Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Lucka 9: SGI – vad har det med sjukförsäkringen att göra?

SGI = Sjukpenninggrundande inkomst = det som din sjukpenning, föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning beräknas utifrån.

En person som har behov av att vara sjukskriven men får avslag på sin ansökan – och inte kan skydda sin SGI genom att återgå i arbete eller söka arbete – kan förlora sin SGI. Bli nollad. Det gör att personen inte heller kan få sjukpenning, föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning i framtiden. Den som förlorat sitt SGI måste arbeta för att kunna återfå den – ett moment 22 för den som förlorat SGI men är för sjuk för att arbeta.

Mer läsning om SGI:

Från och med den 1 december kan du följa Sjukförsäkringskalendern här i stället för våra vanliga berättelser. Kalendern innehåller saker vi samlat på oss under åren vi försökt förändra sjukförsäkringen och sådant vi blivit frustrerade över att väldigt många saknar kunskap om. Det handlar helt enkelt om sånt du behöver ha koll på om du vill förstå, rapportera om, debattera eller försöka förändra sjukförsäkringen. För, även om ett stort steg för förändring tagits så finns det väldigt mycket kvar att förändra. På julafton blir det förstås överraskningspaket! Sprid vidare!

Har du fått avslag på sjukpenning och vill skicka in din berättelse till oss? Gå in på vår sida här och fyll i formuläret. Din berättelse är viktig.

#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.

Annons


%d bloggare gillar detta: