Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”för att slippa alla dessa som vill ”väl”, uppvisar jag ett happyface”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2018

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
1 år

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Fibromyalgi, utmattningssyndrom. 100%

Hur försörjer du dig nu?
Just vid avslaget försörjde min sambo oss, nu försöker jag arbeta 25% och kan bidra lite alla fall. Har ändå veckovis jag måste sjukskriva mig.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Att det inte finns några medicinska bevis för mina nedsättningar och att jag därför kan ta ett normalt förekommande arbete som är lättare fysiskt och kognitativt, och där jag kan ta liggande vila vid behov.

• • •

Jag är orolig över att situationen jag hamnat i kommer att göra mig arbetslös och att jag blir en belastning för familjen. Sjukdomen är inte något jag valt. Hade jag varit tvungen att välja en sjukdom hade jag valt en som syns utanpå hur man mår. Att leva med fibromyalgi och den värken/smärtan är inget man väljer för den syns inte utanpå, men den påverkar hela tillvaron. Nu har den gjort så att min hjärna är helt utmattad av att känna smärtan och inte inte få tillräckligt med sömn mm. Min sambo har fått hjälpa mig att skriva den här texten till exempel.

Jag är så less på att mötas av ”såja, lilla gumman, du inbillar dig bara”, eller av alla dessa käcka tips på hur man botar smärta. Att förutsätta att en kroniskt sjuk människa inte provat mirakelkurerna man tipsar om får alla fall mig att inse att de inte förstår hur det är att vara kroniskt sjuk. Min sambo brukade tycka i början att de bara ville visa välvilja, men han försöker nu också förklara att vi testat oss fattiga på mirakelkurer. För fattigare blev vi, men jag blev inte friskare.

Så för att slippa alla dessa som vill ”väl”, uppvisar jag ett happyface. Då får jag i alla fall vara ifred och kan få låtsas att jag är frisk.

Ofta funderar min sambo och jag över det här att Försäkringskassan vill ha fysiska bevis för alla sjukdom och vilka konsekvenser i vardagen de ger. Är det verkligen rätt ”man” på rätt plats?

För mig känns systemet otroligt fördomsfullt och diskriminerande för det utesluter och faktiskt föraktar vissa sjukdomar som finns i verkligheten och påverkar livet enormt för oss sjuka. Varför anses vi mindre värda?

Idag hjälper jag min svägerska med hennes bokföring och jag är otroligt tacksam över den möjligheten. Även om jag sitter hemma och arbetar, så känner jag att jag bidrar och får känna ett sammanhang. Men jag klarar inte mycket mer än 25%. Efter mycket pappersarbete så lägger min hjärna av och min kropp gör ont – fruktansvärt ont. Då är jag tacksam över att ha en svägerska till arbetsgivare som verkligen förstår och inte lägger på stressmoment med orden ”det är bara…” .

/Sussi

#sussi

Bild: PixabayAnnons


%d bloggare gillar detta: