Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Avhumanseringen av de sjuka fortsätter. De tystas. Varför?

Hela #116omdagens grundtanke är att vi kan protestera tillsammans – även om vi inte kan mötas i den fysiska världen – genom att hjälpas åt att sprida de sjukas egna ord om sin situation.

Dagligen får sjuka människor den svåra verklighet de lever med ifrågasatt av Försäkringskassan. Från ena dagen till den andra bedöms de arbetsföra trots att deras läkare (och också ofta annan vårdpersonal) har avgjort att de inte klarar av att arbeta. För en del är arbete direkt olämpligt i förhållande till den skada eller sjukdom man har och för andra gör sjukdomen i sig arbete omöjligt att genomföra.

Försäkringskassan kallar de sjukas egna erfarenheter av sin situation subjektiva och det som är subjektivt klassas som otillförlitligt. Allt den sjuke säger om sin situation stryks därför från bedömningen av rätt till ersättning. Endast sådant som går att ”bevisa” med de objektiva mått Försäkringskassan godkänner anses giltigt. Det vill säga om de finns i tillräcklig mängd eller på det sätt Försäkringskassan anser rimligt.

Motiveringarna till avslag på sjukpenning är märkliga och oftast surrealistiskt långt ifrån den sjukes verkliga vardag. #116omdagen kom till ur ett behov av att protestera mot hur dagens sjukförsäkring ser ut och de ökade avslagen på sjukpenning. Eftersom vi själva var så pass sjuka och vi visste att det är många fler än vi som inte kan demonstrera på gator och torg på traditionellt vis föddes idén om en digital protest.

Hemsidan här blev vår samlingslokal och Twitter, Facebook och Instagram blev de digitala gatorna och torgen där vi spred våra protester. Hela #116omdagens grundtanke är att vi kan protestera tillsammans – även om vi inte kan mötas i den fysiska världen – genom att hjälpas åt att sprida de sjukas egna ord om sin situation.

För berättelserna rymmer allt vi behöver veta för att förstå varför en förändring behövs. När länkar från hemsidan blockeras blir vi fråntagna vårt viktigaste arbetsredskap och detta omkullkastar vårt numera inarbetade sätt att protestera.

Vi är glada att våra sociala-medie-sidor fungerar och att vi kan ha kontakt med er genom dessa – och vi upplever väldigt tydligt att ni också anser att det #116omdagen gör och står för behövs.

Men eftersom vi trots ihärdiga försök inte nått fram till de som arbetar med att upprätthålla Facebooks communityregler, behöver vi ta ett steg tillbaka och fundera över hur vårt sätt att protestera skulle kunna se ut framöver.

Inte för att vi gjort något fel hittills – utan för att vi behöver hitta ett nytt sätt att driva aktionen som är hållbart och inte gör oss sjukare.

På återseende!
/ #116omdagen


För dig som undrar vad som hänt:

Det började med att ni var flera som hörde av er till oss under förra veckan om att ni fått meddelande från Facebook om att de inlägg ni delat från #116omdagen bröt mot deras communityregler om spam.

I samma veva försvann alla våra publicerade inlägg på facebooksidan som innehöll en länk till hemsidan. Det vill säga nästan alla inlägg försvann. I och med detta gick det heller inte längre att publicera länkar från vår hemsida. Inte bara för oss admin utan för alla. I meddelandet man får om man försöker dela en länk på Facebook står det ”URL blockerad: Could not scrape URL because it has been blocked. När man försöker dela länkar till hemsidan i kommentarer får man meddelandet ”Det gick inte dela din kommentar eftersom länken strider mot våra communityregler.”.

Messenger stoppar alla länkar rakt av utan att ange varför.

På Instagram gör länkar till vår hemsida att människors konton begränsas – alltså inte bara vårt eget utan även andra som försöker dela länkar till oss i sin bio.

Om man klickar på en sådan länk får man meddelandet: ”Den här sidan är inte tillgänglig. Länken du följde är kanske trasig eller så kan sidan ha tagits bort.” – trots att det faktiskt är Instagram själva som blockerar åtkomsten till den.

När vi fortfarande hade en länk till vår hemsida i bion kunde vi bara publicera bilder. Ingen text, inga svar på kommentarer och vi kunde inte gilla andras inlägg. Om vi försökte kommentera fick vi följande meddelande: ” Försök igen senare. Vi begränsar viss aktivitet för att skydda vår community.” Människor som delade våra bilder kunde inte kommentera inlägget de delade. (Vi vet att det inte är hemsidan eller WordPress som är problemet då våra länkar fungerar alldeles utmärkt i sammanhang som inte ägs av Facebook.)

Bilder: Skärmdumpar från 116omdagen-sidan på Facebook%d bloggare gillar detta: