Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Varför vill inte Försäkringskassan prata med oss? ”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2018

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
180 dagar

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Utmattningssyndrom, 100%.

Hur försörjer du dig nu?
Sålde lägenheten och flyttade hem till föräldrarna

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Att det saknas objektiva fynd, medicinska bevis för att jag har utmattningssyndrom och därför kan jag ta vilket arbete som helst som finns tillgängligt och arbeta heltid.

• • •

Blir så arg. Att när jag äntligen studerat färdigt, fått mitt jobb jag strävat så hårt efter, köpt mig en bra och fungerande bostad, så blir jag tvungen att ge upp allt.

För att Försäkringskassan bedömer utan att ens ha träffat mig, min läkare eller arbetsgivare. Att som 32åring flytta hem till sina föräldrar igen är nog få som väljer, och det borde visa att jag inte ljuger kring hur jag mår och inte fungerar idag. Men tydligen kräver Försäkringskassan bevis för utmattning. Hur skaffar man det?

Varför räcker det inte med vad läkaren ser och säger, vad jag berättar, vad min arbetsgivare berättar? Varför vill inte Försäkringskassan prata med oss? Varför känns det som att jag anklagas för att vara lat och att de vet minsann bättre än både mig och läkaren, och det utifrån hur de väljer att utreda och tolka intyg, brev och annat vi skickat in. Det finns så många varför och jag får inga svar.

Jag möttes av utmattningsväggen, men den gigantiska mur av oförstånd som Försäkringskassan har runt sig, är helt groteskt.

Nu får mina föräldrar sköta om mig igen. De är pensionärer och har det inte fett. Jag hade hoppats på att det var min tur att få hjälpa dem nu, men det blev tvärtom. I min ambition att lyckas körde jag slut på mig och jag blev ytterligare en mun för dem att mätta.

Min hjärna har så svårt att förstå just nu, men det har även min omgivning när de läst intygen och Försäkringskassans brev. Att jag ska försöka förklara det absurda gör oss alla än mer förvirrade och undrar var mänskligheten tog vägen.

/Henke

Bild: PixabayAnnons


%d bloggare gillar detta: