Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Känns som Försäkringskassan byggt en hög mur kring sig”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2018

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
6 månader

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Ehlers-Danlos syndrom och utmattningssyndrom, 100%

Hur försörjer du dig nu?
Maken försörjer.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Det finns tydligen normalt förekommande arbeten där man inte behöver kunna sitta upp för länge, där man få vila när behovet infinner sig, där man inte behöver vara i ett rum med ljud och rörelse. Och bäst av allt, man behöver tydligen inte kunna tänka heller! Ge mig gärna ett sånt jobb för jag tar det gärna – om jag får lön samtidigt!

• • •

Orkar egentligen inte skriva så min man har hjälpt mig. Just nu är jag extra energilös för att Försäkringskassan agerar så maktfullkomligt. Det spelar visst ingen roll vad min läkare säger och min man har många gånger försökt prata med dem. Vi har erfarenhet sedan tidigare på grund av min EDS (Ehlers-Danlos syndrom), där jag periodvis behövt vara sjukskriven kortare tider, men nu är det helt omöjligt att nå fram. Känns som Försäkringskassan byggt en hög mur kring sig och inifrån sin trygga zon kastar ut eldklot mot alla oss utanför.

Vi förstår inte hur alla de vi nu läser om kan hantera sin vardag. Jag har bara varit sjukskriven i ett halvår och nu kämpat mot Försäkringskassan ett par månader, men andra får kämpa år efter år. Hur orkar man? Är det dit kraften ska gå istället för att kurera sig? Det känns så bakvänt tänkt. Inte alls baserat på fakta och vetenskap. Som när min läkare förklarar att min kropp är helt utmattad av att jag ständigt har värk på grund av EDS, och handläggaren säger att utmattning går över om man får rätt rehab. Handläggaren verkar inte vilja förstå och har uppenbart inte kunskap om vad en kronisk sjukdom som EDS innebär och hur man som sjuk i det, ändå kan finna sina glädjeämnen och biter ihop för att orka. Man är van att bita ihop och visa en fasad. Men kroppen ljuger inte.

/”Helena”

Läs mer om Ehlers-Danlos syndrom och utmattningssyndrom



Annons


%d bloggare gillar detta: