Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

En dörr är på glänt, många återstår.

#116omdagen har under många år arbetat med att lyfta berättelser från sjuka. Allt i ett arbete med att upplysa, ge rösten tillbaka till de sjuka och lyfta betydelsen av personen i verkligheten.

Berättelser som tydligt visar hur främst illa sjukförsäkringen fungerar, men också hur oförståelsen för detta skapar en misstro av många i samhället när någon vågar berättar hur denne har blivit behandlad.

När nu rubrikerna är stora och de gärna ger sken av att sjukförsäkringen är lagad, kommer då alla dessa berättelser att anses märkliga och kanske till och med få en längre väg att gå till att upplysa om att saker och ting inom våra trygghetssystem inte fungerar? Vi tänker inte acceptera det, utan vi jobbar för en trygg, rättssäker och mänsklig sjukförsäkring. För alla. På riktigt.

Efter sista tidens aktiva arbete med att samtala, påverka och diskutera så fick beskedet om att förändringarna i sjukförsäkringen att kasta ut oss i en tornado av total förvirring och utmattning.

Vi får inte ihop allt vi pratat om, med hur det lyftes i media och hur det nu presenteras. En del tycks även i glädjeyran ha drabbats hybris över sin egna betydelse och såg inte arbetet som något många utfört tillsammans, på många plan, från många olika håll. Det känns då oerhört tacksamt att ha politiker som förstår betydelsen av samarbete och insikten i att det behövs många för att förändra.

För oss på #116omdagen är sjukförsäkringen fortfarande trasig. Och vi ska inom kort sammanställa allt vårt insamlade material vi fått under senaste tiden. Vi vill inte stressa fram några nyheter som kommer bidra till att fler jubelrop hamnar i sophinken. Kanske tråkigt i den här situationen då man känner en enormt behov att få jubla och glädjas över de framsteg som görs, men vi har varit med tillräckligt länge för att också se att myntet har två sidor.

Vi är dock försiktigt optimistiska, främst över att sjukförsäkringen faktiskt diskuteras nu. Men vi ser också att faror med det som nu sker – och vår oro bottnar i att andra invaggas i missvisande budskap och därför skapar ett fortsatt och ökat ”sjukförsäkringen är ju fixad, varför klagar då alla fortfarande? ”.

För oss finns det många dörrar kvar att öppna. Veckans dörr är bara på glänt och vi vet inte riktigt vad som kommer att släppas ut om vi bara låter den stå där med sin hoppfulla glipa. Och vad kommer bakom nästa dörr?

Hoppas ni har tålamod med att vår situation just nu, pga sjukdom och det intensiva arbetet vi haft en period, gör oss inte lika närvarande på direkten. Vi vill inte vinna snabbhetspriset, vi vill komma i mål.%d bloggare gillar detta: