Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Jag trodde i min enfald att sjukförsäkringen fanns till för att kompensera inkomstbortfall vid sjukdom”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2018

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
227 dagar

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
25% för depression, reumatism med mera

Hur försörjer du dig nu?
Arbetar 75% fördelat på 2+2 dagar i veckan med vilodag emellan

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Eftersom jag arbetar hela dagar uppvisar jag en hel arbetsförmåga

• • •

Hade under 2016 och 2017 arbetat 75% och funnit en balans i tillvaron efter hel sjukskrivning och rehabilitering. Jobbade måndag och tisdag, sov onsdag, jobbade torsdag och fredag, sov lördag. Ibland orkade jag göra något på söndagen. Ibland.

Fick i mars 2018 en heltidstjänst och började arbeta 100%. Efter tre veckor kände jag att varken kropp eller hjärna orkade, så jag blev sjukskriven på 25%. 

Arbetade och fungerade ett halvår tills Försäkringskassan i oktober 2018 meddelade att de lutade åt att inte bevilja mig sjukpenning. Samma vecka sa min nya psykiatriker att hon inte kan hjälpa mig – jag har redan provat allt. Det blir inte bättre än så här. 

Jag kraschade totalt. Efter hel sjukskrivning, 75% sjukskrivning, semester och 50% sjukskrivning kom beskedet från Försäkringskassan att jag inte hade rätt till sjukpenning. Varken för de senaste sju månaderna eller den kommande.

Jag begärde omprövning, tog mer semester och arbetade halvtid ett par veckor till innan jag var tillbaka på 25% sjukskrivning. Efter två månaders rehabilitering började jag känna att jag hade energi. För första gången på nio år! Det kändes trevligt och mycket ovant.

Då kom beskedet att min begäran om omprövning inte ändrade beslutet om avslag. Inget nytt hade tillkommit. (Att jag fått ytterligare en diagnos var tydligen inget nytt.)

Började jobba heltid igen. Efter två veckor var jag tillbaka där jag var innan Försäkringskassans besked i oktober. Två månaders återhämtning raserad på två veckor. Jag har aldrig förlorat så mycket hälsa på så kort tid. 
Jag arbetar med människor. Bidrar till att ge sjuka en skälig levnadsnivå. Jag gör ett bra jobb för dem jag arbetar med och bidrar till samhällsnyttan. Men jag orkar inte göra det på heltid eftersom jag själv är sjuk. Visst går det att leva på 75% av en kommunalarbetarlön, men i min enfald trodde jag att det är just det sjukförsäkringen är till för. Att kompensera för inkomstbortfall på grund av sjukdom.
/ Karin

#Karin

Bild: Karins egna

%d bloggare gillar detta: