Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Lucka 15: När ekonomin rycks undan

Personer som får avslag på ersättning från sjukförsäkringen och inte kan återgå i arbete blir beroende andra typer av ekonomisk hjälp. Vissa tar lån, andra lever på sparade pengar eller anhörigs lön. De ekonomiska problemen framkommer tydligt i de över 500 berättelser från människor med avslag som vi publicerat här på #116omdagen. En grupp bland dessa tvingas ansöka om försörjningsstöd. För att få detta behöver du vara helt utblottad ekonomiskt och varken ha några ägodelar av värde eller sparade pengar. Du får inte ens spara pengar åt dina barn eller ta emot gåvor på swish. 

Tidigare i höst har Arbetet haft en hel serie läsvärda artiklar som handlade om just detta:

”Annika Bäckström är en av drygt 18 000 personer i Sverige som sökte ekonomiskt bistånd, det som tidigare kallades socialbidrag, av sin kommun under augusti i år – trots att de samtidigt var sjukskrivna av läkare. De flesta av dem, omkring 16 500 personer, fick trots sin sjukskrivning ingen ersättning alls av Försäkringskassan. För de övriga räckte ersättningen antingen inte till för att klara sig, eller så väntade de fortfarande på ersättning. Totalt var 13 procent av alla som gick till socialtjänsten och sökte hjälp under augusti samtidigt sjukskrivna, visar Arbetets granskning av statistik från Socialstyrelsen.” (Arbetet)

I en riksdagsdebatt tog Vänsterpartiets Ulla Andersson upp Arbetets granskning och berättade att lika många som bor i hela Eksjö kommun får just nu försörjningsstöd trots läkarintyg som bekräftar behovet av sjukskrivning. En svindlande tanke.

Mer information:

Från och med den 1 december kan du följa Sjukförsäkringskalendern här i stället för våra vanliga berättelser. Kalendern innehåller saker vi samlat på oss under åren vi försökt förändra sjukförsäkringen och sådant vi blivit frustrerade över att väldigt många saknar kunskap om. Det handlar helt enkelt om sånt du behöver ha koll på om du vill förstå, rapportera om, debattera eller försöka förändra sjukförsäkringen. För, även om ett stort steg för förändring tagits så finns det väldigt mycket kvar att förändra. På julafton blir det förstås överraskningspaket! Sprid vidare!

Har du fått avslag på sjukpenning och vill skicka in din berättelse till oss? Gå in på vår sida här och fyll i formuläret. Din berättelse är viktig.

#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.

Annons


%d bloggare gillar detta: