Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Anonym: ”Min fru säger att dessa giriga FMR förstör för övriga läkarkåren”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2019

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
2 år

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
ME. 100%

Hur försörjer du dig nu?
Min fru försörjer mig och vi har lite sparade pengar – än så länge

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Att jag inte är sjuk med minst en fjärdedel och därför kan arbeta på mitt arbete eller annat normalt förekommande där jag inte behöver koncentrera mig, inte minnas eller lära mig nytt och där jag inte behöver fysiskt röra på mig.


Trots att jag var förberedd via de forum jag är med i för sjukdomen ME, så blev det på något sätt helt ofattbart när man såg det helt absurda där svart på vitt. Jag var förberedd då jag dagligen läst om alla de som fått ett liknande beslut i sin hand, hade fått sett ett flertal motiveringar visas upp, men inget kunde ha förberett mig på den chock jag ändå hamnade i.

Min tillvaro idag är att jag ständigt skäms trots att jag vet att jag inte borde. Jag har inte gjort något fel, men jag blir nu en belastning för min familj då alla får avstå saker de behöver bara för att jag inte kan arbeta men att Försäkringskassan bedömer helt annorlunda än alla mina läkare.

Att förklara för utomstående, om och om igen, tar mer energi för mig än vad som är bra för min hälsa vilket gör att jag inte längre känner att jag klarar av att vara social de stunder jag skulle kunnat. Att jag blir kallad för fuskare för att jag ibland sitter i rullstol för att orka med och ibland faktiskt kan strosa runt på mina egna ben i parken utanför vår lägenhet är något som misstänkliggörs också. Jag anses då plötsligt inte vara så sjuk som jag säger och när min fru pratade med handläggaren på Försäkringskassan hade det här framkommit. Troligen hade arbetsgivaren sagt något vid ett samtal att jag ibland satt i rullstol och ibland inte.

Att sjukdomen är svår att förstå gör det inte ok för andra att bedöma om sånt de inte fattar. Läs på och lyssna för att lära istället. Nu blir jag och min familj svårt misstrodd från många håll bara för att okunskapen inte finns.

Enligt den FMR (försäkringsmedicinska rådgivare) som tolkat de medicinska termerna för handläggaren så fanns det botemedel för ME och eftersom jag inte fått dessa (står i kö till Stora Sköndals specialistmottagning i Stockholm) så kunde jag jobba. Jag behövde tydligen bara få lite hjälp med att tänka rätt och komma igång med promenader. När vi kollade upp den FMR som uttalat sig, och som handläggaren lydde, så hade personen som specialitet onokologi och var i pensionsåldern vilket gör att vi är ganska säkra på att nyaste forskningen mm inte varit av intresse att lära in för hen. Hur kan en sån okunskap få råda över pålästa läkare?

Jag är lyckligt lottad som har en fru som är förstående och extremt tålmodig. Men framförallt påläst i medicinkunskaper. Hon blir ändå mäkta upprörd när hon ser uttalanden från dessa FMR som helt uppenbart inte vet något om det de uttalar sig kring och som har sån makt över ett beslut. Min fru säger att dessa giriga FMR förstör för övriga läkarkåren.

/Anonym

Bild: Pixabay

Annons


%d bloggare gillar detta: