Nio berättelser av nio personer. Det låter inte mycket, inte så farligt? Men dessa nio är bara en liten, liten bråkdel av alla de 48 970 personerna som fick indragen eller avslag på sjukpenning år 2017.
När Försäkringskassan avslår eller drar in sjukpenning för någon som träffat, observerats och bedömts vara i behov av en sjukskrivning av en utbildad läkare, så uppstår en situation som är helt absurd, helt obegriplig att förstå. Men det är inte reglerna vi inte förstår – utan hur Försäkringskassan får använda reglera så fel – så ändamålsenligt.
Nedan visar vi utdrag ur 9 av de 151 berättelser vi hittills fått in och publicerat. Genom alla berättelser synliggörs vilken Kafka-tillvaro det är att inte få den trygghet som utlovas av Regering och Försäkringskassan. När du läser berättelserna eller någon av de andra berättelserna, i sin helhet via länken, så ser du att det är fler som drabbas och att konsekvenserna blir livslånga och förödande i många fall.
Victoria ”Jag har inte orkat kriga senaste gången. Det framkommer inga ”nya fynd” eftersom sjukdomen och besvären är konstanta och kroniska. Jag krigade i månader och blev bara sjukare och sjukare. Helt ensam, jag orkade inte en gång till. Lät dom avslå, lät arbetsgivare säga upp mig och nu har jag hamnat i något slags ”Limbo” och börjar gråta när jag skriver..”
Sture: ” Uttalande från FMR = Liksom tidigare anges att personen måste vila 2 timmar efter läkarbesöket och har en sämre gångförmåga efter besöket, vilket saknar rimlig medicinsk förklaring. Att gångförmåga försämrats efter läkarbesöket är helt orimligt utifrån ett medicinskt perspektiv då strukturell hjärnskada redan uteslutits tidigare. Beteendet kan antyda malingering.” Ett nytt ord dök upp häromdagen som jag (Sture) inte kände till, malingering = Simulering av sjukdomssymtom eller skada i syfte att lura till sig sjukskrivning, för att t ex slippa något uppdrag.”
Fru Fibro: ”Jag var så dålig, nästintill helt sängliggandes, och sönderstressad att jag fick ett fullständigt sammanbrott. Ångesten har aldrig varit större. Vad tyckte hon att jag måste göra? Gå ut i garaget och såga av mig armen? (Ja, jag yttrade de faktiska orden). Läkarna ställde sig helt frågande och visste inte vad de skulle göra. De hade inga direktiv att gå efter, vad ville försäkringskassan ha? Vilka objektiva fynd kan man göra på en utmattning/utmattningsdepression? Ska läkaren sitta bredvid mig i sängen och observera mig dygnet runt? ”
Christina: ”När jag fick ett brev där det stod att FK troligen skulle ge avslag för fortsatt sjukpenning så förstod jag ingenting. Hur var det möjligt? Läkaren visste ju och hade skrivit intyget. Den känslomässiga bergodalbanan som nu följde var hemsk. Ena dagen blev jag helt apatisk, andra dagar var jag så arg att jag ville dunka huvudet i väggen. Vid avslaget bara föll jag. Ner i ett stort svart hål där osynliga monster drog i mig och åt upp mig sakta. Aldrig trodde jag att jag kunde uppleva sådan ångest och total otrygghet.”
Anders: ”Jag fick avslag på min ansökan om sjukpenning 2016, vid sjukdag 180. Jag hade varit sjukskriven 100% (under den tiden olagligt blivit uppsagd under min sjukskrivning) och läkaren ville fortsätta sjukskriva mig 100% pga utmattningssyndrom, diskbråck i ländrygg, kroniska smärtor i nacke, med medföljande saker som att jag tex knappt sov nåt, knappt hade nåt minne, hade jättesvårt att lära mig nya saker, fick blackouter, kunde inte göra enformiga rörelser längre eller tunga lyft, kunde inte hålla på med nåt som inte gick i extremt långsamt mak, med mera.”
Helena: ”Jag har förlorat mitt jobb på detta då utredningen visade att jag inte hade någon arbetsförmåga och då har inte min arbetsgivare någon skyldighet att ha mej kvar. Jag satsade på en akademisk utbildning i början av 2000-talet. Nu är jag arbetslös, utförsäkrad med studieskulder upp över öronen. Jag hade ett mål med min utbildning. Jag satsade inte på den för att få ligga hemma och inte orka göra någonting. Jag har inte lånat hundratusen av CSN för att simulera sjukdom. Det hade jag kunnat göra utan akademisk utbildning.”
Johanna: ”Min läkare är docent, överläkare och specialist på sjukdomen, hen skriver mycket utförliga och bra sjukintyg. Som tydligt beskriver att jag är sängbunden, klarar inte egen ADL och har hemsjukvård. Jag har också intyg från arbetsterapeut, sjukgymnast och Arbetsförmedlingen som anser att jag är för sjuk för all aktivitet. I dag ett år senare nekas jag fortfarande sjukpenning med motiveringen att jag kan söka ett normalt förekommande arbete på den öppna arbetsmarknaden, trots att Arbetsförmedlingen anser mig för sjuk för all aktivitet. Jag lever utan inkomst sedan ett år och är beroende av min man då jag inte har rätt till a-kassa eller försörjningsstöd.”
Malin: ”Försäkringskassan gör alltså själva helt motsatta bedömningar av ett och samma intyg. Å ena sidan anser de att det inte berättigar till sjukpenning eftersom det inte innehåller något nytt – men å andra sidan säger de att det inte kan användas i rättsprocessen just på grund av att det innehåller ny information. De väljer alltså att konsekvent tolka intyget till sin egen fördel, i stället för att göra en korrekt bedömning av mina behov.”
Therese: ”Men där och då hade Försäkringskassan redan bestämt att jag inte längre hade rätt till sjukpenning. Jag bedöms klara av ett normalt förekommande arbete utan stress och ljud. Och jag hade tydligen normal psykisk status när jag träffade min samtalskontakt den 26 april (så står det inte i journalen). Så från den 16 juni 2018 står jag helt utan sjukpenning, arbetar mina 50% och är inskriven på arbetsförmedlingen trots en 100% heltidstjänst.”
Är du en av de #116omdagen ?
Har du fått avslag på sjukpenning eller indrag av densamma under pågående sjukskrivning under åren 2016 – 2019? Vill du berätta om det för att människor ska förstå bättre vad ett avslag/indrag kan få för konsekvenser? Läs mer här om hur du kan delta i aktionen #116omdagen
#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.