Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Jag vill fråga hur alla politiker i samhället tänker egentligen”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2016

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
1:a sjukskrivningsdagen. Jag fortsatte ändå att vara sjukskriven i 4 månader utan någon inkomst.

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Depression, utmattningssyndrom, myalgi och ryggbesvär. Blev först sjukskriven i 2 månader, sedan förlängt till 6 månader.

Hur försörjer du dig nu?
Aktivitetsstöd med lägstanivå

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Har drivit eget företag ”utan beskattningsbar inkomst” i mer än två år och därmed blivit av med min sjukpenninggrundande inkomst.

• • •

Min sjukhistoria är lång, den sträcker sig mer än 20 år tillbaka i tiden (egentligen 35 år med knäskada). Började med ryggbesvär på grund av tungt arbete = 2 års sjukskrivning.

Sedan hemma med barn i ett par år. Efter det började helvetet! Då min 2:a son inte sov på nätterna sina 5 första år samtidigt som jag skulle ut i ”nytt” arbete, så blev jag totalt utbränd med sömnbrist, infektioner och kronisk muskelvärk. Samtidigt opererade jag mitt knä för 9:e gången. (1:a gången som 18-åring).

Fram till att vår son fick en diagnos är ett töcken, kommer inte så mycket ihåg av den tiden. Efter många års sjukskrivning igen, så skulle jag på nytt ut i arbete. Lyckades i 3 år, sen sa kroppen ifrån. Fick diagnoserna utmattningssyndrom och kroniskt smärtsyndrom. Efter 18 månaders sjukskrivning blev jag utförsäkrad 1:a gången. Tillbaka till arbetsförmedlingen igen.

Efter att ha hamnat i Fas 3 hittade jag en 2- åring utbildning. Gick den och startade eget företag, positiv och med förnyad kraft, trodde jag.
4 års kämpande med allt vad nyföretagande är och en olycka där jag halkade och skadade höften/bäckenet fick mig att totalt ge upp!

Blev återigen sjukskriven igen 2016 för depression, sömnbesvär och ospecifika rygg/höftproblem. Avslutade samtidigt mitt företag.

Denna gång fick jag avslag direkt från försäkringskassan. Fick ingen sjukpenning alls. Alltså utförsäkrad 2:a gången. Motiveringen: Jag har drivit företag ”utan beskattningsbar inkomst” mer än 2 år och är därmed inte berättigad till någon SGI. Jag är totalt utförsäkrad från systemet, får alltså inte ens den lägsta sjukpenningen – får ingenting.

Överklagade 2 gånger, sedan orkade jag inte längre. Efter 4 månaders sjukskrivning utan några pengar alls, så gick jag återigen snällt tillbaka till arbetsförmedlingen (trots att min läkare ansåg att jag skulle vara hemma). Detta är i slutet av 2016, nu är det 2019, och jag är ute på praktik med aktivitetsstöd, med ersättning på lägstanivå (Tack vare att jag varit med i A-kassa). Vet inte hur länge detta varar, men jag orkar snart inte bry mig. Jag är 50 år nu och vem vill anställa mig? Tar dag för dag, vecka för vecka, månad för månad.

Måste säga att jag nästan alltid fått bra bemötande på arbetsförmedlingen och att de faktiskt har gjort allt de har kunnat. Men Försäkringskassan orkar jag inte ens tänka på. Vill inte ha med dem att göra mer. 

Och till min familj och mina få vänner jag har kvar: TACK för att ni finns! Utan er skulle jag bo på gatan.

Och till er som har orkat läsa detta: Jag har utelämnat väldigt mycket, för annars skulle det bli för mycket att läsa. Jag vet att det finns de som har det värre än mig och det smärtar mig! Jag har ju ännu inte hamnat vid sista utposten, försörjningsstöd, och jag kämpar med näbbar och klor för att inte hamna där.

Och till alla politiker i samhället – bara en fråga: 
Hur tänker ni egentligen?

/Ima66

#Ima66

Bild: PixabayAnnons


%d bloggare gillar detta: