslag och hantering: 
Problemen började när jag fick byta handläggare inom Försäkringskassan. Den nya handläggaren ansåg inte att jag hade rätt att vara sjukskriven längre. (Hade då varit sjukskriven i drygt 2 år). Den 11/5 2018 blev sedan min sjukpenning indragen. För att skydda min sjukpenninggrundande inkomst var jag tvungen att anmäla mig till Arbetsförmedlingen som arbetssökande på de 25% jag inte orkade arbeta samt söka tjänstledigt på den procenten från mitt arbete. Att arbeta 100% var en omöjlighet för mig.

Jag hade berättat för handläggaren att jag hade stora problem med foten och stod i kö för operation. Det skulle inte vara några problem att bli sjukskriven efter operationen sa hon eftersom det då var en helt annan sjukdom.

Att vara inskriven på Arbetsförmedlingen blev bara ytterligare en stressfaktor för mig och är inget som gjort mig friskare eller på något sätt berikat mig. Det har varit möten och olika uppgifter jag skulle utföra och rapportera in. Till exempel göra tester för att få veta vilka intressen jag har och ta reda på hur arbetsmarknaden ser ut. (Allt detta är jag redan väl förtrogen med).

Jag har blivit fortsatt sjukskriven efter den tid som Försäkringskassan avslagit och skickat in de nya intygen till alla parter vilket Försäkringskassans kundtjänst sa jag skulle göra. (FK, ABF och min arbetsgivare).

Jag har begärt omprövning av det första avslaget och sedan även överklagat det beslutet. Det andra avslaget var det flera brister i där handläggaren skrivit att jag inte hade inkommit med några synpunkter fast att jag både ringt henne samt skickat in ett 5 sidor långt brev. Jag anser även att handläggningstiden varit oskäligt lång och begärde att få ett avstämningsmöte med Försäkringskassan, behandlande läkare. Det beslutet är nu omprövat utan att jag fått svar på mina frågor. Det ska nu överklagas.

Handläggarna på Försäkringskassan har hela tiden informerat mig om att jag hamnar i ruta ett i rehabiliteringsstegen om det gått 90 dagar sedan jag senast fått någon ersättning från dem. Mitt senaste läkarintyg inföll 4½ månad efter senaste dagen jag fick sjukpenning. Jag har dessutom efter 1 års väntan fått gjort operationen av min fot. Är nu helt sjukskriven efter den operationen i 10 veckor.

Min nuvarande handläggare på Försäkringskassan verkar väldigt oerfaren. Först svarade hon att de båda sjukskrivningarna skulle behandlas var för sig, sedan ändrade hon sig och svarade att de måste behandlas som ett ärende och ska läggas ihop. Dagen före julhelgen – den 21/12 kommer dock Försäkringskassan med ”julklappen” att denna så kallade 90 dagars regeln inte längre gäller. Den 30/11 kom det ett domslut som menar att den regeln inte ska tillämpas längre. Något som man på Försäkringskassan bestämt sig börja tillämpa precis vid julhelgen.

Min handläggare hade inte fattat något beslut före den 21/12 och ska nu göra en ny utredning utifrån den snävare synen där jag ånyo ska bedömas utifrån ”på arbetsmarknaden allmänt förekommande arbeten”. Det kommer ta sin tid svarade handläggare den 21/12 kl. 15:30. Det är ju dessutom julledigheter nu för Försäkringskassans anställda menade hon.

Efter det beskedet bröt jag ihop i en panikångestattack. Fick frossbrytningar och satt och skakade och grät. Har sedan dess kämpat emot att gå in i en djup depression och haft självmordstankar. Något som är helt främmande för mig som person. Kan säga att julen inte blev någon fröjdfull sådan för min del.

Försäkringskassan skriver på sin hemsida att deras vision är att vara en trygghet när livet tar en annan vändning. De försvarar sig dessutom ofta med att de minsann har ökat sin rättssäkerhet och blivit bättre på att bedöma människors arbetsförmåga. Ingen av mina nu 6 olika handläggare har träffat mig. De senaste 5 har inte heller brytt sig om att lyssna på mig under de få samtal per telefon jag haft med dem eller ta till sig det jag skriver. De har inte heller brytt sig om vad min läkare som jag haft regelbunden kontakt med i snart 3 år skrivit. Trots detta menar de att de har blivit bättre på att bedöma min arbetsförmåga och ta tillvara på min rättssäkerhet.Det enda de lyckats med är att bryta ned mig och fått mig att börja tänka på att ta mitt liv.

Är det så vi ska ha det i Sverige?

//Ute i kalla snön

Har du mörka tankar eller självmordstankar?
Kontakta någon att prata med.


Känns det akut och outhärdligt ? Ring 112

Mind Självmordslinjen Telefon: 901 01Självmordslinjen drivs av föreningen Mind som arbetar för psykisk hälsa. Du som känner att du inte vill leva längre eller har någon närstående du är orolig för kan ringa, chatta anonymt eller ställa frågor via mejl. Telefonlinjen och chatten är öppen klockan 6 till 24, alla dagar i veckan. Chatten når du på mind.s

Jourhavande medmänniska Telefon: 08-702 16 80 Ibland behöver du dela dina upplevelser, tankar och känslor med någon som lyssnar. För dig som söker medmänskligt stöd på natten. Information om öppettider med mera finns på jourhavande-medmanniska.se

Jourhavande präst Ring 112 och be att få tala med jourhavande präst.Jourhavande präst är öppen för alla som behöver medmänskligt stöd på natten. Den som svarar har tystnadsplikt, vilket innebär att det ni pratar om inte får föras vidare. Du kan också vara anonym, om du vill. Det går också att skicka in ett digitalt brev eller chatta. Mer information finns på svenska kyrkans webbplats,

Anhöriglinjen Telefon: 0200-23 95 00 Behöver du stöd i din roll som anhörig eller närstående? Anhöriglinjen är en nationell stödtelefon som drivs av Anhörigas riksförbund. Du är även välkommen att mejla. Information om öppettider med mera på anhorigasriksforbund.se

Kyrkans Jourtjänst Telefon: 031-80 06 50 Att dela det svåra med någon gör skillnad. Du kan kontakta jourtelefonen eller SOS-brevlådan anonymt. De som svarar är vanliga medmänniskor som har tystnadsplikt och är utbildade att ge känslomässigt stöd i svåra situationer. Tystnadsplikt betyder att det du säger eller skriver inte får berättas vidare för någon annan. Du kan också skriva till SOS-brevlådan. Då får du svar inom 72 timmar. Inloggning samt information om öppettider med mera nås på kyrkansjourtjanst.se

Du är alltid anonym och flera av telefonnumren syns inte på din telefonräkning. (Källa: 1177)

Läs om utmattningssyndrom och hallux valgus


Är du en av de #116omdagen ?

Har du fått avslag på sjukpenning eller indrag av densamma under pågående sjukskrivning under åren 2016 – 2018? Vill du berätta om det för att människor ska förstå bättre vad ett avslag/indrag kan få för konsekvenser?

Läs mer här om hur du kan delta i aktionen #116omdagen


#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.



%d bloggare gillar detta: