Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Att gång på gång förklara tar på kraften, för det finns inga svar”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
Dec 2017, precis före julafton.

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
9 månader

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Utmattningssyndrom, 100%.

Hur försörjer du dig nu?
Min fru får betala allt och sparade pengar, men vi måste även låna pengar av vänner, föräldrar och troligen banken snart.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Objektiva fynd saknas som bekräftar det som står i intyget.

• • •

För andra gången är jag utmattad. Min kropp är mycket känsligare den här gången och det blev ett högre fall. Minnet är som bortblåst, stresströskeln så låg att den kan betraktas som nergrävd. När jag pratar med mina vänner så brukar de skämta med mig och fråga om jag glömt hjärnan hemma för jag säger samma sak flera gånger och jag minns inte deras svar. Ofta blir skratten hjärtliga, men det är ändå en svår sorg som infinner sig. Jag skäms också, för i min yrkesroll som samtalsterapeut borde jag ha sett signalerna tidigare.

Något som blir tydligt när jag försöker samtala med Försäkringskassan är att de inte förstår vad som sker i kroppen vid utmattning och att vi alla reagerar olika beroende på många olika faktorer i livet. Att som Försäkringskassan tro att alla kan följa exakt samma mall och bli friska på en viss tid är för mig helt ofattbart. Jag vet att handläggarna inte har någon medicinsk utbildning och att de tittar på lagar, regler och direktiv för att komma fram till ett beslut. Har de problem ska de kontakta en FMR (Försäkringsmedicinsk Rådgivare) som kan vägleda dem genom de medicinska termerna. När jag blev bedömd av en FMR och såg dennes resonemang så skäms jag över att vara samtalsterapeut. Jag vill inte förknippas med deras okunskap och ovilja till dialog.

Nu lever vi på min frus lön. Och sparade pengar samt att vi i nödfall lånar av både vänner och våra föräldrar. Men att låna pengar av sina nära är otroligt svårt, speciellt när de ser hur dålig man mår och inte förstår varför jag blivit nekad sjukpenning. Att gång på gång förklara tar på kraften, för det finns inga svar, förutom att något är allvarligt fel i sjukförsäkringen.

/Ola

Bild: PixabayAnnons


%d bloggare gillar detta: