Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Försäkringskassan motiverade inte alls varför det vintern 2017 plötsligt blev så bråttom att bli av med mig” /HELENA

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2018

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
Sedan 2010

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Utmattningssyndrom 25%

Hur försörjer du dig nu?
Arbete heltid

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Försäkringskassan meddelade att det inte var någon idé att söka ytterligare tre månader med sjukpenning på 25% eftersom den ansökan i så fall skulle avslås.

• • •

Det var sagt från början – enligt min rehabiliteringsplan som utarbetats i samråd med Försäkringskassan, arbetsgivare, läkare och terapeut – att återgång i arbete skulle ske långsamt under lång tid för att undvika återfall i sjukdom.

Försäkringskassan motiverade inte alls varför det vintern 2017 plötsligt blev så bråttom att bli av med mig. Som kompromiss blev jag erbjuden 4 timmars förebyggande sjukskrivning per vecka för psykologsamtal.

Jag orkar egentligen i dagsläget inte arbeta heltid. Ändå har jag stretat på ett helt år på min doktorandtjänst. Eftersom jag snabbt blir överstimulerad och trött går i stort sett all fritid efter jobbet till att vila och sova. Den så viktiga fysiska träningen och nödvändiga utomhusaktiviteter finns det ingen energi kvar till när arbetsdagen är slut. På sin höjd blir det en kort promenad innan eller efter lunch.

Jag pendlar och har ett övernattningsrum som jag nyttjar fyra dagar i veckan, en dag jobbar jag hemifrån. Restiden från dörr till dörr enkel resa är två timmar med buss och tåg som inte sällan är försenade och/eller överfulla.

För att klara det viktigaste, att skriva färdigt min avhandling, har jag skalat bort alla stressfaktorer som kringaktiviteter, diverse möten och sådant som sker i bullriga miljöer med mycket folk. Ändå blir arbetsresultatet sådär på grund av bristen på återhämtning i kombination med krav på en arbetstakt jag i nuläget ännu inte mäktar med. Detta får till följd att jag kanske inte lyckas bli klar i tid.

Jag känner mig som en tråkig och dålig arbetskamrat eftersom jag sällan orkar engagera mig i sociala aktiviteter, nya projekt eller att läsa och bidra med kommentarer till mina kollegors texter.

Sammantaget bidrar detta till självklander och ångest. Ofta gråter jag på väg hem av besvikelse över min insats och för att lätta på trycket en smula. Jag ser i dagsläget ingen lösning på situationen utöver den 25% sjukskrivning läkare, terapeut, arbetsgivare rekommenderat men som Försäkringskassan plötsligt motsatte sig.

/Helena

Läs mer om Utmattningssyndrom
Annons


%d bloggare gillar detta: