Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”De är säkert hemma för huvudvärk, förkylning eller liknande. Men jag, som inte funkade alls, skulle jobba?”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2018

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
180 dagar

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Utmattningssyndrom. 100%

Hur försörjer du dig nu?
Nu är jag tillbaka på arbetet 50%, men för att täcka upp så får sambon betala mer fortfarande.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Ej sjuk, kan ta ett vanligt jobb. De beklagar mina besvär, men anser att jag ändå kan jobba. Vilket hån.

• • •

När Försäkringskassan meddelade att de inte tänkte betala ut sjukpenning längre så sammanföll det med att min handläggare var på semester och vikarien kunde inte svara på något. Jag ville nämligen ha svar på hur det de kan bedöma att jag skulle gå tillbaka till arbetet när de ser vilka besvär jag har och hur de sätter ner min förmåga i det vardagliga livet. Jag hade varit en fara för mina kollegor om jag gick till jobbet och att söka ett nytt, lättare, som Försäkringskassan också ansåg är väl ändå slöseri med min långa utbildning.

Det var ju inte bara jobbet som gjort mig sjuk. Jag hade haft ett otroligt tungt och jobbigt år bakom mig när jag insjuknade. Mina föräldrar hade gått bort med bara någon månads mellanrum, tiden efter det blev det mycket bråk med mina syskon, sonen hamnade i fel sällskap så det var mycket kring det (nattvak, sökningar på samhället mm), dottern utreddes äntligen för sin ADHD och allt det här gjorde att jag till slut inte funkade. Även sambon var ytterst nära att braka samman, men han slapp oftast bråken med mina syskon och de värsta utbrotten från sonen.

Jag kunde inte sova, jag kunde inte längre laga mat, inte gå i affärer eller på andra folktätare ställen utan att min hjärna verkligen stannade. Min sambo fick hämta mig flera gånger nere på vår livsbutik för jag hade varit tvungen att bara sätta mig ner på golvet. Men jobba kunde jag enligt Försäkringskassan. Och det ville jag ha svar på hur de tänkte, för deras resonemang är helt obegripligt, de är säkert hemma för huvudvärk, förkylning eller liknande. Men jag som inte funkade alls skulle jobba? Det finns ingen logik i det.

Jag älskar mitt jobb. Jag valde det och genomled en mycket lång utbildning. Och jag är bra på det jag gör! Så att jag skulle byta mitt arbete för att ta ett enklare, lättare arbete verkar så idiotiskt, så ogenomtänkt. Jag fattar faktiskt inte resonemanget alls. Men jag får inga svar. Så jag får väl fortsätta vara den där som anses inte fatta sjukförsäkringen, den som bara vill lata sig och som behöver sprakas lite på för att jag ska vilja jobba. Så less på alla fördomar och floskler som får utrymme istället för fakta, logik och intelligens.

/ Igge

#Igge

Bild: PixabayAnnons


%d bloggare gillar detta: