Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Försäkringskassan får mitt djupaste förakt”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2019

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
180 dagar

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Depression, ångest, sömnstörningar. 100%

Hur försörjer du dig nu?
Min man försörjer mig, så vi blir tvungna att sälja lite saker samt låna pengar av föräldrar och vänner.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Att jag inte är sjuk ens 25%, som är en gräns för att få sjukpenning, och att det inte finns några medicinska bevis för att jag inte kan arbeta. Att knapra piller som en hamster är tydligen inte ett bevis för att jag inte fungerar i vardagen.

• • •

Min resa började för något år sedan när min bästa vän sedan 25 år omkom i en bilolycka. Vi hade vuxit upp tillsammans och kände varandra utan och innan och vi fanns alltid för varandra. Nu finns hon inte längre och jag har ett stort tomt hål i mig. När allt hände så brakade jag totalt, men kämpade mig tillbaka till arbete och socialt umgänge. Min man var en otrolig klippa som stöttade och lirkade.

Allt har gått upp och ner i måendet efter det här och jag har känt mig otroligt skör och bräcklig, men bitit ihop – för det är så man gör idag. Tills den dagen då min syster berättade att hon hade fått några födelsemärken som behövde undersökas närmre för de var kanske elakartade. Återigen kände jag mörkret komma och tankarna om vår sårbarhet och utsatthet gjorde mig väldigt sjuk och jag hamnade på psykakuten några dagar.

Idag går jag i terapi och vi testar oss fram i medicineringen som inte riktigt funkar för mig. Den gör att det värsta har lagt sig, men jag kan inte sova, jag är rädd för allt och hjärnan bara gråter.

När jag fick ett brev från Försäkringskassan så drog jag bara täcket över huvudet. Jag ville försvinna från den här mardrömmen, inte fysiskt för såna tankar har jag tack och lov inte, men mentalt. Att försöka samtala med handläggaren var som en dålig pajaspjäs som hamnat i någon slags upprepning. Det kändes som att hon inte förstod vad jag sa och därför svarade hon på något annat – om och om igen.

Att må så här och då dessutom behöva utstå Försäkringskassans absurda bemötande och den totala oförmågan att motivera, förklara är absolut inte vad min hälsa behövde. När jag kommit ur det här ska jag komma på ett fantastiskt sätt att tacka alla som stöttat mig i det här, speciellt min man och min familj. Men Försäkringskassan får inget annat än mitt djupaste förakt.

/ Tessan

Bild: Pixabay

%d bloggare gillar detta: