Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Nio läkares bedömningar. Nio motiveringar av Försäkringskassan. Nio liv som påverkas.

Nio läkares bedömningar, och på heder och samvete intygat, att personen inte innehar arbetsförmåga just då. Nio motiveringar av Försäkringskassan, eller rättare sagt en mall-bedömning som kopierats och skickats flera gånger. Minst nio liv påverkas dramatiskt i konsekvenserna av dessa mall-svar.

När Försäkringskassan avslår eller drar in sjukpenning för någon som träffat, observerats och bedömts vara i behov av en sjukskrivning av en utbildad läkare, så uppstår en situation som är helt absurd, helt obegriplig att förstå. Mycket på grund av att läkaren just bedömt, undersökt och intygar på heder och samvete att en sjukskrivning är behovet just nu för personen. När svaret från Försäkringskassan kommer märker personen att det är ett standardsvar och att det känns inte som att deras bedömning grundar sig på underlagen/intygen man skickat in.

Nedan visar vi utdrag ur 9 av alla de berättelser vi hittills fått in och publicerat. När du läser berättelserna, eller någon av de andra berättelserna, i sin helhet via länken, så ser du att det är fler som drabbas och att konsekvenserna blir livslånga och förödande i många fall.

AGONY: ”HAR TVINGATS SÄLJA HUS, BIL, MÖBLER, LÅNAT BARNENS BESPARINGAR M.M..”

Läkarens bedömning: 4 diskbråck med nervpåverkan. Överrörlighet med led och muskelvärk. Trolig EDS (Ehlers-Danlos syndrom), ME/CFS, trolig fibromyalgi, feber, influensa symptom, huvudvärk, svårighet att gå stå eller ens sitta. 75%

Försäkringskassans motivering: Att jag ska ta ett vanligt förekommande arbete på 100%. Att jag visst säkert är sjuk, men ska kunna arbeta från sängen med telefon eller inom Försäkringskassan till exempel.

Konsekvens: Lever på mannens inkomst. Sålt hus, bil, möbler och lånat barnens besparingar. Skuldsatt.

ANJA: ”JAG FUNDERAR MYCKET PÅ VAD FÖR JOBB SOM FINNS PÅ MARKNADEN SOM INTE HAR NÅGON STRESS?”

Läkarens bedömning: Utmattningsdepression, panikångest, sjukskrivning 100%

Försäkringskassans motivering: Att jag trots mina besvär kan ta ett normalt förekommande arbete – där ingen stress förekommer.

Konsekvens: Sambon försörjer mig. När jag fick veta att Försäkringskassan övervägde att inte godkänna min sjukskrivning längre för att det saknades medicinska bevis för att jag mådde så dåligt, då förvärrades allt. Jag går idag på höga doser anti-depp och blir helt avtrubbad. Känner mig som ett tomt skal utan mening.

LOUISE: ”FÖRSÄKRINGSKASSAN PÅSTÅR ATT ALLT GRUNDAR SIG PÅ MINA ORD OCH DÄRMED GÄLLER DET INTE. JAG TYSTAS.”

Läkarens bedömning: ME/CFS, 100%.

Försäkringskassans motivering: ”Försäkringskassan bedömer att din arbetsförmåga inte är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom i förhållande till ditt arbete som barnskötare eller ett normalt förkommande arbete på arbetsmarknaden. Utifrån det läkarintyg som har kommit in till Försäkringskassan baseras allting utifrån anamnestiska uppgifter, alltså det du själv berättar för läkaren. Det framkommer inte att dessa uppgifter har verifierats med hjälp av exempelvis tester och observationer med mera.”

Konsekvens: Sambon försörjer mig och barnen, lån av bank och föräldrar. När jag blev utförsäkrad så öppnade sig ett gigantiskt slukhål och jag bara föll och föll. Mycket av reaktionen kom av att jag verkligen inte fick ihop hur Försäkringskassan bedömer och motiverar. Försäkringskassan påstår att allt grundar sig på mina ord och därmed gäller det inte. Jag tystas. Mina ord är inget värda. Jag är inget värd.

ANDERS: ”FÖR MIG VAR DET EN NYHET ATT FÖRSÄKRINGSKASSAN KUNDE GÖRA SÅ HÄR, NÄR EN LÄKARE BEDÖMT, UNDERSÖKT OCH VÅRDAT MIG.”

Läkarens bedömning: Utmattningssyndrom (för andra gången), 100%. Läkaren är stenhård denna gång och säger att jag kan få permanenta hjärnskador om jag pressar mig för mycket då jag varit sjuk, men närvarande på jobbet mm, för mycket och struntat i hur jag mår.

Försäkringskassans motivering: Det saknas tydligen objektiva fynd och de anser att jag ska sluta mitt arbete (ekonom) för att ta ett lättare som är normalt förekommande arbete utan stress, höga ljud eller för mycket rörelse omkring där jag kan vila när behovet finns. Vilket jobb det är vägrar de att svara på,  för det är tydligen inte deras skyldighet.

Konsekvens: Frun försörjer, lånar av mina föräldrar. I korta drag så följde en period av att jag i min kollaps blev helt ifrågasättande och isolerade mig. Jag litade inte på någon. Vännerna förstod inget och jag var ju dessutom tränare för ett gäng fotbollstjejer där nu den andre tränare fick ta allt och jag bara snäste – igen. Jag halkade verkligen långt ner i måendet så nu har jag en djupare grop att klättra upp ifrån.

IDA: ”JAG LETAR AKTIVT EFTER PANT SÅ JAG KAN FÅ IN LITE MAT”

Läkarens bedömning: Utmattningssyndrom och depression, 100%.

Försäkringskassans motivering: De menar att trots min svåra utmattning och djupa depression är jag inte nedstämd och kan arbete heltid med ett arbete som inte kräver större fokus, koncentration eller kognitiv förmåga.

Konsekvens: Försörjningsstöd. Pengarna jag får räcker till hyra, el och minimalt med mat. Jag kan inte betala alla mina räkningar vilket gör att jag varje dag försöker komma på om jag kan sälja något för att få in till någon räkning. Jag letar aktivt efter pant så jag kan få in till lite mat.

ANDERS: ”NÄR VI SITTER OCH PRATAR I REHABGRUPPEN SÅ INSER JAG ATT JAG INTE ÄR ENSAM OM PROBLEMET MED FÖRSÄKRINGSKASSAN OCH DET HAR RÄDDAT MIG FRÅN ATT BLI GALEN”

Läkarens bedömning: Utmattningssyndrom, 100%

Försäkringskassans motivering: Jag är inte sjuk med minst en fjärdedel och jag kan ta ett vanligt jobb på heltid. Nu har min läkare sagt ifrån ordentligt, att jag måste låta kroppen läka.

Konsekvens: Frugan får betala allt. Sålt min bil, kan ändå inte köra. Går på rehab och jag ser att jag inte längre fungerar som de andra, jag behöver mycket längre tid på mig.

ANONYM: INSKRIVEN PÅ AVDELNING, MEN ANSES KUNNA UTFÖRA ETT NORMALT FÖREKOMMANDE ARBETE.

Läkarens bedömning: Depression och ångestattacker till 100 %. 2,5 år inskriven som patient hos Psykiatrin Sahlgrenska.

Försäkringskassans motivering: Arbetsförmågan är inte nedsatt alls i förhållande till arbeten som normalt förekommer på arbetsmarknaden.

Konsekvens: Sedan 1 november försörjd av ex-pojkvän och föräldrar utom en månads försörjningsstöd från Soc. Har idag fått besked om försörjningsstöd från Soc from 1 oktober 2018.

ANONYM: ”JAG VAR TVUNGEN ATT GE UPP FIGHTEN FÖR ATT ORKA TA HAND OM BARNEN”

Läkarens bedömning: Utmattningsdepression, 100%

Försäkringskassans motivering: Att jag ska ta ett vanligt förekommande arbete på 100%. Att jag visst säkert är sjuk, men ska kunna arbeta från sängen med telefon eller inom Försäkringskassan till exempel. Eftersom att jag har två barn med stort vårdbehov har jag vårdbidrag från försäkringskassan. Därför menar försäkringskassan att jag är arbetsför till 100%. Jag utför ett arbete när jag sköter mina barn och borde således även kunna utföra ett förvärvsarbete.

Konsekvens: Vårdbidrag och aktivitetsstöd. Jag försöker idag ta mig tillbaka efter en lång resa med bland annat distanskurser för att kunna ta lite studielån, en man som alltid jobbar eftersom han måste tjäna våra pengar, misslyckade försök att komma tillbaka, barn som är hemmasittare pga sin hälsa, ändlösa vårdbesök och utredningar med barnen och diabeteskoll dygnet runt med vaknätter. Men nu när jag inte finns i systemet är den vägen inte enkel. Fast vad var alternativet, jag var tvungen att ge upp fighten för att orka ta hand om barnen. Jag orkade inte bråka mer. Som tur är har jag fått en chans att delta i ett projekt på arbetsförmedlingen för sådana lite hopplösa fall som mitt, inte mycket press och en stor skopa förståelse av jättebra personal.

ELLA: ”VI ÄR CHANSLÖSA MOT DEN ARMÉ AV JURISTER SOM FÖRSÄKRINGSKASSAN HAR.”

Läkarens bedömning: Utmattningsdepression, 100%.

Försäkringskassans motivering: Det finns inga objektiva fynd. De anser att jag kan arbeta heltid i vilket arbete som helst, men de vägrar säga var jag kan hitta ett arbete som kan anpassas efter min depression, utmattning och svåra kognitativa nedsättningar.

Konsekvens: Sambon försörjer mig och barnen. Att inse hur sårbara vi är pga godtyckligt tyckande från en myndighet och att vi inte har den rättssäkerhet som påstås, är otroligt skrämmande. Kommer jag och mina anhöriga kunna lita på samhället igen? Just nu är vi rädda, ledsna, arga – och väldigt fattiga. Vi har inte råd med rättshjälp. Vi är chanslösa mot den armé av jurister som Försäkringskassan har. Det känns inte som att vi lever i Sverige på 2000-talet, utan vi befinner oss i medeltiden under någon form av häxjakt – där fakta är orelevant och hysterin och oförståndet är drivande.


Är du en av de #116omdagen ?

Har du fått avslag på sjukpenning eller indrag av densamma under pågående sjukskrivning under åren 2016 – 2019? Vill du berätta om det för att människor ska förstå bättre vad ett avslag/indrag kan få för konsekvenser? Läs mer här om hur du kan delta i aktionen #116omdagen


#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.

Annons


%d bloggare gillar detta: