#116omdagen

”Vi kallar vården och Försäkringskassan för helvetes-karusellen”

Idag berättar Christopher om sin kamp, tillsammans med sin fru, mot både Försäkringskassan men även mot vården. Frun fick avslag på sin sjukpenning 2016 och är sjuk i flertalet kroniska autoimmuna sjukdomar, bland annat hypotyreos, kronisk smärta (ej fibromyalgi), POTS och går för närvarande igenom en utredning kring ME/CFS.

• • •

 Jag har kommit till en punkt i mitt liv, i vårt liv, där jag insett att de enda som vinner på att man inte uttrycker sig öppet om den rådande situationen är de som sitter på makten att förändra den. 

Jag är en 30-årig man som är gift med en 28-årig kvinna som, kort sammanfattat, har ett antal kroniska sjukdomar vilket gör att hon inte kan arbeta i någon utsträckning.

Hon var sjukskriven år 2015 via aktivitetsersättningen från Försäkringskassan men vid årsskiftet år 2016 stramades reglerna åt och hennes sjukskrivning nekades. Sedan dess har hon gått utan inkomst och vi har levt på enbart min inkomst gemensamt.

Snart har 4 år gått, det är en lång tid när man har mål och ambitioner tillsammans som sätts på paus, vi kämpar dock varje dag tillsammans för att nå eller i alla fall närma oss våra gemensamma mål. Det är klart att lasset för mig personligen ökat, mer ansvar för hushållet och andra uppgifter som blir mer ojämnt fördelade ju sämre min fru mår.

Vi har varit tillsammans i 6 år och gifta i ett av de åren. Jag har från början valt, av egen maskin och vilja, att involvera mig i helvetes-karusellen som man kallar vården och Försäkringskassan.
Jag följer med henne på så många besök jag kan, då jag arbetar heltid så kan det vara svårt ibland dock. Jag är dessutom hennes ombud i ärenden som rör Försäkringskassan och jag har skrivit flertalet dokument till olika instanser inom vården och olika myndigheter rörande min fru.

Som make så vill man inget hellre än att se sin äkta hälft må bra, att istället tvingas se henne må sämre och sämre med åren för så obeskrivligt ont i mig. Inga ord, inga handlingar kan minska denna smärta hur mycket jag än vill det. Hade jag kunnat ta bara några av hennes symtom så att livet blev mer drägligt så hade jag gjort det utan att tveka.

Ibland upplever jag att omgivningen har svårt att förstå omfattningen av vår situation, trots att jag är relativt öppen och gärna pratar om och förklarar hur det ser ut för oss i vår vardag.

Min förhoppning är att kunna belysa de problem som systemet faktiskt har, vilket gör att en person med så mycket livsglädje och vilja, på grund av sina diagnoser blir utstött av samhället och inte får någon hjälp, vare sig av Försäkringskassan, arbetsförmedlingen eller vården. Vi som par får inte heller något ekonomiskt stöd då min inkomst beräknas som god nog för att försörja oss båda, vilket den bevisligen är, men vi får också leva på ett mer sparsamt och eftertänksamt sätt.

Att jag älskar min fru, över allt annat på jorden är självklart. Jag skulle göra allt för henne. Jag vet att hon älskar mig lika mycket, men problemet blir att situationen stundvis skapar ångest, skuldkänslor och andra känslor hos henne vilket ibland gör att vår relation får törnar som vi inte förtjänar eller annars hade fått. 

Det kan ses som ett problem som är långt borta för någon som inte är inne i det själv eller är involverad via någon närstående, men det här händer allt för många människor i Sverige idag. Vårt välfärdssamhälle existerar inte längre, det tar emot att skriva det men så ser verkligheten ut. Något måste ändras, sjuka människor lider och står handfallna utan hjälp från staten, vården och andra myndigheter.

Jag ser inte mig som en hjälte, jag gör bara det som är självklart för mig, att finnas där och stötta på alla tänkbara sätt som jag kan för den person jag älskar mer än allt annat. Jag vet att hon hade gjort likadant för mig om situationen vore omvänd. Att vi stöttar varandra, när samhället och systemet sviker henne, sviker mig, det är stundvis det enda som gör att man orkar med vardagens alla prövningar.

Stå upp för din närstående/partner, stå upp för dig själv och stå upp för en förändring i samhället, den kan bara komma om vi tillsammans tar till orda mot alla orättvisor som systemet innehåller.

/Christopher

#Christopher

Bild: Pixabay

%d bloggare gillar detta: