Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Hur kan två myndigheter bedöma så olika?”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2018

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
6 månader

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Depression, PTSD, ångest, 100%.

Hur försörjer du dig nu?
Frun försörjer mig.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Motiverar? Försäkringskassan beklagar att jag mår dåligt men att jag ändå kan arbeta heltid i ett vanligt arbete.

• • •

Efter en svår händelse på arbetet har jag haft enorma besvär med att hantera vardagen. I början skämdes jag för att jag reagerade så här, men terapin har hjälpt mig att förstå att reaktionen är helt normal. Men jag har lång väg att gå för komma tillbaka i arbetsdugligt skick. Minsta ljud som liknar en krasch eller explosion så bryter jag ihop och ligger och skakar. Det kan vara att min fru tappar en sak på diskbänken eller en dörr råkar blåsa igen. Att vara utanför hemmet är en gigantisk utmaning och jag klarar det inte om jag inte har stöd och hjälp.

Min fru och jag undrar hur vi ska kunna bevisa för Försäkringskassan hur mitt liv ser ut idag. Vi funderade på att göra en dokumentär, men insåg att då kanske de anser att vi fejkar och kan söka arbete som skådespelare. Maktlösheten inför det faktum att Försäkringskassan har så stor makt att tycka (bedöma) utan att behöva redovisa fakta för sina påståenden är monumental. När Arbetsförmedlingen ser läkarintygen och ser min stress av att ha bara tagit mig till dem, så förstår de att det finns inget annat arbete som skulle kunna få mig arbetsför i dagsläget. Jag måste läka först. Hur kan två myndigheter bedöma så olika?

Vi är glada över att vi inte hunnit få några barn. Hur skulle vi ha haft råd med det nu? Frun får nu betala allt och vi har inte råd med nya kläder mm. Vi har förhoppningar om att jag om några månader kanske kan börja arbeta 25%. Arbetsgivaren har ordnat andra uppgifter åt mig, på annan arbetsplats, så jag behöver inte gå tillbaka där allt hände.

/Eric

Bild: PixabayAnnons


%d bloggare gillar detta: