Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Alian: ”Handläggaren hånade och ifrågasatte mig”

Vilket år fick du avslag på din sjukpenning?
2019, 2020

Hur länge hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
Första avslaget (indragen) efter 10 månader sjukskrivning

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
Diskbråck ländryggen med nervrotspåverkan, diskbråck halsryggen med nervpåverkan, degenerativ ryggsjukdom som gör att diskarna i ryggraden slits i snabb takt av okänd orsak med och medför multipla diskbråck. 100%

Hur försörjer du dig nu?
Arbetslös efter att ha gått ner i arbetstid stegvis i hopp om att ryggen skulle vila sig och smärtorna skulle avta. Men problemet blev bara värre och vid första läkare besöket fick jag veta att det är kanske artros och att det är ingenting att göra åt det drabbar väldigt många kvinnor i min ålder (44 år). 10 år restaurangarbete samt som städerska 16 år på ett litet företag, så fanns det inga möjligheter att anpassa arbetsplatsen (uppdrag på en privat gymnasium) utan blev tvungen att säga upp mig och söka vård.
Vid avslaget: Maken arbetar, samt privat lån, som i skrivande stund är nästan slut. Vägrar gå till socialen och få bidrag som är kanske avsett för andra människor som kanske behöver det mer än vad jag gör. Socialbidragen skulle vara något högre än min sjukpenning som ligger på 7.400:- kronor

Hur motiverar Försäkringskassan sitt avslag?
Motiveringen blir oftast att jag kan ta ett arbete som är inte fysisk krävande och att det går att anpassa arbetsplatser även för människor som kan inte använda sina ben samt högra sidan av kroppen samt högra armen.


Påverkan av avslag är en del i min situation, men det största problemet har varit behandlingen från Försäkringskassans handläggare med telefonsamtal där man blir hånad och ifrågasatt. Maken tog över alla telefonsamtal från handläggare på grund av att jag klarade det inte längre och kunde bara gråta så fort jag såg att handläggare ringde igen.

Maken skrev även personligt brev och påpekade på ett snällt sätt att det inte uppskattas med en sådan hantering och adresserar brevet till handläggaren (genom att skriva hennes namn). Efter några dagar får maken telefonsamtal från en väldigt förbannat handläggare (den ovan nämnda) som börjar med ”Jag är så jävla trött på såna som ni (sjuka) jag försöker hjälpa er, men ni klagar och vad menar du med att påpeka långa väntetider jag kan faktisk avslå din ansökan om sjukpenning när som helst…”.

Maken försöker förklara att det har ingen betydelse vad handläggaren tar för beslut, men att hon måste faktisk göra det i och med det har gått 5 månader och om inget beslut tas kommer ingen sjukpenning betalas ut.

Om hon väljer att avslå så kan det överklagas, men om hon inte tar beslut så blir ärendet bara liggandes i evigheter. Efter att ha lugnat sig lite så lovar handläggaren att ta ett beslut. Beslut att betala sjukpenning retroaktivt tas efter 5 1/2 månad.

Följande period fortsätter i samma anda med telefonsamtal till maken ibland 2 gånger i veckan, och med samma nedsättande kommentarer (den här betyder ingenting, enligt lagen så har du ingen rätt till sjukpenning, du är faktisk arbetslös börja stämpla a-kassan osv) och olika krav på vilken information som ska skickas till Försäkringskassan.

Efter 5 månader av telefonterror så får maken nog och meddelar handläggarna(2 stycken) om att han tar inte längre emot telefon från dem och att all information skall skickas skriftligt. Detta uppskattas inte och efter att ha försökt flera gången att nå maken utan resultat tar handläggarna beslut om indrag av sjukpenning med omedelbart verkan(2019-06-18)detta meddelas skriftligt som beslut men notering i journalen görs som indrag.

Överklaga,omprövning osv ärendet finns just nu i Förvaltningsrätten. Efter några månader beslutar för att betala 650:- och begära hem kopia på journalen samt all information som finns hos Försäkringskassan i ärendet. Kopia kommer hem i slutet på november 2019. Det som följer efter är en följetong som visar (bevisat med noteringar i journalen) hur handläggare manipulerar, bryter mot lagen gång på gång och helt öppet utan någon tvekan eller åtminstone försök att dölja det (detta innebär att det görs ofta och att det är tillåtet inom Försäkringskassan).

Försäkringskassan sätter upp olika strategier, väntar med att kommunicera beslut och planerar hur man ska hindra en person från att överklaga, och de undanhåller (gömmer) FMR utlåtande som är till den försäkrades fördel (Försäkringsmedicinsk rådgivare) och tar beslut om avslag endast på sjukintyg som är egentligen till din fördel.

Försäkringskassan bryter gång på gång mot Lag (2018:744) om FMR utredningar och även när JO (Justitieombudsmannen) ringer och påpekar det så fortsätter precis på samma sätt. När någon bryter mot lagen och försöker lura Försäkringskassan (sjukpenning,sjukersättning,assistans osv) så får vi se det i tidningar med namn och flera artiklar skrivna men när handläggare eller Försäkringskassan själv bryter mot lagen så ser vi aldrig namn eller befattning på den som gör det.

Man kan läsa ibland om upprörda läkare som ifrågasätter FMR eller Förvaltningsrätten, men har aldrig hört/sett namn på någon inom Försäkringskassan som bryter mot lagen (och det är lika brottsligt som de som försöker fuska och lura Försäkringskassan). I mitt fall så har handläggarna valt fel person att ”jävlas med” och även om jag uppfyller alla kriterier för att handläggaren ska få sin bonus när hen avslår min ansökan om sjukpenning (arbetslös, låg utbildningsnivå (gymnasium) osv.) så ska jag försöka att se till att det ska kosta mer än vad det smakar. Nu har jag skrivit ganska mycket och vet inte om någon orkar läsa det.

Mer kan skickas om det finns intresse, och i det tänkte jag delvis förklara hur man fuskar som handläggare samt skicka bilder som gör det lättare och mer trovärdigt. I mitt ärende finns två ärenden nu i Förvaltningsrätten och det tredje följer efter.

Har inte fått någon beslut från Förvaltningsrätten på första ärende (2019-06-18) och man kan nog påstå att det tar tid och jag kan förstå att många människor ger upp och hittar alternativa vägar i livet äktenskap/familjer splittras andra tar beslut om att avsluta sitt liv, vissa väljer att leva på socialbidrag, trots att de är sjuka och det gör ont att hela tiden läsa om människors öde. Har hittills levt efter principen ”mitt hem är mitt borg” men ska prova ”mitt land är mitt borg”. 

/Alian

Bild: Pixabay%d bloggare gillar detta: