Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Vi är chanslösa mot den armé av jurister som Försäkringskassan har.”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2018

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
6 månader

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Utmattningsdepression, 100%.

Hur försörjer du dig nu?
Sambon försörjer mig och barnen.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Det finns inga objektiva fynd. De anser att jag kan arbeta heltid i vilket arbete som helst, men de vägrar säga var jag kan hitta ett arbete som kan anpassas efter min depression, utmattning och svåra kognitativa nedsättningar.

• • •

Det känns helt absurt att jag ska säga upp mig från mitt arbete som lärare och ta ett enkelt arbete som Försäkringskassan uttrycker det. När jag inte ens kommer ur sängen vissa dagar, när jag tänker mörka tankar, så säger Försäkringskassan att jag bara hittar på.

Jag valde ett yrke som jag visste var tufft, men aldrig i livet trodde jag att om jag skulle braka ihop så skulle all trygghet ryckas undan på det sättet Försäkringskassan gör. Och de gör motverkar dessutom genom sitt agerande att jag blir friskare. Något mer kontraproduktivt får man nog leta länge efter. Dessutom så ökar Försäkringskassan arbetsbördan för vården.

Min läkare är otroligt kunnig och har lång erfarenhet och han säger att han aldrig varit med om något liknande. Sista 3 åren säger han att allt blivit absurda, och många av hans kollegor överväger att sluta på kliniken för de orkar inte längre vara med om den här byråkratiska cirkusen som går ut över patienterna de vill hjälpa.

Jag är evigt tacksam över att jag har en sambo som verkligen ställer upp, men jag blir också oroligt för hur länge han orkar? Vad händer om han också blir utmattad – och utförsäkrad? Vem tar ansvaret för att vi kan bo kvar och hur blir det för våra barn?

Att inse hur sårbara vi är pga godtyckligt tyckande från en myndighet och att vi inte har den rättssäkerhet som påstås, är otroligt skrämmande. Kommer jag och mina anhöriga kunna lita på samhället igen? Just nu är vi rädda, ledsna, arga – och väldigt fattiga.

Vi har inte råd med rättshjälp. Vi är chanslösa mot den armé av jurister som Försäkringskassan har. Det känns inte som att vi lever i Sverige på 2000-talet, utan vi befinner oss i medeltiden under någon form av häxjakt – där fakta är orelevant och hysterin och oförståndet är drivande.

/ Ella

#Ella

Bild: PixabayAnnons


%d bloggare gillar detta: