Designa en webbplats som denna med WordPress.com
Kom igång

#116omdagen

Lucka 17: Får de allra flesta som söker sjukpenning godkänt?

Försäkringskassan brukar i officiell kommunikation hävda att de allra flesta får sin sjukpenning godkänd. Siffran de anger har varierat något under åren men budskapet är helt klart att de anser att människor jagar upp sig i onödan angående något som är ett mycket, mycket litet problem. För den drabbade individen kan dock ett felaktigt avslag vara ett enormt problem och då är det ingen tröst att majoriteten får godkänt. Dessutom är siffrorna de anger inte korrekta i alla kontexter. Men, de har rätt i att majoriteten av alla som ansöker om sjukpenning får godkänt.

I Sveriges radios program Studio Ett från den 20 oktober i år försöker sig Försäkringskassans företrädare Therese Östlin på en ”de-flesta-får-godkänt”-floskel men stoppas för ovanlighetens skull av programledaren:

”Reporter: Enligt era egna siffror så har andelen avslag av dom som lämnat sjukförsäkringen vid dag 180 femdubblats. Det är en kraftig ökning. Det räcker inte med att vara sjuk för sitt vanliga jobb efter 180 dagar. Hur skulle du vilja förklara den här stora ökningen?

Östlin: Först och främst skulle jag bara vilja säga så här, att de allra flesta som ansöker om sjukpenning får ju fortfarande det, 96 % av alla som ansöker om sjukpenning får det. 

Reporter: Men nu pratar vi om dom här som är, varit sjuka väldigt länge, där har vi en ökning, hu förklarar du den ökningen?

Östlin: Det har skett en ökning sen 2015 ser vi. Framförallt då när man varit sjukskriven ett halvår när arbetsförmågan ska bedömas mot arbeten som är normalt förekommande på arbetsmarknaden. Och vi ser att den här ökningen av avslagen började ske samtidigt som vi påbörjade ett utvecklingsarbete att försöka förstärka handläggningen och förbättra våra utredningar och bedömningar av rätten till sjukpenning. Och det gjorde vi då för att vi hade sett i våra egna uppföljningar att vi behövde förbättra oss. Vi låg inte riktigt i linje med lagstiftningen.” 

I ett annat reportage i Sveriges Radio en månad senare framkommer nya siffror på avslagen efter dag 180 som rimmar mycket illa med Östlins 96%:

”Det har skett en kraftig ökning av antalet personer som blir av med sin sjukpenning efter 180 dagar, när deras arbetsförmåga ska prövas mot hela arbetsmarknaden. Fram till början på november hade 40 procent av de som lämnade sjukförsäkringen mellan dag 180 och dag 364 gjort det på grund av avslag. Förra året var det 29 procent.”

2015 var andelen avslag i samma grupp 10 procent.

Från och med den 1 december kan du följa Sjukförsäkringskalendern här i stället för våra vanliga berättelser. Kalendern innehåller saker vi samlat på oss under åren vi försökt förändra sjukförsäkringen och sådant vi blivit frustrerade över att väldigt många saknar kunskap om. Det handlar helt enkelt om sånt du behöver ha koll på om du vill förstå, rapportera om, debattera eller försöka förändra sjukförsäkringen. För, även om ett stort steg för förändring tagits så finns det väldigt mycket kvar att förändra. På julafton blir det förstås överraskningspaket! Sprid vidare!

Har du fått avslag på sjukpenning och vill skicka in din berättelse till oss? Gå in på vår sida här och fyll i formuläret. Din berättelse är viktig.

#116omdagen tar avstånd från all form av rasism och främlingsfientlighet – och alla försök att utnyttja vår kritik mot nuvarande sjukförsäkringspolitik i syfte att gynna politiska partier med sådana värderingar.

Annons


%d bloggare gillar detta: