Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

”Jag önskar mig bara att få bli frisk, få återgå till mitt liv”

Vilket år fick du avslag på din sjukpenning?
2020

Hur länge hade du varit sjukskriven när du fick avslag?
180 dagar

Vad vill läkaren sjukskriva dig för och i vilken omfattning?
2 ögon operationer, covid symtom, handskada, bältros, perifier yrsel, utmattningssyndrom. 50%, 100%

Hur försörjer du dig nu?
50% jobb till 22/10 till att börja med. Det är en läkning på 180 dagar har läkare skrivit.. han har ändrat i intyget åxå att jag ska inte prövas mot arbetsmarknaden…
VID avslaget: 100% till 23/7 50% från 24/9 till 29/7 sedan avslag från 1/8. Jobbar 50%
Fick bältros 12/8-23/8 som de åxå skulle avslå, men det ändrade dr i intyget så det blev ok från dem. Sedan dess 50 % men fick ett av flera yrsel 26/9-28/9 som jag fick 100% av fk i pengar resten ingenting då de ska avslå Petifier yrsel och utmattningssyndrom då hon tycker det liknar trötthetsdyndrom efter yrsel.

Hur motiverar Försäkringskassan avslaget?
Det framgår inte klart att jag är åter inom 365 dagar 

• • •

Min historia:
14/3 startade febern..hostan, andnöd, halsont, heshet, nästäppa nysningar, yrsel, hjärtklappning, kliande utslag, magproblem, så trött och slut efter så många veckor/månader och alla andra typiska covid symtom nu, efter 6.5 månad.
Jag tillhör de många som insjuknade I mars, troligen smittad i jobbet, vi var 6 på min avdelning som insjuknade samma v 11 som boendet stängde för besök. Vi har haft olika c19 resultat och vi har jobbat nära I omvårdnad.

Första läkarundersökningen skedde ute på en parkering på den hvc jag tillhörde då, dr lyssnade på hjärtat och lungor och tittade i halsen. Andra läkarbesöket  i en Barack utanför hvc,  på parkeringen efter jag testats negativt första gången efter 1 månad 14/4,  insjuknande 14/3.

Det var veckan före påsk 2020  hade så jobbigt med andningen och gjorde som min hvc sa, ringde 1177. En mindre trevlig ssk sa åt mig att min hvc hade fel, jag skulle inte ringa vid 39 i temp utan vid 41 och om jag knappt kunde andas. Förklarade att jag är lågtempare 36.2, men det spelade ingen roll.

Under påsken blev det så svårt  jag gick ut långpromenader för att få fylla lungorna med luft. Jag ringde själv in på infektion och berättade hur jobbigt jag hade. Ssk där tog mina uppgifter och bad mig kontakta min chef. Jag gjorde så och chef fick kontakta infektion för ok, som alla vet så var det  i c19 början. Så 14/4  fick jag testas första gången i tältet utanför infektion. Jag var säker att det skulle vara positivt, men nej. Den 29/4 under pågående symtom, med feber, halsont, hosta mm gjordes det första AK testet som självklart blev negativt. Det ska ju tas 2-4 veckor efter jag var frisk.

Sjukintygen förlängdes en vecka i taget. Jag undrade om eventuellt astma medicin skulle hjälpa mig, men dr då ville vänta.

Många prover har tagits över tid, säkert över 50. Man uteslöt Twar, alla prover har legat ok, utom Ddimer som tagits flera gånger, först låg det på 0.8 i maj, sedan 0,6 och sist 2.8 i augusti.

Efter 9 veckor vaknade jag 06 med att jag frös och temp 38.1. Gick upp en stund  tog om temp, 38.2. Efter 1.5 h visar den 37.4…en temp som tar om, och går upp och ner  och symtom som kommit och gått sedan dag ett.

I mitten på maj började mer uttalade hjärtrusningar, speciellt nattetid, och kunde vakna av vilopuls på över 90.

Hade återkommande mardrömmar, om instängda, höga stup mm…

Jag fick ett besvärligt yrselanfall i maj  som pågick i 3 dagar av och till, jag blev sängliggande och mådde så dåligt, feber, magen krånglade med sura uppstötningar, lös mage  hosta, andningsbesvär, så jag ringde 1177, hon skickade in mig direkt med covid taxi. Jag var så yr, sambon fick hålla I mig, kunde knappt komma in genom taxdörren bak, vinglade till av yrseln och chauffören stod nära som jag försökte få tag i…hen skrek ta inte i mig…och sambon fångade upp mig och förde mig till en inplastad plats inne i taxin, som var plastad överallt.

När vi kom till akuten fick jag vänta på min tur utanför. En läkare stod bakom avspärrningarna, med en sköterska, jag berättade om min yrsel, om att jag haft djup ventrombos 99 som jag behandlades för då, och om op av kärl på kärlkirurgen för några år sedan. Berättade om mitt arv, att få djup ventrombos  att jag utretts för det. Han lyssnade. Kollade hjärta, syresättning och fick aldrig komma in och bli undersökt.

Fick veta att hade man tagit feses prov i Sverige hade man kanske kunnat fånga c19 på mig, men att jag testades försent, som det åxå visat sig, efter flera c19 över tid.

Infektionsläkaren sa också till sambon att du har troligen haft c19 du med. Vi har tagit AK senare men båda är negativa.

Så skulle jag ta mig hem, akuten ringde inte efter covid taxin, jag försökte ringa sjukresa, de ville absolut inte skicka mig i en vanlig taxi, så kom ssk ut som varit med doktorn och gav ok via mig till covid taxi hem. Det här är vanligt sa taxichauffören, att du inte fick komma in, många har berättat om liknande symtom som du. Yrseln lättade senare på kvällen, och den söndagen samma helg hade jag somnat på soffan, vaknade av hur hårt hjärtat slog och min läkare på hvc jag hade då tyckte jag kunde gå tillbaka till vården igen med feber, yrsel, halsont, andningsbesvär på måndag. Bytte hvc den måndagen och fick ett jättefint bemötande från alla läkare där. Jag skickades in till akuten, för att kolla upp ev blodpropp, då togs första Ddimer. Fick träffa en jättefin akutläkare som var intresserad av hur jag mådde, gick för att konsultera fler kollegor om hur de skulle göra med mig, då man normalt ger inneliggande patienter blodtunnande, men de beslutade att då jag klarat mig så länge utan det så gav de inte. Jag sa, jag har nog haft tur som inte blivit sjukare än så här, ja sa dr, du har verkligen haft tur. Han tackade mig för det han fått i berättelser av mig.

Symtom fortsatte, så började mitt tandkött blöda även det I maj, mest på vänster sida, där åxå tryck mot örat låg. Kontaktade min folktandvård, som hänvisade mig till en specialist tandläkare. En jättefin tandläkare som verkligen förstod, tittade på mina röntgen bilder och dokumentation från sista besök för ett år sedan. Fick kåvepenin och corsodyl att skölja munnen med. Det blev bättre I munnen och efter några veckor helt ok igen.

16/6 friskförklarades jag, trots feber, halsont, yrsel, hjärtrusning, hög vilopuls, hjärntrötthet, så trött av månader av feber och symtom, andningsbesvär och hade semester. Det gick 2 dagar av semestern, till midsommar så började hög puls, yrsel, temp 38, lös i magen, hosta, andningen var så jobbig….

Den 23/6 råkade jag ut för fallolycka på kvarglömt vatten på en stor butik. Föll baklänges slog höger armbåge som behövdes sys, och vänster handled, så blev sjukskriven för det medan symtom fortsatte och tog om och tog om och sjukskrivningen fortsatte. 50% från 24/7 och sedan kom den ena åkomman efter den andra.

Har ännu idag 30/9-20 ont i min handled och vänter arm.

Så I augusti 20 drabbas jag av kapilärbristningar  och skickas in akut av 1177. Benen mest det högra jag haft den djupa ventrlmbosen i blev så rött. Jag trodde först det var rosfeber men så var inte fallet.

Jag får ta många prover och förklarar ännu en gång, som jag gjort gånger flera över tid att jag har I arvet att få blodproppar. Betättar om hur det drabbat mina närmaste. Jag fick en fragminspruta och remiss till ultraljud av kärlen. Det visar ingen djup ventrombos.

Jag fick under den här tiden äntligen utskrivet Omiprazol som lugnade magen och jag slapp få upp magsyra som retade halsen och matstrupen

Får en ny jättefin doktor på min hvc som hämtar ut mina journaler från min hemstad och där står att läsa, det jag försökt berätta så många gånger, citat  ” är bärare av heterozygot faktor 5 mutation (hetrerozygot APC resistens) saknar anlagsmutation i protrombingenen och har inga cardiolipinantikroppar.”// slut citat

Har i det här läget börjat jobba 50% temp håller sig under 37.5.

Så blossar bältros upp 12/8 med feber 38.2 och blir sjukskriven för det till 23/8, som fk tänkte avslå precis som mina sjukintyg från 1/8, då de anser man inte klart kan se att jag är åter inom 365 dagar med  intyget” trötthetsyndrom efter virusinfektion” som jag bad den läkaren som skrev det ändra, men inte gjorde.

Så drabbas jag av ett besvärligt yrselsnfall en kväll 25/8 efter jobbet. Sängen var som ett gungande hav, tryck mot örat och jag blir illamående och kräks gånger flera. Jag blir orolig i magen och får springa på toa flera gånger. 1177 skickar in mig, jag kontrolleras av en medicinare och en nevrolog men inget tyder på propp utan ska utredas för Ménières 30/9-20. Dr som tog emot skrev citat ”Med all sannolikhet haft covid v11, provtagen 6 ggr för aktivt virus samt 1 gång för IgG, samtliga negativa, senaste provet 12/8.”//

2/9-20 är jag på återbesök efter min 10 ögonoperation I januari 20. Synfältet är mätt många gånger och denna gång blir min doktor fundersam då det ändrats på mitt vänstra öga. På samma sida som trycket mot vänster öra och där jag hade besvär I munnen med blödande tandkött mest på vänster. Där jag åxå har återkommande stickningar I vänster sida av tungan längst bak  och domningar,  som jag berättar för min ögonläkare. Hon är tveksam om eventuellt samband. Hon är väldigt intresserad av hur jag mår och mått. Berättar om utslagen vid vänster öga där i början på mars och att det svidit lika på magen på vänster sida om naveln och var lika rött som vid ögat I slutet på mars. Funderar med henne, kan det varit bältros, men visar henne bild på det vid ögat och hon tror en vagel, möjligen. Men vi ska ses igen om 2 månaderä. För att hålla koll på vad händer med synfältet vänster öga och vad händer med synnerven där.

Jag kontaktar min tandläkare igen i början på september 20, för att utesluta eventuellt från tänderna vänster sida längst bak, övre käke. Hon tar om bilder, undersöker  kollar fickan längst bak övre käke men inget tyder på det säger hon. Vi funderar kring de rotfyllningar som inte gjorts riktigt i Örebro 00, där man lämnat rötter ej åtgärdade, om det kan vara orsak, men det tyder inte på det säger hon. Allt ser bra ut i munnen.

Hon vill absolut att vi håller kontakt om hur det går för mig. Hon har erfarenhet av covid.

Hon nämner att det vore idé att göra en datortomografi av hjärnan då så mycket är på vänster sida. Hon beställer äxå en tid hos min tandhygienist senare i höst. Tur jag har tandvårdsförsäkring som täcker.

Så den 30/9 – 20 på ÖMH : En mycket trevlig dr, lyssnar och frågar, fick ha en speciell mask för ögonen  där de kollar, yrsel, genom att se hur ögonen rör sig vid snabba rörelser…dr gick sedan in genom näsan och tittade hur det såg ut bakom näsan. Blåste upp örat men såg ingenting ….allt såg så bra ut…så kan möjligen  vara viruset som ger yrseln….och trycket mot örat…för inget finns som kan tyda på något…..

Jag blir ifrågasatt, läkarnas intyg ifrågadätts av FK och jag blir så trött och slut av allt så jag går in i utmattningssyndrom 10/9, av allt tryck från fk, och månader av olika besvär…de har avslagit intyg från 1/8,.

De godtog sjukintyget bältros  från 12/8, då min dr ändrade till smitta I intyget. Jag väntar i skrivande stund 2 avslag till för perefier yrsel och nu utmattningssyndrom med en läkningstid på 180 dagar. Hon på fk säger de ser inga hinder jag prövas mot hela arbetsmarknaden…och att jag kan söka jobb på bibliotek, tycker hon…men snälla du, jag är 61 år  har ett fast jobb jag är på väg tillbaka till, jag vill bara bli frisk, dessutom har jag en livslång synnedsättning med en syn idag på 0.2 vänster där synnerven är förstörd och en syn höger på 0.4. Då börjar fk argumentera varför läkaren inte skrivit I sjukintyget på min 10 ögon op om vad synen innebär för mig. Men snälla du säger jag  hur ska en dr kunna sammanfatta 60 år av anteckningar som andra läkare gjort i ett sjukintyg. Vill du ta del av det finns det i Övik, Umeå, Sollefteå, Örebro och Uppsala och den privat klinik jag nu går….hon skulle ringa upp senare den dagen från Fk….varit tyst sedan dess  hon fick även namn på min nuvarande ögonläkare…

Dessutom har du varit sjuk mer än 90 dagar…eller 105 dagar under ett år tappar du de 10% arbetsgivaren betalar och i mitt fall blev jag beviljad ITP pension via Alecta…för den delen…vi har ju Åxå sjuk och olycksfallsförsäkring efter 90 dagar…i 180 dagar…via facket…den kan åxå delas på 2 perioder men då får du inte jobbat mer än 14 dagar mellan perioderna för att de ska sammanräknad…till 90 dagar…

Nu löper inget av det ut heller när Fk bromsat utbetalningarna.

Fick ytterligare ett besvärligt bakslag 28/9 med feber 38 i 2 dagar och 29,/9 så kunde jag knappt andas. Fick ta 3 extra symbicort puffar jag fick utskrivet av akutläkare för 2 månader sedan och 1 extra asetylsystein, medicin jag tar regelbundet och mår bättre av i min andning. Har inte samma tryck, strypkänsla över andningsvägarna som månaderna före. Så dålig jag var. Det tog flera timmar innan slemmet som låg för andningen släppte. Sambon sa vad gör jag om det händer igen och du inte kan andas…ja då är det 112 som gäller..

Dagen efter var jag så slut  jobbade 50%, svettas bakom visir, plastförkläde och handskar, enligt vårdens föreskrifter..kom hem la mig på sängen vid  kl 12 och vaknade 16.30…

Enligt det regelverk fk har ska man skriva in sig hos AF. Gjorde det den.13/8. När jag frågar handläggaren på fk  vad förväntas av mig nu, är svaret att vara inskriven.. jag berättar för henne om min kontakt med AF som har ett annat regelverk som kolliderar. Du har ett jobb säger AF, du är på väg tillbaka  och det tar bara tid för dem på AF med Fk regelverk, att vi ska skrivas in, så de kan inte göra något för mig..Jag har ju ett jobb  och en plan med doktor, fysioterspeut och jobbet. Jag har en återhämtning på 180 dagar efter utmattningssyndrom…en syn på 0.2 v och 0.4 h, har svårt med mörkerseende, fick inte köra bil längre för 12 år sedan då trycket steg på höger öga. En lång historia över 60 år som präglat mig, gjort mig till den jag är, en kämpe….men även det ska fk rota i, hittar de möjligen en anledning att trycka ner mig även med mitt livslånga synhandikapp, just nu ifrågasätter de min färdtjänst jag fick pga, dåligt mörkerseende,  svårt med nivåskillnader, svårt se bussnummer på håll, blir lätt bländad då inga  naturliga linser finns i ögonen som bryter ljuset, sedan 60 talet.  Det är svårt se anvisningar och känna igen folk på håll. Besvär att kunna se på nya platser, var jag ska…något som varit mitt liv, min vardag, det som är jag …ja vi får se hur detta utvecklas…

Jag önskar mig bara att få bli frisk, få återgå till mitt liv, gå på gym igen, ha orken till långa promenader som jag tvingar ut mig till just nu.

Få återhämta mig i den takt kroppen behöver.

Som tur är har jag en fin chef som förstår och fått hjälp i första överklagan …..en jättefin doktor och en förstående man, familj och vänner…en dag I taget framåt…ja tänk vilken tur jag haft…som ändå klarat mig så här bra….
/Bettan USK


Bild: PrivatAnnons


%d bloggare gillar detta: