Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Jag känner mig mindre värd som människa”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2018

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
2 resp. 6 månader

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Bipolär depression, utmattningssyndrom, PTSD, 100%

Hur försörjer du dig nu?
Lever på sambon, söker jobb

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Trots att jag bifogade alla tillgängliga dokument som påvisade att jag inte jobbat sedan 2011 (och definitivt inte de där 15 dagarna), fick jag beskedet att de inte ansåg det styrkt att jag inte jobbat/kunde jobba, och därmed inte skyddat min SGI. Därför får jag ingen sjukpenning.

• • •

Jag var beredd på att det skulle bli svårt, pga att sist jag var sjukskriven (för samma saker) ägnade Försäkringskassan tre månader åt att misstänkliggöra mig och ifrågasätta allt från anställningshistoria till sjukintyg, innan de till slut godkände sjukpenning. Men det slog hårdare den här gången – för det blev så uppenbart att jag aldrig hade någon chans.

Det var vattentäta skott från deras sida, och jag hade inte ork eller förmåga att ta striden, och det visste de så väl om. Jag tror Försäkringskassan gör så också, kan de inte klaga på arbetsförmågan så hittar de någon sån här detalj – det spelar ju inte Försäkringskassan någon roll, det håller ju deras statistik fin.

Men mitt liv har påverkats på alla plan av det här. Den ekonomiska pressen gör vardagen svår att klara, jag kan inte leva ett vanligt socialt liv eftersom jag inte har pengar, och min sambo inte tjänar så bra att jag kan be om pengar till vadsomhelst. Jag sitter hemma, träffar sällan någon, kan inte vara en bra partner för att stressen gör mitt tillstånd sämre. Jag har inte blivit bättre, jag sitter fast i den här depressionen.

Det är extremt nedbrytande att vara så totalt beroende av någon annan för allt, och det bryter ner mitt och sambons förhållande. Jag känner mig så utlämnad och förnedrad, och jag kommer inte ifrån det – känner mindre som en människa och mer som något slags parasit. Nu söker jag jobb så gott jag kan även om jag inte är återhämtad, för att situationen är ohållbar. Jag har inget val, och det gör mig så förbannad och så ledsen.

Försäkringskassan tittade inte ens på mina diagnoser, utan gick på att min läkare sjukskrivit mig 15 dagar efter att jag slutat plugga, istället för dagen efter när det var överenskommet. Trots att jag bifogade alla tillgängliga dokument som påvisade att jag inte jobbat sedan 2011 (och definitivt inte de där 15 dagarna), fick jag beskedet att Försäkringskassan inte ansåg det styrkt att jag inte jobbat/kunde jobba, och därmed inte skyddat min SGI. Alltså hade jag ingen rätt till sjukpenning. Överklagade första gången, fick samma besked igen, med kommentaren att ”Ja, men det är ju inte så kul för oss heller att ge avslag”. Som att jag har råd att bry mig? Som att det är på samma nivå som min sjukdom?

/ Theo

#Theo

Bild: Pixabay



Annons


%d bloggare gillar detta: