Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Jag var tvungen att ge upp fighten för att orka ta hand om barnen” /Anonym

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2016

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
1 år

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Utmattningsdepression

Hur försörjer du dig nu?
Vårdbidrag och aktivitetsstöd

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Eftersom att jag har två barn med stort vårdbehov har jag vårdbidrag från försäkringskassan. Därför menar Försäkringskassan att jag är arbetsför till 100%. Jag utför ett arbete när jag sköter mina barn och borde således även kunna utföra ett förvärvsarbete.

• • •

Vårdbidrag kan alla som har barn som kräver mer stöd och tid än andra barn söka. Man kan arbeta och ha vårdbidrag, det handlar inte om att man får ersättning för förlorad arbetsinkomst. Man får ersättning i olika nivåer efter hur många timmar per dygn man lägger på barnens speciella behov. När jag efter ett års sjukskrivning, under vilket mitt ena barn kämpat men en traumatisk period kring sin diabetesdebut och mitt andra barn genomgått två neuropsykiatriska utredningar och fått diagnoserna grav adhd och autism, skulle jag arbeta igen. Som en liten tvist på det hela hade jag blivit uppsagd, man är inte speciellt mycket värd när man blir en börda för företaget, hur mycket man än ställt upp innan. Så en facklig konflikt hade jag gått igenom med.

Där står jag och förklarar att jag är mer slutkörd än innan, att min läkare vill ha mig fortsatt sjukskriven, att jag inte klarar pressen av att söka jobb och knappt klarar sociala situationer än. Läkaren skriver och förklarar situationen. Hur jag inte är ett dugg bättre nu än för ett år sedan, snarare sämre. Men omprövan och överklagan nekades och sedan dess, tre år sedan nu, har jag inte arbetat en dag. Jag har hamnat utanför systemet. Innan hade jag arbetat heltid sedan den dagen jag slutade skolan, 15 år. När jag mått som sämst och sökt till vårdcentralen för att jag varit orolig för min hälsa har jag blivit sjukskriven igen av läkare. Då nekas jag åter igen bara sjukpenning med motiveringen att jag har vårdbidrag, alltså orkar jag ta hand om barnen och därför kan jag arbeta. Dessutom har jag fått höra att jag ju har vårdbidrag så jag har pengar. Vid dessa tillfällen har mitt vårdbidrag legat på ca 3000 kr/månad efter skatt. Det är inte sjukpenninggrundande heller.

Jag försöker idag ta mig tillbaka efter en lång resa med bland annat distanskurser för att kunna ta lite studielån, en man som alltid jobbar eftersom han måste tjäna våra pengar, misslyckade försök att komma tillbaka, barn som är hemmasittare pga sin hälsa, ändlösa vårdbesök och utredningar med barnen och diabeteskoll dygnet runt med vaknätter. Men nu när jag inte finns i systemet är den vägen inte enkel. Fast vad var alternativet, jag var tvungen att ge upp fighten för att orka ta hand om barnen. Jag orkade inte bråka mer. Som tur är har jag fått en chans att delta i ett projekt på arbetsförmedlingen för sådana lite hopplösa fall som mitt, inte mycket press och en stor skopa förståelse av jättebra personal.

Jag hade behövt blivit behandlad som en människa av försäkringskassan, fått min rehabilitering, inte behövt oroa mig för pengar och misslyckats komma tillbaka på egen hand om och om igen. Bara för att man har vårdbidrag kan man inte bli nekad sjukpenning. Det är en grupp föräldrar som är överrepresenterade inom sjukskrivningar, både föräldrar till barn med diabetes och med npf. Men vi får inte vara sjuka eftersom vi sköter våra barn. Det är så fel. Det borde vara tvärtom, vi behöver extra stöd och förståelse.

/Anonym

Läs mer om utmattningsdepression
Annons


%d bloggare gillar detta: