Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Vän berättar: ”Efter ett halvår tvingades hon sälja sitt hem där barn och barnbarn växt upp”

Idag berättar en vän om hur hennes barndomsvän blev nekad sjukpenning 2019 – trots löften om hjälp från både Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Vännen hade kämpat på med arbetet inom vården trots frakturer i ryggen, men när det inte gick längre sökte hon hjälp och kastades då in i ett cyniskt moment 22.


Jag är mycket orolig för min tidigare barndomsvän. Hon är i grunden en positiv, stark och kreativ överlevare, men slet ut sig i vården. 

Med frakturer i ryggen drog hon ner på arbetstiden för åtminstone orka jobba något. Men när det slog tvärstopp drogs hon in i en obegripligt cynisk spiral av manipulation för att manövrera bort henne.

Arbetsgivare, Facket, Arbetsgivare och Försäkringskassan lovande att ”bara du säger upp dig, kan vi ta hand om dig sen, men det är så vi måste göra”. 

Därefter skulle Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan ta vid. Det var då handläggare slutade svara på frågor. Det kom bara besked. Utförsäkrad. 

Efter ett halvår tvingades hon sälja sitt hem där barn och barnbarn växt upp. Hon lyckades komma över en gammal husbil att bo i. 

Jag ser hur hon bryts ner och hon tycker själv att det hade varit humanare med arkebusering. 

Alla relationer påverkas. Utan ett värdigt och fungerande hem eller vardag, blir det inte ett socialt liv som ger möjligheter att komma på banan igen. Och vården har hon också fallit ur, bland annat för att de inte kan göra så mycket och för att hon nekas all form av ersättning. Till och med Socialtjänsten anser att om hon inte kan få hjälp, eftersom hon inte ”tar emot hjälp från Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan” – ja, alltså där hon nekas hjälp eftersom hon är ett obotligt fall enligt läkare vars intyg inte har betydelse längre. En märklig limbo i moment 22.

Jag anser att Försäkringskassan borde få skriva på ett ansvarskontrakt där ersättning går ut till anhöriga i händelse av självmord i såna här fall, som ett underlag till rättsliga processer mot staten. 

För detta är inget annat än ett sätt att döda människor, om än långsamt.

/Katarina X

Bild: Pixabay

Annons


%d bloggare gillar detta: