Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Demonstrera 4 maj – för en trygg och rättssäker sjukförsäkring

Här på #116omdagen har vi tills idag publicerat 156 berättelser från människor som blivit av eller nekad sin sjukpenning, trots att läkaren intygat att personen saknar arbetsförmåga. I vår mail ligger säkerligen ett tjugotal berättelser till och vi vet att fler kommer. Mängden berättelser visar att vi inte är några enskilda och genom berättelserna ser vi en röd tråd av rättsosäkerhet och fantasifulla tolkningar av regler och lagar.

Fler och fler känner en stor frustration över att problemen i sjukförsäkringen inte uppmärksammas mer av media och av de som är friska idag. För oavsett hur friska man är idag, så vet man inte hur morgondagen ser ut. Man väljer nämligen inte sjukdom eller olycka. Men vi kan välja hur vi vill att sjukförsäkringen ska vara.

Vi lever i en demokrati. En grundtanke med demokrati är att de allra flesta som är medborgare eller bor i ett land ska ha möjlighet att vara med och tycka till om hur landet ska styras, till exempel genom regelbundna val. En annan demokratisk grundtanke är att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter. Den grundtanken känns fjärran idag.

Många av oss förundras och förfäras av att de folkvalda politikerna idag väljer att inte föra en dialog, utan istället använder sig av en monolog i sitt bemötande. Monologer tillhör en annan styrning. I monologerna uppges vi sjuka vara lata, oförstående, omotiverade, vi är fel och vi bara upplever…

Ansvariga politiker och partier undviker ämnet sjukförsäkringen och tror därigenom att problemen ska försvinna. Vi ser en rensning av inlägg på deras Facebook-sidor, blockande av obekväma människor på olika sociala medier, standardsvar som inte ens berör våra frågor – ett sånt agerande kan knappast vara demokrati.

Var finns tanken på alla människors lika värde och samma rättigheter?

Hur ska vi nå fram om vi ständigt blir tystade, kränkta och medvetet avhumaniserade, fråntagna vår röst?

Demonstrera lördagen den 4 maj

Nu har några personer ordnat ett uppror, en demonstration mot försämrad sjukförsäkring, mot Försäkringskassan och den sker på några orter över hela Sverige den 4 maj 2019 klockan 12:00-16:00. Här är platserna som i dagsläget är aktuella. Håll koll på FB-sidorna för slutgiltig plats.

LULEÅ – utanför Åhléns vid schackbrädet

ESKILSTUNA – Bibliotekstorget

ÖSTERSUND – Stortorget

STOCKHOLM

KALMAR – Larmtorget

BORÅS

GÖTEBORG – plats kommer senare

MALMÖ – Stortorget

SKÖVDE – Stationsgatan 12

KLÄDSEL: Gula västar (valfri klädsel i övrigt). Om du har fler gula västar är vi tacksamma om du tar med dem. Vi vill poängtera att detta är en fredlig demonstration! Arrangör: Facebookgruppen Nekad sjukförsäkring

Vem som helst kan delta. Sjuk, anhörig, vän, kollega…alla berörs vi och borde agera för en fungerande och trygg sjukförsäkring.

KAN DU INTE DELTA PÅ PLATS? DET FINNS LÖSNINGAR.
Kan man inte delta på orten men ändå vill bidra med sin röst så kan man via #sickasfk göra en video-demonstration hemifrån.

Berätta vad just du tycker om sjukförsäkringen och vilka erfarenheter du har. Du kan göra det mellan 11 april – 12 maj. Glöm inte att tagga (#sickasfk #demonstration #sjukförsäkring #Försäkringskassan #nekadsjukförsäkring) Arrangör: #sickasfk

Delta här: HEMIFRÅN-UTFÖRT STÖD TILL 4:E MAJDEMONSTRATIONERNA

Betänk att saklighet når fram bättre än ilska och arga ord. Det är också inte OK att hänga ut handläggare med namn mm. Låt oss höja nivån på hur en debatt går till och visa politikerna och Generaldirektören att vi varken är dumma, lata, oförstående eller allt annat de antyder i media.


Bild: Pixabay


Är du en av de #116omdagen ?

Har du fått avslag på sjukpenning eller indrag av densamma under pågående sjukskrivning under åren 2016 – 2019? Vill du berätta om det för att människor ska förstå bättre vad ett avslag/indrag kan få för konsekvenser? Läs mer här om hur du kan delta i aktionen #116omdagen


#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.%d bloggare gillar detta: