Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Det handlade alltså mer om hur läkaren skriver intygen än hur min arbetsförmåga påverkades i verkligheten av min sjukdom”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2018

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
180 dagar

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Utmattningsdepression, ångest. 100%

Hur försörjer du dig nu?
Maken betalar allt. Snart får vi låna pengar för våra reserver är tömda efter nästa månad.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Att jag kan ta ett normalt förekommande arbete utan stress, med lättare kognitativa moment, utan ljud och där jag kan vila vid behov.

• • •

Min tilltro till både vården och Försäkringskassan har sjunkit rejält de senaste åren. När jag äntligen hittade en läkare som tog mina återkommande depressioner på allvar, så började Försäkringskassan strula. Jag har kämpat i så många år med depressioner och blivit bemött med att jag ska rycka upp mig. Till slut var jag alldeles utmattad av att rycka upp mig, att jag inte ens klarade av att komma ur sängen. Min kropp sa ifrån också.

Genom min mans arbete fick vi kontakt med en duktig läkare och äntligen var det någon som lyssnade och förklarade för mig hur kropp och själ reagerar och agerar. Jag gick från det mötet storgråtande av tacksamhet.

När Försäkringskassan nu fick mer utförliga intyg och jag dessutom var sjuk en längre period för att ens orka komma ur sängen, så började de krångla och sa saker som gjorde att vi undrade om de överhuvudtaget pratade om mig och min situation och mitt mående. Tydligen skulle läkaren använda andra ord, trots sin utförliga beskrivning, och skriva på vissa sätt. Det handlade alltså mer om hur läkaren skriver intygen än hur min arbetsförmåga påverkades i verkligheten av min sjukdom.

Idag låter jag min man ha kontakten med Försäkringskassan. Vi insåg att det var det enda rätta om jag ska få lite lugn och ro för att koncentrera mig på de undersökningar och den rehab som väntar (det var kö till psykologen).

Det känns fruktansvärt att vara så sjuk att jag inte kan bidra till vårt gemensamma liv varken ekonomiskt eller fysiskt just nu. Jag skäms. Men har ändå kommit så långt att jag förstår att om jag inte ens kommer ur sängen vissa dagar, då mår jag dåligt och behöver hjälp. Önskar bara att jag kunde få sjukpenning så jag slapp känna den skulden gentemot familjen.

/Viktoria

#Viktoria

Bild: PixabayAnnons


%d bloggare gillar detta: