Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Vi vet nu att tryggheten och samhällsstödet inte finns där när man behöver det”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2019

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
6 månader

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Utmattningsdepression. 100%

Hur försörjer du dig nu?
Min man försörjer mig.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Att jag inte är sjuk, inte ens till 25%, och att jag därför kan ta vilket jobb som helst. Tydligen vill Försäkringskassan att jag ska byta jobb också.

• • •

Rubrikerna i tidningarna säger att vi ska satsa på välfärden, men jag jobbar inom välfärden och min kompetens anser Försäkringskassan att jag kan slänga i soppåsen och istället ta en enkelt, normalt förekommande arbete istället. För mig har livet fått en ny insikt i att det är mycket ord idag. Ord som kan gälla över läkares kompetens, ord som lovar mycket men i verkligheten är helt tomma på sin innebörd.

Som lärare kämpar jag med att lära ut och jag brinner för mitt arbete. Det finns inget bättre än när jag ser att en elev som kämpat plötsligt löst problemen och ur det vaknar en ny vetgirighet, en nyfikenhet på vad som finns mer. De där tillfällena blir allt färre, för tiden räcker inte riktigt till att finnas som stöd och guide i det sökandet. Klasserna blir större och arbetsbördan bara ökar. Det känns som att vi lärare ska fixa allt idag.

Jag gick in i väggen i höstas, men kämpade på till min läkares förskräckelse, och tänkte att jullovet skulle fixa min sömnbrist och min stress i kroppen. Att stress kan göra fruktansvärt ont i kroppen vet jag nu. Veckan innan jul, och bara några dagar kvar terminen, så kollapsade jag och jag kom inte upp ur sängen. Kroppen ville inte lyda min vilja.

Försäkringskassan verkar vara en myndighet som inte finns i verkligheten. Ingen vill prata, mötas eller föra en konstruktiv dialog. Och deras bedömningar är helt tagna ur luften. Skulle jag och mina kollegor bedöma och motivera på samma sätt mot våra elever, skulle det bli uppror och vi skulle kallas inkompetenta mm.

Jag är glad att jag är lyckligt gift. Men min man får ta ett enormt ansvar, både ekonomiskt, emotionellt och praktiskt. Han har också ett arbete som kräver mycket av honom, så ledigheten just nu är hans andningshål. Vi är bägge rädda för att han också ska bli utmattad. Vad gör vi då? Vi vet ju nu att tryggheten och samhällsstödet inte finns där när man behöver det.

#lärareAnna

/Anna

Bild: PixabayAnnons


%d bloggare gillar detta: