Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Maja: ”Undrar hur många psykologsamtal som handlat om Försäkringskassan”

Vilket år fick du avslag på sjukpenning?
2018

Hur längre hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
180 dagar

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
PTSD, ångest och utmattning. 100%

Hur försörjer du dig nu?
Vid avslaget fick min sambo försörja mig. Nu trappar jag upp arbetet och klarar 75%, med bakslag då och då. Men jag kämpar på.

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Försäkringskassan anser att jag inte var sjuk med minst en fjärdedel och att jag därför kunde arbeta.


Vid avslaget genomgick jag en svår traumabehandling så jag är otroligt tacksam över att min sambo var den som öppnade posten och tog kontakten med Försäkringskassan.

Hur korkade får en myndighet vara, när de får ett intyg som tydligt förklarar att vad jag genomgår och varför och hur planerna framöver ser ut. Min läkare är mycket kunnig inom sitt område och han har verkligen hjälpt mig. Men Försäkringskassan vet tydligen ännu bättre – helt otroligt! Varför fick jag inte veta det från början så hade jag sluppit allt lidande med att må så dåligt. Jag hade bara kunnat skicka in en lapp där jag meddelade mig att jag mår uruselt och de hade kunnat skicka tillbaka en friskförklaring. (Hoppas ni förstår min djupa ironi i det här.)

Inte en vanligt sund människa kan tro att det funkar så här, men det är vår verklighet idag.

Vi överklagade och självklart ansåg den avdelningen också att jag kunde arbeta. Tror inte ens de läste underlagen faktiskt. Min sambo försökte pressa dem på någon slags indikation på att de förstått allvaret i att avslå en sjukpenning under en pågående traumabehandling, men de svarade bara med standardfraser som att om vi är missnöjda så kan vi ju överklaga till Förvaltningsrätten. Men eftersom vi hört att även Förvaltningsrätten är ett lotteri i rättssäkerhet så avstod vi och sambon tog på sig att klara ekonomin och vi fick även hjälp av våra föräldrar i den mån de kunde. Jag behövde lugn och ro för att klara min behandling.

Jag är fortfarande mycket upprörd och förbannad på Försäkringskassan som jag anser brister det grövsta i sitt uppdrag. Undrar hur många psykologsamtal som handlat om Försäkringskassan och deras agerande och hur det påverkat min tilltro att få hjälp av samhället.

/”Maja”

Bild: Pixabay

Annons


%d bloggare gillar detta: