Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Uppenbart så väljer Försäkringskassan att vinkla bevis så att de passar deras målsättning”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2019

Hur länge hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
180 dagar

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Utmattningssyndrom, 100%

Hur försörjer du dig nu?
Jag blir försörjd av min fru, vi har lite sparpengar några månader till.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
”Försäkringskassan bedömer att din arbetsförmåga inte är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av sjukdom i förhållande till ditt arbete som lärare eller annat lättare arbete som normalt förekommer på arbetsmarknaden. Utifrån det läkarintyg som har kommit in till Försäkringskassan baseras allting utifrån anamnestiska uppgifter, alltså det du själv berättat för sjukskrivande läkare. Det framkommer inte att dessa uppgifter har verifierats av exempelvis tester och observationer med mera. Försäkringskassan bedömer utifrån det medicinska underlaget i ärendet att du trots dina besvär kan utföra ditt eget arbete eller ett arbete som är normalt förekommande på arbetsmarknaden.”

• • •

Jag såg ett inlägg här på #116omdagen där en person fått avslag från Försäkringskassan för att de ansåg att testerna personen och läkaren gjort inte behövde vara sanningsenliga. Reagerade eftersom mitt avslag motiverades med att mina uppgifter inte verifierats av exempelvis tester.

Min undran blev då – vill Försäkringskassan ha tester eller inte? Oavsett hur man gör så är det ju tydligen fel. Undrar vad reglerna säger om det här, för uppenbart så väljer Försäkringskassan att vinkla bevis så att de passar deras målsättning.

Att en myndighet som Försäkringskassan dessutom inte vet hur arbetsmarknaden ser ut och vad vi gör på våra arbeten blev uppenbart när de skriver i sin motivering ”till ditt arbete som lärare eller annat lättare arbete som normalt förekommer på arbetsmarknaden.” Annat lättare? Jag skulle vilja se min handläggare ha en lektion med min klass. Tror det räcker men en lektion för att inse att ett lärararbete är allt annat än lätt! Att vi sedan har massor av annat dessutom gör arbetet absolut inte lättare. Blir så arg när jag tänker på hur de nedvärderar det man gör, för att kunna ”motivera” ett avslag.

Nu berättade jag inte om min situation och konsekvenserna kring det som hänt, men jag hoppas att min berättelse ändå kommer in. Tror fler än jag har sett det här mönstret hos myndigheten och känner att det bör lyftas i den debatt som pågår kring att se över regler mm. Borde vi inte ställa oss frågan hur Försäkringskassan tillåts vända och vrida på saker, och till och med motsäga sig själva, men ändå ha makten och vara så onåbara?

Det blir så många frågor kring hur nya regler skulle påverka, hur Försäkringskassan anpassar dessa regler till sin sak, vänder oss ryggen och stoppar ner huvudet i sanden och anser sig vara utan ansvar för den situation som uppstår.

/Anders

#Anders

Bild: PixabayAnnons


%d bloggare gillar detta: