Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Ett rent personangrepp av en handläggare som aldrig ens sett min fru.”

Idag berättar Magnus Lindh om sin fru och deras situation. Hon har Fibromyalgi, utmattningssyndrom och eventuellt ME och fick avslag från Försäkringskassan 2019.

• • •

Min fru har sedan många år nu lidit av fibromyalgi och utmattningssyndrom och har nu också tillskrivits ME av läkare på orten där vi bor. Hon har under flera år provat på att jobba på olika procent.

Efter att provat både 25% och 75% så har hon och hennes läkare kommit fram till att 50% är max vad hon klarar av utan att bli till ett paket. Nu i somras så kommer en handläggare på Försäkringskassan fram till att det inte längre finns underlag för att hon ska få vara sjukskriven på 50%. Hon har alltså måste ta tjänstledigt på 50 % för att på så sätt skriva in sig hos Arbetsförmedlingen. 

Läkaren här på orten har vid ett flertal tillfällen skrivit att hennes erfarenhet av bland annat fibromyalgi-patienter, gör det bra om de ens klarar av halvtidsjobb. Men Försäkringskassans handläggare beslutar själv att min fru kan ta ett vanligt förekommande jobb på heltid. 

Och som grädde på moset, för några veckor kom ett brev från Försäkringskassan bla med texten: 
”Vi har inte hittat något underlag som visar att patientens påtagliga övervikt är orsak till smärtorna?! ”

Det är för att det inte finns något eller någon som kan påvisa att det är så. 
Förhållandet är ju precis det motsatta, begränsningar i rörlighet på grund av bland annat fibromyalgi och vissa mediciner, gör att vikten blir svår att hålla. Ett rent personangrepp av en handläggare som aldrig ens sett min fru. Borde nog JO-anmälas enligt mig.

En vanlig dag i vårt hem är följande: 
Frun jobbar sina 50% så gott hon kan. 
Kommer hem och i princip ”dör” i soffan. 
Hon kan ligga där utslagen då jag kommer hem efter mitt jobb.
Hon har i princip inget liv vid sidan om det hon gör på jobbet. 
Ofta kan/orkar hon inte göra något hemma, eller hänga med i barnens utveckling med skola och jobb mm.

 Hennes diagnoser och eventuella mediciner gör att hon med ojämna mellanrum får någon slags utslag på överkroppen och ansiktet, utslag som kroppen försöker läka, med ännu mindre ork kvar till annat. 
Ändå tycker Försäkringskassans handläggare (med 2-årig gymnasial utbildning inom hotell och restaurang) att hon orkar med ett vanligt förekommande jobb på 100%.

Jag önskar att samma handläggare besökte oss en eller några dagar för att få se en helt vanlig dag med en fibro/utmattning/ME-patient.

/Magnus Lindh

#MatsL

Bild: PixabayAnnons


%d bloggare gillar detta: