Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Jag tvingas vara beroende av någon annan”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2017

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
Två år (men gjorde omprövningar under hela tiden tills det inte gick längre)

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Utmattningssyndrom, 100%

Hur försörjer du dig nu?
Jag blir försörjd av maken, en fjärdedels vårdbidrag för barnen på drygt 1500 kr efter skatt varje månad. Behovet är större men törs inte överklaga.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Det har varierat lite från gång till gång.

• • •

Allt det här harr lett till att jag tappat livslusten, självförtroendet och känner hopplösheten konstant. Jag började jobba extra som trettonåring och mina sjukdagar innan är lätträknade. Stressen har medfört att jag blev sämre och att jag inte fick sörja min pappa samt lägga den dyrbara energin på att hjälpa mina funktionshindrade barn.

Jag blir försörjd av maken, samt säljer en barn- och ungdomsbok som jag själv har skrivit, men intäkterna därifrån går inte att leva på. Dessutom har jag en fjärdedels vårdbidrag för barnen på drygt 1500 kr efter skatt varje månad. Behovet är större men törs inte överklaga. Jag söker jobb men med två barn med särskilda behov samt att man haft ett utmattningssyndrom så är det ingen som vill ha mig. Fast jag har en hantverksutbildning och högskoleexamen.

Försäkringskassans motiveringar till att avslå har varierat. När jag först sökte hjälp var min pappa döende och jag kämpade för att mina barn skulle få rätt stöd. Jag hade precis slutfört min kandidatexamen men skulle gå ett fjärde år och en vecka innan jag skulle börja utbildningen blev jag rådd av sjukvården att minska stressen i mitt liv så jag sa upp min plats och skrev in mig på arbetsförmedlingen. Jag besökte arbetsförmedlingen en tisdag men då hade de stängt så jag gick dit direkt på onsdagen istället och det är det de hakar upp sig på. Jag skulle ha åkt till en annan kommun vilket inte var teoretiskt möjligt i mitt tillstånd.

Mitt tillfrisknande har fördröjts och jag mår fortfarande inte bra och jag tvingas vara beroende av någon annan istället för att få vara självständig och stå på egna ben som var min dröm. Mitt liv är lite av en mardröm eller ond cirkel. Får inte ens vabba.

/Den kämpande mamman

Bild: PixabayAnnons


%d bloggare gillar detta: