Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Försäkringskassan påstår att allt grundar sig på mina ord och därmed gäller det inte”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2016

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
1,5 år

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
ME/CFS, 100%.

Hur försörjer du dig nu?
Sambon försörjer mig och barnen, lån av bank och föräldrar

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
”Försäkringskassan bedömer att din arbetsförmåga inte är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom i förhållande till ditt arbete som barnskötare eller ett normalt förkommande arbete på arbetsmarknaden. Utifrån det läkarintyg som har kommit in till Försäkringskassan baseras allting utifrån anamnestiska uppgifter, alltså det du själv berättar för läkaren. Det framkommer inte att dessa uppgifter har verifierats med hjälp av exempelvis tester och observationer med mera.”

• • •

När jag blev utförsäkrad så öppnade sig ett gigantiskt slukhål och jag bara föll och föll. Mycket av reaktionen kom av att jag verkligen inte fick ihop hur Försäkringskassan bedömer och motiverar. Försäkringskassan påstår att allt grundar sig på mina ord och därmed gäller det inte. Jag tystas. Mina ord är inget värda. Jag är inget värd.

Inför det här ärendet hade jag genomgått en en utredning inför en stress- och smärtrehab, där jag nekades deltagande pga hela teamet bestående av psykologen, sjukgymnasten och smärtläkaren ansåg att jag var för sjuk för att ens rehabiliteras. Observera att jag alltså träffat ett helt team som undersökt, observerat och bedömt mig och all den dokumentationen har Försäkringskassan. Jag hade också genomgått ett antal röntgen för rygg, hjärna och nacke där vissa fynd upptäckts och även det innehar Försäkringskassan.

Vidare hade jag sökt upp en specialist på sjukdomen ME/CFS. Men jag sökte som utmattningspatient och ville se om diagnosen var rätt satt. Specialisten (neuro) träffade mig ett par gånger, undersökte, klämde, observerade och meddelade till slut att jag inte var utmattad utan att jag hade medelsvår-svår ME/CFS.

Jag gick hos sjukgymnast för min onda rygg och kropp. Sjukgymnasten hade massor av observationer för mina ”besvär” som Försäkringskassan kallar dem. Men sjukgymnasten sa att hennes erfarenhet av Försäkringskassan är att de ändå inte vill veta hennes observationer.

Dessutom hade jag månaden innan avslaget genomgått en aktivitet- och arbetsutredning, beställd av min läkare då Försäkringskassan inte ansåg att det behövdes. Den undersökningen visade att jag hade mycket svåra fysiska nedsättningar men även mycket svåra kognitativa nedsättningar. Hela den utredningen har Försäkringskassan som underlag för sin bedömning av mig och mina nedsättningar. Men glömmer den?

Trots alla de här underlagen från specialister så anser Försäkringskassan att intygen bara är mina ord och därför de gäller inte.

Hur ska jag då någonsin kunna bevisa mina nedsättningar om Försäkringskassan väljer att blunda för all fakta de faktiskt fått och påstår saker som dessutom är ren lögn.

Undrar dessutom om de verkligen stod bakom sin bedömning av att jag kunde arbeta som barnskötare på förskolan om de själva hade sin små guldklimpar där?

Skulle de vilja ha en pedagog som somnar helt plötsligt, inte klarar att gå längre än 100 meter, en fröken som glömmer namn, vad som skulle göras, hur många barnen är?

Skulle de anse det tryggt att jag hade ansvar för deras barn trots att jag inte kunde minnas vad vi gjort under dagen och inte kunde berätta, när jag inte kunnat hjälpa dem att klä på sig, äta eller leka? Eller gäller det bara att andras barn skulle utsättas för mig?

Förstår Försäkringskassan ens konsekvenserna av det? Tänk om ett barn satt i halsen och min hjärna som får blackouter vid stressmoment eller plötsliga händelser inte reagerade? Vem bär egentligen ansvaret då? Vem förklarar tragedin och varför det skedde för föräldrarna? Troligen är det jag som åker dit, men det är ju faktiskt Försäkringskassan som hade en kniv mot strupen på mig och tvingade mig att ”arbeta” – för de hade bedömt så, trots alla underlag.

Det är lätt att bedöma om man slipper undan all form av konsekvens av sitt agerande. Tänk om en läkare skulle bedöma att jag skulle dö om jag inte fick en operation, men pga målsättningar så nekas jag operationen, och det dessutom med motiveringar som är rena påhitten och därför omöjliga att motbevisa? Skulle ni acceptera ett sånt agerande?

/Louise

#tystad

Bild: PixabayAnnons


%d bloggare gillar detta: